miercuri, 11 noiembrie 2015

Wroclaw... Regalitate...arta...poduri ...si multa liniste in vechiul Breslau (II)

Wroclaw... Regalitate...arta...poduri ...si multa liniste in vechiul Breslau (II)

Wroclaw
...Nu departe de cea veche se afla Primaria noua si controversata Fantana de Sticla, nu prea iubita la inceput de locuitorii orasului pentru ca, ziceau ei la inaugurare, forma ei ultramoderna face nota discordanta cu aerul vechi al Pietei Rynek. Da, sticla, beton, jeturi imense de apa intr-o zona cu aer medieval...Dar, poate ca tocmai prezenta ei sa fie "puntea " de trecere spre secolul nostru!
Fantana de Sticla, Wroclaw
Si ce poti sa mai vezi: gusturi noi si hobbies-uri practicate de polonezi chiar in centrul orasului: un fel de sport pe apa, o placa ca un skateboard pe un canal cu apa...Dragut, nu? Placa aluneca chiar pe zona incadrata de bordurile verzi...
Piata Rynek, Wroclaw
Altii aleg sa asculte un concert…"De vina" sunt muzicienii orasului si notabilitatile care amenjasera o parte din aceasta piata cu scaune pentru auditie. In linistea orasului chiar se auzeau frumos acordurile clasice in timp ce ochii ne fugeau de la o cladire la alta. Este ceea ce mi-a placut mai mult in Wroclaw: multi turisti, dar calmi, rezervati, politicosi...Fara a vorbi acum de cluburile de noapte...Exista! Si distractia  in toi!
Am trecut si pe langa Piata de Flori, altadata Piata Sarii.

Piata de flori Wroclaw
Printr-un pasaj din apropiere am reusit sa intram, mai repede, in incinta Palatului Regal, care adaposteste, azi, pe cele trei etaje ale sale, Muzeul National din Wroclaw.
Palatului Regal, Wroclaw
Daca nu doriti audioghid, vizita e gratuita, daca doriti audioghidul vizita va costa 15 zloti PLN. Este foarte frumos si mai ales interesant, il recomand din toata inima. Este gazduita aici una dintre cele mai frumoase colectii de arta din Polonia. 
Palatului Regal, Muzeul din Wroclaw
Am vazut apartamente regale,
Palatului Regal, Wroclaw
alte incaperi mobilate 
Fantana de Sticla, Wroclaw
si chiar o masa aranjata care parea sa-si astepte invitatii,
Palatul Regal, Muzeul din Wroclaw,
tablouri care prezinta cladiri ale orasului in alte timpuri,
Palatul Regal, Muzeul din Wroclaw
 portelanuri fine de Turingia sau
Palatul Regal sau Muzeul National Wroclaw
drapele de lupta, Drapelul Regimentului 1
Drapelul Regimentului 1, Muzeul din Wroclaw
arme,
Palatul Regal sau Muzeul National Wroclaw
marturii ale trecutului de tot felul
Palatul Regal sau Muzeul National Wroclaw
chiar si un vechi aparat foto de pe la inceputuri.
Palatul Regal, Muzeul din Wroclaw
A fost mutat si aranjat aici mobilierul unei intregi case a unui negustor bogat din Hamburg.
Palatul Regal, Muzeul din Wroclaw
Iar la iesire ne astepta o trasura imperiala…Locurile erau deja "ocupate"...de cateva secole: printesa tocmai iesea la o plimbare  prin frumosul Wroclaw.
Palatul Regal, Muzeul din Wroclaw
Ne-a mai atras atentie in zona Resedinta Guvernatorului Sileziei Inferioare 
Palatul Regal, Muzeul din Wroclaw
si Piata Noua
Noua Piata, Wroclaw
In Piata Noua nu prea era aglomeratie, probabil ca lumea se aduna doar la anumite ore. 
O altă atracţie a orasului Wroclaw este Panorama Racławicka...o pictura panoramică, cu o lungime de 114 de metri, care prezinta batalia de acum 200 de ani, in care armata poloneza condusa de Tadeusz Kosciuszko a invins armata rusa (Panorama este in cladirea din stanga).
Panorama Racławicka, Wroclaw
Ca modalitate de realizare si dimensiuni aminteste intru totul de Batalia de la Waterloo (Belgia) din comuna cu acelasi nume. Aici, in poza, este chiar intrarea in cladire.
Panorama Racławicka, Wroclaw
Am plecat mai departe pe jos, chiar daca zona era in reconstructie,
Wroclaw
deoarece pana la urmatorul obiectiv turistic, Hala Stulecia, erau doar cateva statii de tramvai (a propos, o calatorie costa 3 zloti PLN, dar sunt mai multe modalitati de a le cumpara, ca si la noi: cu numar fix de calatorii sau pe un anumit numar de zile).
Un alt pod, mereu altul: toate sunt vechi si poarta in "tesatura" lor metalica istoria, uneori zbuciumata, a orasului Wroclaw.
Wroclaw
Nu am intrat in Muzeul de Arta, l-am admirat pe din afara si ne-am continuat, putin grabiti, drumul; eram un pic in intarziere fiind presati de orele de inchidere ale obiectivelor noastre.
Muzeul de Arta, Wroclaw
Dupa ce am depasit o zona cu cladiri ultramoderne,
Wroclaw
in fata noastra a aparut un pod zvelt si "flexibil", asemeni "Podului cu lanturi"din Budapesta. 
Wroclaw
Este numele pe care i l-am dat eu ca sa reusesc sa-l identific dintre cele peste 100, foarte diferite. Si, de departe, pe un panou asezat langa Institutul de Informatica o pancarta mare ne prezinta solutia, unica si atat de cunoscuta, de rezolvare a tuturor problemelor:
“Matematica+Studiu=Succes”
Wroclaw
Institutul Politehnic din Wroclaw, aflat in imediata apropiere, parea ca intareste aceasta "reteta" sigura.
Wroclaw
In sfarsit, am ajuns la Hala Stulecia, fosta Hala Ludowa sau cum este mai cunoscuta Centennial Hall, chiar cu o jumatate de ora pana sa se inchida ( 17h00); este o clădire unde au loc concerte importante si sunt prezentate o multime de expoziţii, unele interactive, iar de multe ori foarte deosebite si instructive pentru copii.
Hala Stulecia, Centinnaial Hall, Wroclaw
Inaugurata la 20 mai 1913, Hala Stulecia, Centennial Hall, este, deopotriva, o marturie a trecutului cat si o provocare a viitorului, mai ales prin Discovery Center, un spatiu educational gigantesc, cu peste 600 de fotografii, animatii 3D care permit calatorii virtuale in timp, ecrane mari, monitoare…
Sala cea mare, unde au loc diverse evenimente culturale (teatru, opera, concerte), te poarta rapid cu gandul, prin modul in care este realizata, spre ceva oarecum asemanator, Sala Albert Hall din Londra. Capacitatea este de 10 000 locuri.
Hala Stulecia, Centinnaial Hall, Wroclaw
Cladirea, construita dupa proiectul unui german, Max Berg, se afla din 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Biletul costa 14 zloti PLN pentru adulti si 9 zloti PLN pentru copii si poti alege din multe variante (grup, familie etc). Este ceea ce nu trebuie ratat, ca turist, sub nici o forma! Cand spun Hala Stulecia spun ceva unic, original, formidabil! O conceptie "noua" de acum un secol, dar avangardista si acum, extrem de interesanta.
In fata Halei Stulecia se afla Iglica, un obelisc sau turn, un monument care poate aminti de "Coloana Infinitului" a lui Brancusi sau de cel aflat la Barcelona in zona Stadionului Olimpic.
Hala Stulecia, Centinnaial Hall si Iglica , Wroclaw
A fost construit in 1948, de catre comunistii polonezi, pentru a celebra restituirea teritoriilor poloneze dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Initial a avut o inaltime de 106 metri, dar dupa restaurare s-au "taiat" din acest monumant aproximativ 10 metri…
Ei, de aici, am mai revenit o data in Piata Rynek, unde sta confortabil pe soclu  unul dintre cei mai mari dramaturgi comici nationali, Alexander Fredro, numit  "Moliere polonez". Statuia lui, adusa de la Lvov, a inlocuit-o pe cea a Regelui Frederic al II-lea.
Alexander Fredro, Wroclaw
Ziua s-a scurs usor si, cum seara incepea sa ne dea tarcoale iar a doua zi calatoria noastra continua spre Katowicze, ne-am indreptat spre hotel incarcati cu o multime de impresii placute. Asta, in timp ce in Piata Rynek se desfasura un miting pentru Palestina…oamenii “protestau” calmi si linistiti…
O ultima privire spre o vitrina draguta cu papusi poloneze, aranjate ca la o parada pentru anul 2016 cand Wroclaw va fi Capitala Culturala Europeana...si gata!
Wroclaw
Asa s-a incheiat la Wroclaw una dintre cele mai tihnite si relaxante zile din concediu; am parcurs o parte dintr-un oras curat, calm si totusi viu si agitat in felul lui prin prezenta unui mare numar de turisti. Cand ma gandesc la el revad  poduri, insule, constructii memorabile, arta si mai ales multa multa tihna...totul pare lin aici.
Wroclaw
Da, daca drumul calatoriei va conduce prin Wroclaw (sau Breslau asa cum s-a numit pe vremea cand a fost inglobat si a apartinut Germaniei) merita sa va opriti chiar si numai pentru trei lucruri, cu adevarat deosebite: Primaria veche, Aula Leopoldina din Universitatea veche si bineinteles …Hala Stulecia, (Centennial Hall). 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu