luni, 22 martie 2021

Dublin...Old Jameson Distillery: Sine metu! - Sa gustam fara frica!

Dublin...Old Jameson Distillery: Sine metu! - Sa gustam fara frica!

"In departare se intindea parcul, unde copacii erau povarniti de zapada. 
Monumentul lui Wellington purta o tichie de zapada care sclipea inspre vest, 
peste campul alb al celor Cinsprezece Pogoane".
James Joyce-Oamenii din Dublin (Cei morti)
Dupa un pahar de bere Guinness ce ar fi mai potrivit sa bei? Recomandarea localnicilor este sa acompaniezi pintul de bere Guinness cu un paharel de whisky din marca locala Jameson. Si unde ar fi cel mai potrivit sa faci asta? Bineinteles ca la Old Jameson Distillery. Deja traisem “experienta Guinness” si stiam ca va urma ceva cool si pentru ca Old Jameson Distillery este echivalentul Guinnesss Storehouse in materie de whisky.
Jameson Distillery Bow St. este situata langa Smithfield Square. Infiintata in 1780 distilarea a pornit in Bow Street prin scotianul John Jameson care a extins-o in timp si a predat-o fiului, care la randul lui a fost urmat de alti fii, numele familiei devenind astfel cea mai cunoscuta distilerie din Irlanda. In 1901 a fost incorporata ca John Jameson &Son’s Bow Street Distillery. 
Managementul orientat pe grija pentru calitatea produsului a propulsat marca Jameson care a devenit azi, cea de-a a treia distilerie single-malt wkisky din lume, inregistrand vanzari anuale ce depasesc 31 de milioane de sticle.
Distileria care a determinat succesul acestei marci de wisky nu mai exista. Wisky-ul sau “Apa vietii” cum mai este numit in cultura irlandeza, a fost fabricat aici intre anii 1780-1976 dupa care distileria a fost mutata in provincia Midleton. 
Acum, pe locul ei a fost amenajat un muzeu care aminteste de epoca glorioasa a acestei bauturi magice. Respectand arhitectura fabricii originale, aici sunt organizate tururi cu o durata de aproximativ 75 de minute pentru prezentarea intregului proces de fabricatie, totul culminand cu o degustare de whisky.
Exista si un magazin de unde, la plecare, puteti cumpara, evident, whisky Jameson
Parca ceea ce am cumparat de aici are un alt gust, in plus,
mirosul de orz si malt fermentat se simte din primele incaperi. 
Ghidul a zambit cand a vazut primele noastre reactii si ne-a asigurat ca nu va fi la fel peste tot. Ne-a explicat amanuntit cum sunt prelucrate cele trei ingrediente, malt de orz min 30%, orz min. 30% si alte cereale 5%. Astfel, maltul se usuca indirect, prin caldura degajata, si nu prin afumare. Bautura rezultata 
este triplu distilata tocmai pentru obtinerea unei concentratii alcoolice mari
si se pastreaza in butoaie mari de stejar, folosite inainte pentru pastrarea bourbon-ului american sau sherry-ului spaniol.
 Maturarea poate fi de 5, 7 sau 12 ani, dar si de 18 ani. 
Pe parcursul turului, in vederea degustarii si comparatiei cu alte marci de whisky,
ne-am oprit in locuri pregatite, in mod special, pentru vizitatori. 
Aici, inainte de a turna dintr-odata paharelul pe gat, se ofereau explicatii despre cum difera whisky-ul Jameson de alte marci scotiene sau americane
sau, dupa caz, persoanele care se ofereau ca voluntari, 
erau intrebate ce arome simt, 
cum percep taria Jameson, 
care este mai aspru sau mai aromat dintre cele prezentate comparativ, ca alte brand-uri
…o multime de detalii, tocmai pentru ca, la final, sa fie bine caracterizat si definit wisky-ul Jameson. Intre doua degustari ne erau frunizate si alte amanunte despre fabrica originala: 
de exemplu, ni s-a spus ca apa proaspata si curata pentru distilerie provenea din doua puturi adanci sapate chiar sub fabrica sau ca pivnitele unde se depozita whisky-ul maturat erau sapate la mica distanta, undeva pe strazile din apropiere. 
Ni s-a povestit, de asemenea, perioada grea prin care a trecut Old Jameson Distillery odata cu razboiul comercial dintre Irlanda si Marea Britanie sau sub influenta prohibitiei americane ce a dus la intrarea brandului in Grupul distilatorilor irlandezi.
Am vazut pe etape
si ani, 
modul in care a evoluat distileria
si am primit interesante detalii pentru schimbarile care au avut loc.
La sfarsit, a urmat o degustare finala, intr-o zona amenajata 
ca intr-un pub irlandez .
A fost extra!
Asa ca, intotdeauna, in fata unui pahar de whisky Jameson
sa ne amintim motto-ul Familiei Jameson trecut si pe sticlele de whisky:  Sine Metu! - Sa gustam fara frica!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu