miercuri, 8 noiembrie 2023

Cantonul Ticino: Caslano-Alprose sau calator in lumea ciocolatei elvetiene

 Cantonul Ticino: Caslano-Alprose sau calator in lumea ciocolatei elvetiene

“Calatorisem-pe-patru-roti” din Bucuresti si ne cazasem undeva in Ponte Tresa - Italia, la doar 2 kilometri de Elvetia. Hotarasem ca, de indata ce ajungem in cantonul Ticino, primul obiectiv turistic sa fie unul “dulce-amarui-cafeniu”, Schokoland Museum, adica Fabrica de ciocolata Alprose SA aflata la o aruncatura de bat de Lugano (Via Rompada 36, Caslano). 
Fondata in anul 1957 sub numele “Titlis” si-a primit numele actual abia in 1983. In 1964 a fost preluata de catre Dr. Hans Imhoff. Dupa ce producatorul german de ciocolata Stollwerck a preluat Dr Hans Imhoff, a ajuns sub “palaria” acestui mare producator.
Din 2011 apartine firmei belgiene Baronie.
Cumparasem de cateva ori, ceva mai de demult, aceasta ciocolata Alprose ( sortimentul cu lapte) de la hipermarketul “Cora” si acum era o buna ocazie sa aflam detalii si cum se fabrica. 
Mai avusesem candva o experienta “dulce” ,intrucatva asemanatoare, atunci cand am vizitat o fabrica de nuga la Montelimar, Franta. Totusi, acum parca era altceva, procesul de obtinere al ciocolatei fiind mult mai complicat decat al nugalei despre care povestesc intr-o alta postare.
Fabrica Alprose are la intrare un muzeu foarte interesant si cuprinzator, Schokoland Museum
in care poti afla multe din secretele producerii ciocolatei si merita citite toate informatiile prezentate precum si observate, cu atentie, toate mostrele expuse: cu multe amanunte sunt expuse detalii ale procesului de fabricatie. La sfarsitul vizitei, fii pregatit pentru o degustare pe cinste, a diverselor sortimente de ciocolata. Numai si pentru asta, merita vizita!
Biletul pentru vizita ghidata a intregului proces tehnologic de obtinere a ciocolatei costa numai 3 CHF.
Alprose este unul dintre cei mai mari producatori de ciocolata din lume, cu o productie anuala ce depaseste 8.000 tone si care se exporta in circa 35 de tari, sub forma de tablete, bomboane sau chiar napolitane. 
Dupa primele informatii, am fost intampinati de un amfitrion, cu un zambet la fel de dulce precum minunea "dulce-cafenie" care ti se topeste in gura si te binedispune imediat, la un centru de primire vizitatori ( inaugurat in 1991 )
De aici, aproape imediat, ghidul ne-a condus pe un coridor inalt pentru a avea posibilitatea sa urmarim tot procesul de fabricatie al ciocolatei. Pana acolo, am aruncat o privire lunga "vacutei rosii" care si ea este "participanta", intr-un fel, in acest proces.
Ghidul a fost foarte “vorbaret” si iti explica cam tot ce intrebai si voiai sa stii despre producerea ciocolatei, plecand de la cultivarea boabelor de cacao care reprezinta elementul de baza in procesul de aparitie a deliciosului produs. 
Ciocolata fina pe care o savuram cu totii este rezultatul amestecarii unor ingrediente in proportii atent dozate de producator si care presupune, in linii mari, parcurgerea etapelor pe care le-am vazut pe flux: uscarea si prajirea boabelor de cafea pentru reducerea amaraciunii si eliberarea aromelor, 
macinarea in malaxoare a acestor boabe in urma careia rezulta masa de cacao - dupa amestecarea cu alte componente de stabilizare, obtinerea masei si a ciocolatei lichide.
Credeti ca acum ciocolata este gata? Nicidecum! Ciocolata lichida este apoi amestecata cu zahar, lapte praf si alte ingredient precum vanilie, nuci fiind supusa temperarii si turnarii pentru obtinerea unor tablete fine si, ulterior, ambalata.
Pana la urma, intregul proces de fabricatie este o adevarata arta si dureaza intre 2 si 4 zile.
Degustarea a fost, intr-adevar, formidabila!
Totul la discretie, puteai incerca orice sortiment, 
fiecare era frumos expus, aranjat, doar sa fie savurat si apreciat. 
In apropiere, imediat, te asteptau ambalate tablete de ciocolata, cutii de praline sau multe drajeuri, toate, bineinteles, oferite la vanzare.
Ei, cum vi se pare o zi de iulie care incepe…atat de dulce?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu