Copenhaga...Poveste de vara in capitala vikingilor (3)
Langa Gradinile Regale se afla o cladire care gazduieste The David Collection sau Davids Sampling Collection si unde, pe langa arta decorativa europena si daneza, am descoperit cea mai mare si valoroasa colectie de arta islamica din Scandinavia, ambele apartinand avocatului danez Christian Ludwig David. Am avut astfel, fericita ocazie sa fac cunostinta cu arta orientala, cu lucrari de o inestimabila valoare care se afla intr-o locatie unde totul este deosebit de bine pus in valoare si expus intr-o cladirea moderna (redeschisa vizitatorilor in 2008), in care te atrage, din prima, modul de expunere al obiectelor in vitrine, cu lumini si umbre care ajuta, in acest fel, la intelegerea semnificatiei pieselor din muzeu.
Exista colectii rafinate din secolul al XIX-lea de portelanuri,
argintarie,
picturi, dar si incaperi mobilate
care atrag prin ineditul lor. Poti petrece aici cam 2-3 ore in functie de timpul avut la dispozitie sau iti poti alege doar una dintre cele 3 colectii amintite pentru ca, in mod sigur, vei reveni sa le vezi si pe celelalte doua. Intrarea este libera.
Iar de aici, am plecat spre zona portuara, spre Mica Sirena. Am traversat Parcul Churchill, care a primit numele actual in 1965, in semn de pretuire a sprijinului britanic oferit pentru eliberarea Danemarcei in timpul celui de-al doilea razboi mondial,
parc situat in apropierea unei fortarete din secolul al XVII-lea, Kastellet; Winston Churchill este "prezent" in acest parc sub forma unui bust. La un capat al Parcului Churchill, o statuie belicoasa ne "zambea", rasfatandu-se in razele aurii ale soarelui si parea ca ne asigura ca acea sulita nu ne este destinata!
La celalalat capat al Parcului Churchill a fost ridicata, in 1880, o biserica anglicana, Biserica Sf. Alban, care are un program atat de scurt de vizita incat nu am reusit sa gasim "fereastra" de intrare, asa ca am admirat-o doar pe exterior.
Din pacate, desi aflat in apropiere, nici pe Muzeul Rezistentei daneze nu l-am gasit deschis, deci, nu l-am putut vizita.
Data viitoare poate vom avea mai mult noroc, de fapt sa incercam sa ne ajustam programul ca sa ajungem in cadrul orarului de vizitare. Una din cele mai grele sarcini de indeplinit perfect in asemenea vacante culturale!
Punctul de atractie al acestei zone il constituie insa Citadela-Kastellet, numita, in fapt, Citadellet Frederikshavn, una dintre cele mai bine conservate fortarete nordice. Aceasta are o forma perfecta de pentagon,
asa cum a fost construita, in 1626, la comanda Regelui Christian al IV-lea ca mijloc de aparare impotriva suedezilor, dar ulterior, prin 1807, a fost folosita, in acelasi scop, impotriva englezilor! In decursul timpului, fortareata a fost avariata, a “cunoscut” razboaie, iar in aprilie 1940 trupele germane au capturat-o fara rezistenta. Intrarea in fortareata Kastellet se face prin Poarta Regelui pasind pe un pod de lemn dinspre sud
sau prin Poarta Norvegiei la nord. Merita sa va opriti pe pod cateva clipe si sa priviti jur-imprejur pentru ca veti avea o imagine fantastica asupra locului. Portile sunt foarte frumos decorate: Poarta Regelui are un ceas si doua clopote, precum si bustul lui Frederik al III-lea,
iar Poarta Norvegiei este o constructie realizata intr-un stil ceva mai simplu.
Explorand zona, am descoperit cateva bastioane, Casa Comandantului,
cele doua depozite pentru stocarea celor necesare acestora si familiilor lor, Casa pulberii sau Bastionul Reginei, inchisoarea (unul din detinutii celebri care a petrecut aici 32 de ani a fost exploratorul si piratul englez John Norcross, aflat in serviciul Suediei), Casa Garzii centrale, o biserica, Kastelkirchen si o Moara de vant. Azi, zona fortareatei a devenit un loc potrivit de relaxare, fiind inconjurata de canale si pajisti verzi,
si este frecventata atat de turisti cat si de localnici, devenind chiar o traditie sa te plimbi pe meterezele Store Beddag, mai ales in ziua de 28 octombrie - Ziua Cetatii, pe care danezii o sarbatoresc cu concerte militare.
Foarte aproape de Citadela se afla Promenada Langelinie, unde pasii tuturor se indreapta spre cel mai cunoscut simbol al capitalei daneze, Mica Sirena. Tot aici am descoperit Fantana Gefion, realizata la comanda Fundatiei Carlsberg in 1908, plecand de la legenda zeitei nordice Gefjun, cea care ar fi transformat cei patru fii ai Regelui suedez Gylfi in boi.
Potrivit acestei legende, acestia au arat intr-o noapte pamantul si l-au aruncat in mare pentru a separa insula Zeeland de Suedia. Mituri…mituri…frumoase legendele nordice si mai putin cunoscute de noi.
Cetatea apartine Ministerului Danez al Apararii iar anumite incaperi din cladirea centrala pot fi vizitate pentru a-ti forma o minima idee asupra vietii de cazarma de altadata. In cladiri sunt acum locuintele personalului actual al marinei.
Am ajuns si noi, in sfarsit, la Mica Sirena, Den Lille Havfrue, faimoasa sculptura modelata dupa sotia sa, in bronz si granit, de catre sculptorul Edvard Eriksen in anul 1913.
Atat de cunoscutul monument, devenit enblema Copenhagai, a fost comandat si oferit orasului de catre producatorul de bere, Carl Jacobsen. Statuia, care este deliciul turistilor, dar si al localnicilor, a fost de multe ori vandalizata, dar gratie tiparelor originale ale acesteia, pastrate in siguranta la atelierul sculptorului, ea revine mereu, prin grija municipalitatii, in forma initiala, asezata pe stanca la locul ei. Am reusit sa fac poza “obligatorie” cu Mica Sirena, doar dupa ce am asteptat ceva timp la rand, dupa care, am si plecat la o lunga plimbare pe Langelinie. Nu ma pot abtine sa nu povestesc cat de pustiu am gasit acest loc, plin de puhoaie de turisti altadata si zeci de autocare, in mai 2021 cand, in toiul pandemiei de coronavirus, am facut o noua incursiune in capitala vikingilor si mi-am dorit sa revad statuia Micii Sirene. Ce diferenta! O liniste stranie, un vanticel si niste frunze, nici urma de vreun turist! Alta planeta parca, in alt timp! Ah, ba da, la un moment dat s-au apropiat doi tineri, care au facut de departe o poza. In rest am fost doar noi, statuia si marea. Am stat chiar pe o banca, lucru imposibil in timpurile normale, fara sa scoatem o vorba, doar privind coplesiti de imensa tacere ce ne inconjura.
Mi-am luat la revedere de la Mica Sirena pornind, deci, in lunga plimbare pe Langelinie pana la locul unde se afla Pavilioanele in care asteapta familia regala inainte de imbarcarea pe iahtul regal, Dannebrog.
Bineinteles ca, pana acolo, m-am oprit sa admir si minunata fantana
care se afla in linie dreapta cu statuia Regelui Frederic al V-lea din Piata Amalienborg si cu Opera din Copenhaga, Operaen, construita foarte aproape de mal, in zona fostelor docuri. Designul modern ii confera unicitate si originalitate.
Si daca as spune ca de aici, de la tarm, am plecat pe jos pana in centrul orasului? Ma credeti? Si nu o data, ci de fiecare data cand am ajuns in zona. Am trecut, astfel, pe langa Biserica suedeza, cea vesnic inchisa, am revazut sediul central al companiei daneze Maersk Group, cel mai mare operator care activeaza in domeniul containerelor maritime, avand subsidiare in 130 tari…
Dupa plimbarea relaxanta pe Langelinie, ne-am propus sa vizitam Fabrica de bere Carlsberg. Dar era prea tarziu, asa ca am lasat-o pe a doua zi...
Si iata-ne in fata fabricii, cu forte proaspete; un alt simbol danez, cunoscut aproape in toata lumea. Falnica si frumos colorata Poarta a Elefantilor parea ca ne intampina.
Dar nici cealalta intrare, Poarta Dipylon, placata cu ceramica, nu e mai prejos; la fel de frumoasa!
Mai intai am zarit Turnul, construit din caramida rosie, cu ferestre arcuite in partea superioara si placate cu cupru, care a servit initial ca Turn de apa.
Am mers repejor, mai nerabdatori decat oricand si ne-am asezat constiinciosi la coada mare pe care o gasisem la Visitors Center.
Biletul de 80 DKK, pentru vizita Fabricii Carlsberg, include si doua bauturi care pot fi la alegere, ceva racoritor sau bere. Le puteti bea pe traseul de vizita sau la sfarsitul ei, cum preferati. Am ales o vizita fara tur ghidat, am facut repede si cateva poze in curte, dupa care am pasit hotarati si pregatiti pentru experienta interesanta privind modul in care a demarat si s-a dezvoltat Fabrica de bere Carlsberg, fondata in 1847 de catre Jacob Jacobsen si denumita dupa fiul sau, Carl Jacobsen, cel care a continuat si dezvoltat afacerea de familie. Aici am aflat ca azi, din portofoliul Carlsberg, alaturi de Tuborg mai fac parte si alte branduri mari precum Somersby, Holsten si Baltika.
Am urmat un traseu lung, pe mai multe niveluri, am vazut utilaje vechi, am participat la diverse prezentari si degustari,
am urmarit expozitii interactive, precum si cea mai mare colectie de sticle de bere din lume asa cum sunt comercializate in diferite tari.
Uraaaa, uite si sticlele de la noi, randuite langa cele ale polonezilor!
In fapt, aceasta expozitie care cuprinde 16 841 de sticle din cele 22 341 de modele etichetate cu “Carlsberg” este chiar istoria marcilor de bere asa cum au aparut si evoluat ele.
Este cea mai mare colectie de sticle de bere si a fost inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness in 2007. Frumos! Dar si mai frumos a fost afara, in curtea interioara, la o bere rece-rece…si, inedit, o bere "Jacobsen", pe care o mai poti degusta doar aici, la fabrica, unde se face artizanal numai pentru turisti!
in timp ce pe langa noi treceau carutele, ce faceau turul fabricii, cu acei cai falnici, cu care mi-am si facut o poza!
Tot in curtea interioara am descoperit Gradina Sculpturilor, din care una se evidentiaza ca fiind inspirata de pasiunea lui Carl Jacobsen pentru o balerina si care este, in acelasi timp, replica celebrei sirene Little Mermaid de pe Langelinie;
iar alaturi se afla si grajdul cu cai adusi din Iutlanda,
cei cu care se realiza, initial, distributia si comercializarea sticlelor de bere. Interesant, nu-i asa?
Si un "transport" greu pentru acele vremuri!
Oh! Dar cat de inspirati am fost sa vizitam atunci, in 2014, Fabrica de bere Carlsberg! De ce? Pentru ca intre timp, vechea Carlsberg Brewery s-a transformat intr-un centru modern de agrement care se intinde pe 10.000 metri patrati.
Si, in plus, din cauza pandemiei de coronavirus, nu am mai fi vazut nimic!
A doua oara cand ne-am intalnit, in 2021, cu o zona pustie, parasita, fabrica nu se mai viziteaza si am inconjurat complexul de cladiri in liniste, studiindu-i, fara graba, arhitectura grandioasa.
Ei, dar dupa atata relaxare, hai in vizita la Muzeul National din Copenhaga numit si “Muzeul Regal al antichitatilor nordice”. Pretul unui bilet a fost de 75 DKK.
Acesta este situat intr-o cladire numita Palatul Printului si cuprinde opt colectii de arta.
Parcurgerea lor urmareste firul cronologic al istoriei omului, incepand cu perioada antica (epoca pietrei, bonzului, fierului), era medievala, dar are si colectii referioare la folclorul danez, viata eschimosilor danezi
din Groenlanda,
arme, bijuterii, vesminte si obiecte de podoaba de peste tot din lume, totul asortat si cu mobilier.
Cea mai interesanta zona mi s-a parut a fi cea despre civilizatia vikinga.Toti suntem atrasi de viata dura a acestei semintii si fascinati de modul lor de viata. Aici am vazut doar cateva urme ale acestei civilizatii, suficient de incitante, dar curiozitatea avea sa-mi fie satisfacuta pe deplin a doua zi cand am plecat la Roskilde, o asezare vikinga cu un muzeu amenajat special cu cele 5 ambarcatiuni descoperite (cum se poate citi pe blog)...
O alta incursiune prin capitala vikinga am facut-o cu vaporasul pe canale, care ne-a purtat in afara orasului
pana la plaje. Ne-am oprit la Charlottenlund Strandpark iar aici, langa plaja,
am descoperit Fortul Charlottenlund.
Fortul a avut rol de aparare candva, dar acum este un loc minunat unde te bucuri din plin de toate: parc, plaja, padure. Cu alte cuvinte, zona are posibilitati de recreere la alegere: plaja sau un picnic la iarba verde, apoi o vizita scurta in care se pot admira vechile tunuri de pe metereze. Apa era oarecum rece: brr! Dar asta nu ii impiedica pe localnici, mai ales, sa inoate si sa se distreze in apa. In apropiere exista si cafenele, restaurante micute, noi insa ne-am limitat la a ne aseza putin la o masa cat sa mancam o inghetata…
Desi se afla intr-o alta zona, as vrea sa spun cateva cuvinte despre incitanta Christiania, The Freetown Christiania, unde am ajuns cu autobuzul turistic Hop on/Hop off al companiei Stroma si unde am petrecut cateva ore. O cladire neagra ca taciunele si incnjurata de o scara spiralata cu 400 trepte pana in varful clopotnitei, va anunta ca veti intra in Christiania: este Biserica Salvatorului nostru, Vor Frelsers Kirke ridicata in 1682.
Christiania este o zona situata chiar in centrul orasului, care a aparut prin anii ’70 ca forma de protest la pretul mare al locuintelor. S-au strans aici circa 1000 de localnici, adepti ai miscarii hippy si au ocupat cladiri care apartinusera armatei. Astfel, ei pus bazele unei noi forme de resedinta, cu regulament si legi proprii, inca de la 26 septembrie 1971; Christiania a fost declarata “oras liber” in presa locala si e acceptata tacit si astazi. Sunt multe de spus despre aceasta zona neconformista si cateodata extrem de periculoasa, nu se pot face fotografii, se distribuie anumite droguri, sunt multe ciudatenii, poti sa gasesti ceva lucruri mai ieftine pentru ca nu sunt impozite dar este bine sa patrundeti intr-un grup mai mare in interior. Christiania are case, baruri, o scena pentru concerte, stradute, ateliere, cam ce este necesar unei localitati inconjurate de un zid. Masinile nu au placute de inregistrare sau au un nume ales de proprietar. Din exterior se intra pe portile fostei unitati militare, dar doar pe jos, deoarece sunt bariere pentru intrusi! Desi nu este vizibila, politia daneza supravegheaza zona, in asa fel incat daca in interior sunt "libertati" asumate, acestea nu au voie sa iasa dintre zidurile Christianiei! A fost o experienta inedita, dar pe care am trait-o oarecum stresata.
Mergand mai departe prin capitala daneza, am revazut mormantul scriitorului Hans Christian Andersen si pe cel al filozofului Soren Kierkegaatd din cimitirul Assistens si am descoperit Piata de purici din Norrebro, precum si multe alte “coltisoare” la care nici nu se gandeste un turist venit aici intr-o prima vizita. Norrebro este un cartier multicultural frecventat indeosebi de studenti si artisti pentru cafenele la moda si baruri, chioscuri cu kebab, bazaruri orientale, dar si restaurante de lux.
Dupa ce am explorat cartiere sub amenintarea norilor negri ce pareau, in fiecare moment, ca se vor “revarsa”, am plecat intr-o plimbare spre districtul Bispebjerg. Ne obisnuisem cu arhitectura daneza, dar la un moment dat ne-a aparut in fata ochilor o biserica cu totul speciala, un colos de inspiratie gotica pentru care s-au folosit drept material de constructie caramizi, tigla si caramida aparenta: Biserica memoriala a lui Grundvig.
De cult luteran, biserica este incadrata intr-un stil deosebit, cel al “expresionismului caramizii” fiind dedicata memoriei scriitorului si pastorului Nikolai Frederik Severin Grundvit. Biserica era inchisa la ora aceea, dar oricum ploaia se intesea cu constiinciozitate si ne invaluia intr-o panza deasa si rece. Asa ca...am revenit in fuga mare la statia de metrou din Norrebro…
Dar Copenhaga mai are atatea surprize turistice de oferit, fie pe uscat, fie pe apa. Asa ca am inchiriat o barca cu motor pentru a explora in tihna tot ceea ce se poate admira de aici...spre uscat.
Cat de interesante sunt locuintele celor care locuiesc pe apa!
Ce pot sa spun in incheierea relatarilor mele despre acest minunat oras? Copenhaga este, fara indoiala, o capitala relaxanta care te poate deconecta si binedispune, fie ca o vei parcurge printr-o simpla plimbare pe jos, fie cu bicicleta, cu o barca cu motor sau cu vele, cu masina sau metroul automat; vei descoperi zone pietonale foarte ingrijite, cu multa verdeata, cladiri nu foarte inalte si construite intr-un stil comun, original in partea moderna, din caramida rosie de cele mai multe ori, zone de business perfect integrate in peisaj. Sau vreti la plaja? Oho-ho! Cea din oras este amenajata si frumos si cochet. Ia priviti:
Dar cele mai multe dintre plaje sunt amenajate in jurul capitalei vikinge....Ei, dar cate nu se pot povesti desptre aceasta surprinzatoare si deosebita capitala! Mergeti sa va convingeti: Copenhaga va va cuceri pe de-a-ntregul...
Si, cu siguranta, veti reveni!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu