"Copenhaga este un oras corect-provincial, semi-german, semi-nordic,
femei frumoase, peste si fructe de mare la restaurantele din docuri.
Nave albe si zvelte in canalul ce strabate orasul".
"Un om care scrie -Jurnal 2011-2017"-Mircea Cartarescu
Copenhaga - capitala vikinga dintre ape - este un oras minunat, un loc interesant al intalnirii podurilor si canalelor, al parcurilor bine ingrijite, al strazilor inguste ce intretaie bulevarde mari precum si al cladirilor frumos colorate,
al palatelor dar si al pietelor pavate cu piatra cubica, al arhitecturii renascentiste, al artei si culturii, al diverselor forme de arta urbana,
paradisul designerilor modernisti,
dar inainte de toate, este “capitala bicicletei”. Am vazut-o si revazut-o de multe ori, dar prima impresie pe care mi-a lasat-o a ramas si cea definitiva: primitoare, cu oameni calmi si pasnici, deosebit de amabili, uneori sarcastici, dar gata sa mearga cu tine chiar si pana la capatul Pamantului ca sa te ajute sa gasesti ceea ce cautai pe harta aceea furnizata de Primaria orasului. Standardul de viata al locuitorilor sai este ridicat iar viata lor este sanatoasa si se desfasoara mult in aer liber, chiar si cand timpul este rece sau urat, putand numi, deci, capitala vikinga ca fiind “regatul vanturilor si al ploii”, avand in vedere ca mai tot timpul anului clima este ploioasa si mult deosebita de aceea pe care o avem noi acasa. Oamenii iubesc mult sportul si de aceea, la Copenhaga, se desfasoara multe competitii sportive nationale si internationale. In egala masura, localnicii petrec mult timp in cluburi, cafenele sau barurile hibride - acel concept nascut in Danemarca; barul hibrid este considerat orice local care ziua functioneaza ca o cafenea sau restaurant, iar noaptea se transforma in club. Tari danezii, nu-i asa?
Plimbandu-ma prin Copenhaga, am cunoscut un oras al mersului pe jos si vacantelor linistite, relaxante,
dar si un altul al vizitelor muzeelor si cladirilor oficiale, al palatelor sau micilor localitati apropiate. Cei care apreciaza toate acestea nu vor fi dezamagiti odata ce au ajuns aici. Capitala daneza nu este obositoare precum altele europene pentru ca traficul nu este intens, ba chiar este "dominat" de suprematia bicicletelor. In plus, legile drastice impotriva poluarii i-au adus renumele de cea mai ecologista capitala europeana. Conform cercetarilor intreprinse de The Economic Intelligence Unit, Copenhaga a obtinut, inca din 2011, comparativ cu celelalte capitale europene, cel mai mare punctaj pentru un set de 30 indicatori, ca de exemplu: emisiile de dioxid de carbon, energie, transport, apa, aer, guvernarea mediului. Iata inca un motiv in plus sa va simtiti bine in acest oras cu cladiri atat de vesele si inedit colorate, precum si cu multe spatii verzi.
Pentru a cunoaste orasul si a gusta din farmecul si surprizele sale, parerea mea este sa il parcurgeti mai intai pe jos, sa va ”pierdeti”, cu harta in mana, de exemplu pe stradutele din centru, care formeaza un adevarat labirint. Fiecare coltisor aminteste de vremurile de glorie de altadata ale vikingilor sau de cele ale celei mai vechi monarhii europene.
Despre Copenhaga poti povesti in multe feluri: turistic sau cu suflet, didactic sau romantic, poti propune multe trasee de vizita: cu tururi, de-a valma sau pe rute organizate, poti alege doar anumite aspecte ce o caracterizeaza sau, poate cel mai bine, sa o privim in ansamblu. Pozitia sa de pe insula
ii accentueaza aspectul pitoresc si magnific de “tesatura mirifica” intre natura si trecut istoric.
Istorisirile mele despre capitala vikingilor sangerosi debuteaza cu vizita piatetei din fata Primariei, Radhuset, o cladire cu o arhitectura rafinata, in care veti gasi o multime de surprize inedite - marturii ale timpurilor de altadata.
In timpul verii, chiar in fata Primariei va asteapta ghizi turistici care organizeaza gratuit vizita orasului. Nu va temeti: orasul poate fi strabatut lejer la pas si veti descoperi astfel mai usor majoritatea atractiilor care sunt situate in zona centrala iar ghizii va pot furniza informatii foarte interesante despre viata locala sau amanunte despre diverse obiective turistice.
Asa deci, prima vizita am facut-o la Primaria orasului Copenhaga. In Piata Primariei, Radhuspladsen tocmai era organizata o miscare de solidaritate cu Palestina; am remarcat ca oamenii adunati acolo manifestau si discutau ordonati, grupati, cu lozincile lor, fara sa creeze nici cea mai mica problema turistilor sau localnicilor.
Cladirea Primariei, proiectata de arhitectul danez Martin Nyrop, are o forma interesanta, de inspiratie italiana, dupa modelul Primariei din Siena si este perfect integrata intre celelalte cladiri care o "acompaniaza". De indata ce intrati in cladire,
pe partea stanga veti descoperi Biroul de turism, care va poate furniza, pe langa informatii, si o serie de harti sau pliante care va ajuta sa vizitati orasul singuri, in ritmul propriu, fara vreun ghid. Cladirea de caramida rosie a fost finalizata in 1905 si este prevazuta cu un turn inalt de 105 metri. Pana in varful lui va conduc cele 300 de scari sau puteti lua liftul daca vi se pare ca este un efort prea mare sa urcati pe jos.
Vizita Primariei este gratuita, dar pentru Turn trebuie sa cumparati un bilet care costa foarte putin, 30 DKK, adica cam 4 EUR. Cladirea veche a fostei Primarii a orasului s-a transformat si, azi, este sediul Tribunalul Orasenesc, Domhuset.
Daca nu aveti suficient timp, trebuie sa stiti ca Primaria se poate vizita si fara tur ghidat. La intrare sunteti “intampinat” de insusi intemeietorul acestui oras, episcopul Absalon care fiind… de “piatra”, sta acolo neclintit de o suta de ani, asadar, nu fiti tristi pentru ca nu va va observa cand treceti pe langa el. In prima incapere veti putea admira Ceasul Mondial al lui Jens Olsen, Jens Olsen's World Clock, un ceas astronomic realizat pentru a masura o foarte lunga perioada de timp!
Din pacate, Jens Olsen nu a mai apucat sa-l vada functionand: ceasul a fost pornit la 15 decembrie 1955 in prezenta Regelui Frederic al XIX-lea si al celui mai tanar nepot al sau. Nu este un ceas oarecare, el este trecut in Cartea Recordurilor ca fiind “cel mai exact si cel mai complicat ceas din lume”. Se zice ca este astfel construit incat ar trebui sa ramana in urma cu patru zecimi de secunda la 300 de ani.
Salile Primariei sunt foarte frumos decorate cu fresce deosebite, inspirate de mitologica nordica. Candelabrele sunt mari si au forma unei coroane regale. Holul principal si Sala banchetului sunt impodobite cu blazoane si drapele.
Pentru a ajunge la etajul urmator, am suit pe o scara frumos pictata.
La inceput am ezitat sa urc, dar chiar ar fi fost pacat sa fi ratat o astfel de minunatie. De fapt, toti cei care au vazut filmul "Danish girl"-2015 cu Eddie Redmayne si Alicia Vikander au "intrat" in atriul acestei cladiri unde au fost filmate multe din scenele operatiilor personajulul principal.
Peste tot aveti ce admira pentru ca sunt expuse picturi, sculpturi, sunt prezentate diverse obiecte originale care isi spun povestea, prin prezenta lor in acele incaperi.
Intr-un colt al Pietei Primariei, se afla Fantana balaurului, cu cele doua animale marine fioroase, proiectata de Joachim Skovgard si finalizata in 1934.
In coltul opus veti descoperi o statuie numita Cantaretii din Iur, care are o legenda simpatica: cei doi barbati vor suna din corn doar la trecerea unei fete virgine prin fata lor. Culmea! Ei stau acolo pe soclu si asteapta in tacere si cu rabdare acest moment inca din anul 1914. Ha-ha!
In apropierea Primariei se afla si statuia turnata in bronz a scriitorului Hans Christian Andersen; uitandu-te putin in jur, aceasta se afla chiar la doi pasi de intrarea Parcului de distractii Tivoli. Tot in zona, dupa ce strabateti cateva sute de metri, veti putea ajunge la Gara centrala a orasului, o gara veche de peste 100 de ani unde gasiti multe magazine, restaurante, o posta si chiar banci.
In Parcul de distractii Tivoli am intrat cu ocazia unei alte vizite la Copenhaga, dar o sa va povestesc tot acum cate ceva despre atractiile pe care le ofera.
Biletul de intrare in Parcul Tivoli nu este tocmai ieftin, costa cam 120 DKK, dar distractia merita si veti vedea ca va veti simti extraordinar!
Este cel mai vechi din Europa, datand din vremea Regelui Christian al VIII-lea, dar nu va asteptati sa aiba dimensiunile Disneyland-ului! Nuuu! Insa va asigur ca din punct de vedere al experientelor pe care le puteti incerca si al amuzamentului, Parcul Tivoli nu are egal!
Am descoperit aici lume multa, tipete de bucurie, jocuri, tiribombe, trenulete, montaigne russe, precum si vreo 38 de baruri, terase si circa 20 de restaurante, unele fiind foarte cautate, considerate printre cele mai stylish din Copenhaga. Tot aici sunt amenajate gradini, o scena in aer liber precum si o sala de concerte. In fiecare saptamana, in zilele de miercuri si vineri sunt focuri de artificii sau spectacole de sunet si lumina cu chiar 15 minute inainte de inchiderea parcului! Ce norocosi veti fi sa prindeti defilarea Garzii de baieti de la Tivoli, care are loc doar sambata si duminica! Eu nu am avut aceasta sansa, din pacate!
Noi ne-am amuzat doar tragand cu arcul, am castigat chiar si un ursulet. Apoi am facut o plimbare cu trenuletul pe un parcurs cu surprize si, chipurile, diverse obstacole care sa iti provoace teama. Ha-ha! Ce de spaime, dar pana la urma chiar a fost minunat! Dupa ce am inconjurat si vizitat toata minunatia aceasta, am mancat intr-un restaurant japonez la care facusem din timp o rezervare.
E de mentionat ca, in afara minunatului Parc Tivoli, Copenhaga mai dispune, intr-o alta zona, in suburbia Klampenborg, de un al doilea parc de distractii, Parcul Bakken! (cu acces gratuit ), la fel de frumos si vizitat de parinti, copii si tineri in egala masura.
Parcul Bakken (“Dealul”) s-a deschis in 1583 si este cel mai vechi parc de distractii din lume.
Am petrecut acolo o jumatate de zi superba incercand joculetele si delectandu-ne cu fel si fel de fleacuri.
Dar sa revenim la zona de langa Parcul Tivoli, foarte frumoasa si cu multe cladiri interesante, vechi sau noi. Chiar langa Tivoli este Muzeul de Ceara, Louis Tussaud, dar cum il vizitasem candva pe cel de la Londra, nu am mai intrat aici.
Foarte aproape de acestea se afla Ny Carlberg Glyptotek - un muzeu special, alcatuit din trei cladiri care adaposteste o colectie unica de sculpturi alaturi de exponate de arta din antichitate (greaca, romana, etrusca si egipteana) dar si o serie de picturi si sculpturi apartinand impresionistilor.
Muzeul a fost infiintat prin grija lui Carl Jacobsen, fiul fondatorului Fabricii de bere Carlsberg, un fin cunoscator de arta dar si un industrias al carui complex de fabricatie urma sa-l vizitam curand.
In Glypyotek, inca de la intrare, totul este frumos si inedit, dar cel mai mult mi-a placut colectia celor 73 de statui ale lui Degas.
Ei, dar aici, inainte de a intra in muzeu, am trait si o intamplare mai putin vesela. Era prima data cand am ajuns la Copenhaga si nu eram la curent cu regulile speciale care protejeaza ciclistii. Mare greseala! Am vizitat acest muzeu intr-o zi de weekend, parcarea era libera si gratuita, dar…nu am fost atenti la indicatia de pe asfalt - un punct galben - potrivit caruia nu ai voie sa parchezi mai departe de el spre intersectie, acel semn fiind la o distanta de 8 metri de pista de biciclete care traverseaza strada! Semnul care interzice parcarea este un atat de mic marcaj pe caldaram, cu vopsea galbena, incat trebuie sa fii "de-al casei", ca sa stii unde te uiti! Deci, am incalcat aceasta regula si am gasit o “frumoasa felicitare”, eliberata nu de Politia daneza, ci de Primaria orasului -o amenda care trebuia achitata in termen de 10 zile. Era vorba de 510 DKK, destul de mult; adica avand in vedere ca 1 DKK=0.56 lei, faceti socoteala! Dar legea e lege si am respectat-o! Puteam sarbatori ca fiind prima amenda primita in afara Romaniei, desi calatoream, la acea vreme, asa nebuneste prin Europa, cam de 6 ani!
Sa mergem mai departe. Daca veti porni la drum exact in partea opusa Parcului Tivoli, veti descoperi un hatis de strazi care va conduc pe cea mai lunga “artera“ comerciala din Europa, aproximativ 1,1 kilometri, pe strada Stroget. Pregatiti-va sa intrati in imperiul “cumparaturilor”. Fiind o arie pietonala, zona este deosebit de animata, pentru ca aici shopping-ul se impleteste cu plimbarea. Fie ca te atrag magazinele brandurilor exclusiviste: Prada, Max Mara, Louis Vuitton,
Hermes sau buticurile designerilor danezi, fie ca iti doresti produse de marca sau rochii simple si vintage, vei trai acelasi freamat de bucurie pentru ca toate standurile sunt ordonate si expun marfuri interesante. Dar mai sunt si galerii de arta, florarii, brutarii care isi trimit reprezentanti sa va ofere preparate aburinde sau magazine de suveniruri. Cam la mijlocul Strazii Stroget, in Piata Gammeltorv, se afla Fantana Caritatii, fostul loc de intalnire al adeptilor miscarii hippy din anii ’70.
Tot pe aceasta strada se afla si Biserica Sfantului duh, Hellingandskirken,
ce are o mica gradinuta in fata careia, ori de cate ori am avut ocazia sa trec, am intalnit diversi artisti stradali care uneori canta, alteori inghit flacari de foc sau merg pe catalige pentru ca, aici, in Danemarca cersitul este interzis iar fiecare om trebuie sa "faca ceva" ca sa-si castige banii!
Chiar in centrul zonei Stroget am descoperit un grup de magazine mai special, cel de argintarie Georg Jensen Silver si Royal Copenhagen Porcelain, renumit pentru tehnica speciala de smaltuire si pentru motivele albastre ale picturilor ce te duc cu gandul la portelanurile de Delft - Olanda si bineinteles, atractia turistilor, mall-ul Illums Bolighus care are 6 etaje. Noua ne era putin foame asa ca ne-am delectat cu niste sandwich-uri cu branzeturi bune-bune.
Daca tot vorbeam de shopping, trebuie sa amintesc si de Fields, cel mai mare mall din Danemarca in care se afla nu mai putin de 145 de magazine. Acesta este situat la doar 9 minute cu metroul de centrul orasului.
Daca va plictisiti si vreti ceva mai deosebit, merita sa intrati in Muzeul Recordurilor Mondiale Guineess
unde sunt prezentate, in 13 galerii, peste 500 recorduri, de la cel mai inalt om la cea mai otravitoare broasca si pana la bizarul om care mananca biciclete.
Nu pot sa nu spun cateva cuvinte si despre Chioscul Vechi, situat spre capatul strazii Stroget, care dateaza de la 1913. Acesta este construit in stil baroc si acoperit cu cupru, fiind impodobit de ornamente diverse.
Drumul ne-a purtat ulterior spre Kongens Nytorv sau “Noua piata a regelui”, de mici dimensiuni, care dateaza din 1680 si din care pleaca 12 strazi asemenea unor petale. Intre acestea, sub forma unei elipse, se afla un mic parculet, o zona verde bine ingrijita si inconjurata cu un grilaj metalic nu prea inalt. In centrul pietei este pozitionata cea mai veche statuie ecvestra din Scandinavia, care il reprezinta pe Regele Christian al V-lea (1688, dar refacuta in 1946). In realizarea acestei statui, sculptorul francez a luat-o drept model pe cea a regelui Ludovic al XIII-lea din Places des Vosges, din Paris.
Mai departe ne-a atras privirile o cladire veche, aflata in restaurare, cea a Teatrului Regal danez, Det Kongelige Teater (1874), unde candva si-a incercat talentul ca balerin...chiar scriitorul Hans Christian Andersen. Nu a reusit in balet, dar a excelat in…” litere”.
In aceasta zona sunt multe cladiri cu valoarea istorica mare. Nu poti trece nepasator cand vezi fatada eleganta a celui mai vechi hotel din Copenhaga (1775) Hotel d’ Angleterre, cotat ca fiind unul de cinci stele si nici a celebrului Magasin du Nord, unde Andersen a locuit intre anii 1838-1847 si a carui camera inca poate fi vizitata.
Hotel d’Angleterre a gazduit de-a lungul timpului numeroase celebritati, dintre care pot fi amintite: Grace Kelly, Karen Blixen, Winston Churchill, Bill Clinton, Walt Disney, Alfred Hitchcock, Mickael Jackson, Madonna si Rolling Stones. Hotelul are un restaurant numit "Marchal" care poseda o stea Michelin.
Magasin du Nord este considerat ca fiind cel mai mare magazin universal din Scandinavia. Acesta a trecut de la un proprietar la altul, ultimul dintre ei fiind Debenhams (din 2009) care in mai 2021 l-a vandut catre Peek &Coppenburg KG, Dusseldorf.
In zona se gasesc si alte doua edificii deosebit de interesante: Palatul Charlottenborg - care gazduieste Academia Regala de Arte Plastice (1671) si Palatul Thott (1683) acum Ambasada Frantei. De aici, mergand drept inainte, aproape la o aruncatura de bat se afla minunatul Port Ny Havn, atat de colorat si animat in zilelel insorite.
Insa noi ne-am oprit in acest moment si am lasat pe altadata vizita lui. Am ales sa revenim pe Stroget unde am intrat in Biserica Sf Nicolae, Skt Nicolai Kirke in care se afla Centrul de Arta Contemporana Kunsthallen Nikolaj.
Mi s-a parut cel mai original muzeu de arta vazut vreodata. De ce? Pentru ca am vazut arta expusa intr-una dintre cele mai vechi biserici, fondata in jurul anului 1200. Biserica a fost restaurata de mai multe ori, a trecut chiar si printr-un incendiu la 1795, a fost distrusa, turnul sau a fost utilizat ca muzeu naval, iar mansarda a servit drept biblioteca. Prin grija si initiativa unor persoane caritabile care au contribuit financiar, precum Carl Jacobsen, biserica a fost transformata in Muzeu de Arta Contemporana. Sunt prezentate aici numeroase lucrari daneze, dar si internationale, intr-un ambient fantezist neo-baroc. Acestea sunt grupate in doua expozitii anuale, din care una este intotdeauna organizata pentru copii. Deci, intrati fara emotia ca va pierdeti cumva timpul.
(va urma)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu