sâmbătă, 4 martie 2017

Lisabona...Estoril-Cascais...“Sarutul” Atlanticului pe Gura Infernului (ziua a patra)

Lisabona...Estoril-Cascais...“Sarutul” Atlanticului pe Gura Infernului (ziua a patra)


Cascais, Portugalia
La o aruncatura de Lisabona se afla Costa do Estoril, o zona superba cu plaje aurii al caror nisip te afunda in dogoarea vacantei estivale cu gust sarat de ocean: Estoril-Cascais! Ar fi fost si pacat sa nu ajungem acolo pentru ca este ceva fermecator, cu un pronuntat aer exotic...
Drumul spre Monte Estoril serpuieste usor si nu te poti hotari daca sa privesti intinderea nelinistita a oceanului sau palmierii care il strajuiesc. Traficul este intens iar in curbe simti ca o precautie in plus nu ar strica. Dar la capatul lui te asteapta o zona calma pe care o simti totusi vie, in miscare...
Monte Estoril, Portugalia
Am facut prima oprire la Estoril pentru a admira vestitul Cazinou in care si-au incercat norocul si au visat castiguri uriase regi cunoscuti dar si oameni simpli in egala masura. Despre acest faimos cazinou se zice chiar, ca ar fi fost candva, “cuibul spionilor “. Poate ca da, poate nu!
Cazinoul din Estoril, Portugalia
Ceea ce este sigur si stim cu totii: James Bond alias Roger Moore a fost aici…macar pentru filmari; ca si intreaga echipa de realizare! Ha-ha! Da, scriitorul si jurnalistul englez Ian Fleming a creat acest personaj celebru, James Bond, folosindu-se de implicarea sa in operatiunea ”Goldeneye” din cel de-al doilea Razboi Mondial, pe vremea cand activa in divizia de Inteligenta Navala. A avut asadar suficient material de inspiratie pentru cartea “Casino Royale” si a putut detalia aventurile simpaticului spion care ne-a delectat si incantat cu peripetiile sale spectaculoase si pline de suspans.
Cladirea, Palacio Estoril, este o constructie solida si impunatoare care te atrage imediat. Fantanile superbe din fata sa ii confera si o perspectiva inedita iar cand o privesti de la distanta pare o perfecta tesatura edificiu-apa.
Cazinoul este vechi, foarte vechi, iar aerul sau regal si rafinat si-l datoreaza numeroaselor restaurari sau renovari care l-au mentinut intr-o forma de invidiat comparativ cu multe altele din Europa. Doar este cel mai mare din Peninsula Iberica, iar faima sa a crescut incepand cu 1970 prin prezenta invincibilului James Bond si a trupei sale de filmare care au avut aici, pentru o vreme "cartierul general" al actiunii.
Nu l-am vizitat desi exista o singura restrictie: 18 ani impliniti. Cine stie? Poate cand mi se va mai face dor de minunatul drum Lisabona-Cascais, de palmierii umbrosi si “grasuti” cu un aspect total diferit de cel al palmierilor spanioli care sunt supli, zvelti, cand voi dori sa strabat inca o data zona exotica ce leaga Lisabona de Riviera portugheza ma voi opri si voi intra si aici.
Dar Estoril nu este renumit doar pentru acest Cazino. Localitatea merita vizitata si pentru pozitia sa, una strategica ce a servit ca loc de refugiu familiilor regale europene in momentele de restriste ale istoriei. Nu ma gandesc doar la Miklos Horty sau la Umberto al II-lea al Italiei, ci chiar la Regele Carol al II-lea al Romaniei.
Si stiti pe cine veti mai "intalni" in Estoril? Hai, un pic si veti ghici cine a fost timp de un an ambasador la Lisabona...cel care ne-a vrajit cu versurile sale despre "Varsta de bronz"...Da, chiar de curand, in 2014, a fost dezvelit un bust care il omagiaza pe poetul nostru national, Lucian Blaga, bust realizat, bineinteles, tot de un compatriot. Il veti gasi in fata Hotelului Palacio...o statuie care face cinste neamului romanesc...
Estoril este o statiune mirifica care ofera nenumarate atractii turistice: plaje precum Praia do Tamariz, pur si simplu uimitoare, strasnic “pazita” de o “vila galbena” pe care nu poti sa nu o remarci, cu terenuri de golf sau de tenis, surfing.  Apa este un pic cam rece, dar asa e in zona, nu? Gradele mai putine nu ne-au impiedicat sa intram o jumatate de ora. Mai mult…nu am rezistat.
Praia Tamariz, Portugalia
Cladirile iti atrag privirile, sunt colorate si asezate pe stradute inguste, adapostite de sulitele soarelui de iulie, iar din loc in loc veti zari palcuri de palmieri umbrosi. 
Dupa Estoril am plecat spre Cascais. Plajele sunt foarte apropiate iar trecerea dintr-o localitate in alta este insesizabila: totul este legat undeva la inaltime, unde veti zari restaurante si cafenele, vile sau case de vacanta. Pe aici, timp de cateva ore, ne-am prajit si noi la soare la Praia Guincho.
Incet-incet ne apropiam de extremitatea vestica a continentului european. Moment de emotie, ca doar nu aveam mereu ocazia sa ajungem acolo unde “Atlanticul saruta uscatul Europei” si sa  surprindem farmecul portughez al “Orasului regilor si pestilor”, asa cum mai este numit Cascais.
Cascais, Portugalia
Cascais a evoluat asemenea statiunii Saint Tropez: dintr-o mica asezare de pescari s-a transformat intr-o statiune cocheta, care are multe de oferit turistilor, gratie regelui Luis I cel ce a mutat curtea regala din Lisabona in apropiere, la Sintra, stabilindu-si resedinta de vara in Cascais.
Cascais, Portugalia
Localitatea te imbie cu plajele sale fine, cu un nisip ce imi aminteste de Mamaia sau cu sporturi nautice pentru cei impatimiti: ski, surfing; dar te poti si relaxa la cafenele simple cu aer familiar unele, sofisticate altele, sau la micile restaurante cu specific pescaresc al caror miros specific si ademenitor il simti inca de departe.
Am gasit relativ repede, fara mari cautari, un loc convenabil de parcare intr-o zona mai putin populata, care sa ne permita un tur al micii asezari, dar care sa fie si aproape de ceea ce cautam cu asiduitate, anume “punctul extrem”al continentului nostru.
Am remarcat si hotelurile luxoase, rafinate, multe situate chiar foarte aproape de ocean, precum
Hotel Miragem, Cascais, Portugalia
"Miragem" de 5 stele, care este fabulos: un mix de arhitectura, cu o intrare gigantica strajuita de o perdea de fantani tasnitoare, iar ceea ce doar se intrezareste la interior este incredibil de elegant.
Sunt la Cascais si cateva experiente care merita incercate; ma gandesc la Muzeu do Mare si Muzeul Castro Guimaraes, ce adapostesc colectii valoroase de arta decorativa, ceramica si piese de mobilier.
Muzeul Castro Guimaraes, Cascais, Portugalia
Am trecut prin oras furati de peisaj, admirand arhitectura mauro-europeana a cladirilor,
Cascais, Portugalia
ne-am odihnit putin prin port si ne-am plimbat pe plaja.
Cascais, Portugalia
Dar trebuia sa ne continuam drumul. Tinteam ceva ce ne doream de multa vreme: Boca do Inferno (Gura Iadului), situata la doar 1,5 kilometri de Cascais.
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais , Portugalia
Aici, peisajul te intampina spectaculos cand privesti de sus faimoasa Boca do Inferno dar pare normal cand te avanti si cobori toate scarile pana la apa.
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais, Portugalia
Trebuie sa ai insa incaltari comode, de vara, pentru ca jos te asteapta o platforma pietroasa de indata ce ai coborat scarile. O parte insa, este accesibila si amenajata,
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais, Portugalia
dar partea din apropierea oceanului este plina de bolovanis.
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais, Portugalia
Si uite ca, privind in zare hat-departe nu-mi venea a crede: in fata mea ATLANTICUL!
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais, Portugalia
Boca do Inferno este o masiva grota cu valuri inspumate.
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais, Portugalia
Pe timp de furtuna, apa se izbeste cu furie de peretii stancosi producand un zgomot ce se aude de departe. Altfel, poti spune ca este chiar frumoasa!
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais, Portugalia
Am ocolit platforma pietroasa si nu-mi venea sa ma despart de acest loc vizitat de doua ori. Priveam pescarii,
Boca do Inferno (Gura Iadului), Cascais, Portugalia
sau ma uitam spre larg printre stanci,
Boca do Inferno (Gura Iadului),  Cascais, Portugalia
ma infiora imensitatea albastra da-mi doream sa ajung si dincolo de ea. Cine stie? Poate intr-o buna zi o voi strabate si voi ajunge dincolo, pe "celalalt" uscat...!
Trebuia insa sa ne grabim ca sa ajungem si la Cabo da Roca,
Cascais, Portugalia
acel promontoriu situat deasupra nivelului Oceanului Atlantic, si care, reprezentand extremitatea vestica a Europei atrage multi temerari, devenind astfel cel mai vizitat obiectiv turistic al zonei.
Si de aici, hai, inapoi la Cascais pentru a hoinari prin oras. Am mers spre centru, am stat in faimoasa piateta Plaza de l'Iglesia cu statuia Donei Marinera,
Plaza de l'Iglesia cu  statuia Donei Marinera,Cascais, Portugalia
ne-am oprit in fata Primariei din Cascais
Primaria din Cascais, Portugalia
si ne-am strecurat pe stradute de piatra care se ingustau vazand cu ochii, admirand casutele tapetate cu dale de faianta: oh, celebrul azulejos lusitan!
Cascais, Portugalia
Barurile erau acum pline-ochi de oameni care isi sorbeau, palavragind, paharele de vinho verde sau de Porto. Radeau si priveau cu relaxare panourile mari cu meciuri in desfasurare: era perioada Campionatului de fotbal.
Cascais, Portugalia
Se insera si noi continuam periplul prin Cascais. Am intrat si intr-un supermarket "Jumbo" (Estrada National, 6)
Supermarketul Jumbo , Cascais, Portugalia
care-mi amintea de Olanda unde aflasem de existenta lui prima data si care este foarte bine aprovizionat cu "de toate"...fie portugheze, fie de import. (fara nici o legatura cu magazinul de jucarii "Jumbo" de la noi).
Ce n-am vazut inca in Cascais este casa in care a locuit cateva luni scriitorul  Mircea Eliade, inainte de a se muta la Lisabona, un obiectiv ramas poate pe mai tarziu, pentru o revenire. Este adevarat ca nu se viziteaza, dar as fi vrut mult sa ajung la casuta mica cu spatele spre ocean. O puteti gasi la: Rua du Saudade, 13.
Ziua parca fugea mancand pamantul…dar si noi la fel pe drumul de intoarcere spre Lisabona, admirand aceiasi palmieri stufosi: eram fericiti pentru ca vazusem in direct  "sarutul Atlanticului pe gura Infernului"...si traisem din plin atmosfera relaxata a unei zile de vacanta la...CASCAIS!
Cascais, Portugalia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu