vineri, 21 noiembrie 2014

Cultură, mit și ritualuri păgâne la Uppsala-Gamla Uppsala

Cultură, mit  și ritualuri păgâne la Uppsala-Gamla Uppsala

Situată la mai puțin de o oră de Stockholm, la 69 km, fosta capitală a Suediei, Uppsala, te surprinde din primul moment prin arhitectura deosebită, culoarea clădirilor și izul medieval degajat, un oraș animat, vesel, cu un farmec aparte, cu străzi drepte și lungi care te conduc spre câteva obiective turistice de mare valoare și importanță pentru istoria Suediei.

Mereu am asociat fosta capitală a Suediei, Uppsala, cu vechea Universitate, cu Domul și cu Carl Linne, părintele botanicii, da, un oraș faimos în care s-a născut un „fiu” devenit celebru în cinematografia mondială, Ingmar Bergman, dar și un oraș cu aer mistic, recunoscut ca ultima fortareață păgână care s-a opus creștinismului.
Domkyrkan Uppsala
Am ajuns la Uppsala cam la mijlocul zilei, momentul în care cand orașul este învăluit în soare și multă lumină, doar era luna...iulie.
Radhuset Uppsala, Colegiul de meserii
Am reușit să parcăm în zona Domului pe care ne-am grăbit să-l vizităm primul, străduindu-ne să ne încadrăm în cele cateva ore pe care le alocasem acestei vizite, să vedem tot ceea ce ne propusesem înainte de a părăsi Suedia cu destinația Oslo. Destul de scumpa parcarea si pentru maximum 4 ore, dar a meritat aceasta alegere.
Uppsala
Domkyrkan, cea mai mare catedrala din Scandinavia, este o bijuterie gotică imensă a cărei construcție a început la 1287, 
Domkyrkan Uppsala
dar lipsa banilor, epidemiile de ciumă, clima rece, au fost motivele care i-au întârziat finalizarea, așa că durat aproape o sută de ani până să fie sfințită în 1435. Până în 1719, catedrala a fost locul de încoronare al regilor Suediei.
Domkyrkan Uppsala
Un incendiu puternic a afectat-o foarte mult, iar ulterior, a suferit câteva transformări și restaurări, având în vedere ca Suedia a părăsit Biserica Romano-Catolică pe la 1500, iar una dintre cele mai importante fiind cea în care s-au adăugat cele două turnuri de către arhitectul Helgo Zettervall la 1893. 
Domkyrkan Uppsala
In catedrala se afla o orga pe care as denumi-o "gigantesca".
Orga din Domkyrkan Uppsala
Catedrala adăpostește mormintele unor personalități celebre precum al regelui Gustav Vasa cu cele trei soții, al regelui John III al Suediei și al soției sale, Catherine Jagiellon, al primului episcop luteran Laurentius Petri, al renumitului botanist Carl Linne, al lui Nils Rosen von Rosenstein, întemeietorul pediatriei moderne
Mormant Domkyrkan Uppsala
 și al misticului teolog Emanuel Swedenborg, numit de Balzac drept „Buddha al Nordului”. 
Mormantul lui Emanuel Swedenborg, Domkyrkan Uppsala,
În Tezaurul catedralei (Skattkammaren) se poate admira rochia de aur a reginei Margareta, colecția de haine Sture precum și una dintre cele mai valoroase colecții de țesături bisericești medievale din Europa. 
Plecând de la catedrală la Castelul din Uppsala, Slott Uppsala, am traversat orasul și am trecut pe lângă cea mai veche Universitate din Scandinavia, construită la 1477.
Castelul Uppsala, care înglobează mai multe muzee și colecții precum: Muzeul Păcii, Muzeul de Artă Moderna și ruinele castelului Vasaborg a fost construit de catre regele Gustav Vasa în 1549. Astăzi, castelul este reședința guvernatorului de county (district, județ).
Uppsala Slott, Castelul din Uppsala
Taxa de intrare pentru adulți a fost de 80 SEK, pentru studenți pe jumătate. Nu a fost posibilă o vizită ghidată, dar, la intrare, ni s-a oferit o foaie cu câteva explicații sumare despre acest castel cu rugămintea de a o înapoia la sfarșitul vizitei. Așa că am pornit cu curaj și determinare și ne-am afundat printre zidurile roșii de cărămidă. 
Castelul Uppsala
Undeva, deasupra noastră, conform explicațiilor primite, se aflau fostele apartamente ale reginei Cristina și locul în care a abdicat pentru a se retrage la Roma. 
Apartamentul Reginei Cristina a Suediei, Uppsala Slott
În fața Castelului, de unde se poate admira superba panoramă a orașului. tunurile încă mai există la datorie,  
Tun la Castelul din Uppsala
Valoros, aproape distrus, doar cateva ziduri se pastreaza,sparte si ele, prabusite, dar care se viziteaza neincetat. L-am comparat cu Palatul Voievodal-Curtea Domnească din București care nu este cu nimic mai prejos ca valoare istorica si importanta, dar care nu este cunoscut pentru ca, dupa cum stim...reclama face totul. 
Următorul obiectiv turistic a fost Muzeul Carl Linne (Svartbäcksgatan 27), am trecut pe lângă Primăria din Uppsala, o cladire alba, cu doar doua nivele.
Primaria din Uppsala, Radhuseet Uppsala
 căreia i-am aruncat o privire scurtă și am continuat plimbarea pe lângă un colegiu de meserii, am avansat cu mici speranțe, fiind o zi de luni, ca să vizităm casa și vestita sa grădină. 
Primaria Uppsala
Nu am reușit să intrăm, am ocolit impresionanta casă din secolul al 18-lea așezată pe un colț de stradă și, cum gardul metalic a permis, m-am mulțumit sa privesc curtea interioară, încercând sa văd cât mai mult din minunata sa grădină care adăpostește peste 1600 plante aranjate riguros în funcție de sistemul de clasificare Linnaeus. 
Casa Carl Linne din Uppsala
De aici am plecat direct spre Gamla Uppsala, conform indicatorului, la doar 5 kilometri distanță de Uppsala, la Biserica parohială, o locație cu aer mistic, ce amintește de ritualuri și sacrificii păgâne și unde există mormintele celor trei regi legendari ai dinastiei YnglingAun, Adil și Egil (sec. I-I). 
Biserica parohiala din Gamla Uppsala
Acum era atât de multă liniște aici. Nu erau mulți vizitatori. Oare chiar am călcat pe urmele lui vikingilor care au adus ofrande și jertfe umane zeilor lor pâgâni? Mă gândeam cu emoție la serial și parcă îl vedeam pe teribilul viking Ragnar Lothbrok din serialul difuzat in ultimul timp...da, șansă unică să vizitez ultimul bastion pagân...Am intrat, am ocolit-o, era atât de simplă, lipsită de fastul cu care suntem obișnuiți.
Și cât de emoționată am fost când am descoperit mormântul lui Anders Celsius, alături de tatăl său, fizician si el la Universitatea din Uppsala și de bunicul său, matematicianul Magnus!Ca să fiu sinceră, a fost un motiv în plus, ca să atingem Gamla Uppsala si  am ajuns aici,ca prin minune, in urma unei informatii de ultim moment.
Mormantul lui Celsius
Și culmea! În apropierea bisericii am găsit singura parcare gratuită din tot sejurul suedez.
Parcarea din Gamla Uppsala
O ultimă privire aruncată acestei zone cu miros de istorie antică, un plin de benzină și, pe patru roți ...direcția Oslo! 

Dar...mai exista un „dar”...Un incident neplacut la iesire din Uppsala: dublarea tranzactiei la ultima alimentare cu benzina. Situatia s-a rezolvat rapid, cu ajutorul bancii din Romania care a putut interveni imediat  DOAR pentru ca am avut si transmis  bonul scanat, altfel, fara „dovada platii”...pierdeam 50 de euro. Si asta intr-o tara in care platile se fac prin card in proportie de peste 90%...
Benzinaria Preem, Uppsala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu