Montelimar…Doua ore in imperiul dulce al nugalei
Provence este si o regiune cu surprize nespus de frumoase, cu locuri splendide, dar ceea ce vreau sa relatez acum este “o poveste dulce”, o vizita la Fabrica Arnaud Soubeyran de nuga. Ne intorceam din concediul de la Barcelona "calatorind pe patru roti" cu destinatia Lyon si, pentru ca in calea noastra “era” si localitatea Montelimar, cunoscuta mai ales pentru sortimentele de nuga fabricate aici, am facut un scurt popas.
Exista mai multe fabrici de nuga in zona Montelimar, bineinteles, iar noi am ales sa urmarim fluxul complet de obtinerea nugalei al marcii Arnaud Soubeyran.
Vizita este gratuita si turistii pot vedea direct modul de preparare al acestei bunatati. Cu ajutorul informatiilor afisate pe fiecare faza de productie, vizitatorii isi pot face o minima idee despre nuga si afla cum se dozeaza ingredientele pentru a se obtine un produs de calitate, care sunt sortimentele si denumirea sub care acestea se comercializeaza in lume.
Astfel, in Franta, nugaua este cunoscuta sub numele de “nougat”, fie “nuga de Montelimar” sau “nuga de Provence”, in Spania ca "toron”, in Italia drept “torrone”, iar in Maroc sub numele de “jabane”. Retetele de nuga au fost mereu imbunatatite, astfel incat traditionalul tort buturuga “buche de Noel” umplut cu acea delicioasa crema de unt a inceput sa fie tot mai des inlocuit cu un desert pe baza de nuga.
In fapt, prin nuga se intelege un amestec de miere, migdale, fistic, fructe confiate si nuci, dar si albusuri plus glucoza alaturi de un adaos de diverse arome in proportii diferite astfel incat reteta poate conduce, dupa caz, la o varietate mai moale sau mai dura a produsului. Denumirea de “Nuga de Montelimar” este acordata strict produselor care contin cel putin 30% migdale, 2% fistic si 25% miere indiferent de modul de obtinere, industrial sau traditional-artizanal.
Incepand cu anul 1837, Casa Arnauld Soubeyran a produs specialitati de nuga, iar de atunci, in permanenta, s-a straduit si a largit gama de produse fabricate din miere si migdale, adaugand la fabrica devenita faimoasa pentru calitatea produselor sale si o serie de alte dulciuri: biscuiti, ciocolata, patiserii. Toate acestea pot fi degustate la finalul vizitei intr-un salon de ceai special amenajat pentru turisti, in incinta fabricii.
Este interesant sa vezi expuse toate utilajele folosite, in trecut, in salile de fabricatie!
Acestea sunt vechi, dar datorita lor ne rasfatam azi cu retete de nuga dintre cele mai sofisticate.
Povestea incepe chiar de la producerea mierii, cum este colectata si adusa la fabrica.
Dupa asta, am vazut acele cazane mari de cupru unde mierea se amesteca si este topita impreuna cu zaharul, la care se adauga, ulterior, albusuri de oua batute spuma.
Amestecul care rezulta este destul de fluid si este stabilizat prin incorporarea unei alte cantitati de zahar, incalzita anterior la temperatura ridicata.
In final se vor adauga migdalele prajite, fisticul si celelalte ingrediente.
Dupa operatia de omogenizare, acest “aluat” este turnat in diferite forme, cum ar fi cea de bloc, bara sau domino si taiat cu ajutorul unui cutit-fierastrau.
Apoi se ambaleaza si se depoziteaza intr-o zona organizata incat sa permita livrarea eficienta si rapida a sortimentelor comandate.
In sala de prezentare gama sortimentala este atat de mare incat chiar nu stii ce sa alegi.
Desi e atat de simplu!
De ce spun asta? Pentru ca orice ai cumpara,
totul este foarte bun,
fie ca alegi o nuga mai moale sau mai dura, simpla sau invelita in ciocolata. Este absolut delicioasa si daca va aflati in zona, merita sa va opriti!
Merita sa va rasfatati “doua ore in imperiul dulce al nugalei de Montelimar”!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu