joi, 10 august 2017

Corsier-sur-Vevey...Cateva ore in "Lumea lui Charlie Chaplin" (I)

Corsier-sur-Vevey...Cateva ore in "Lumea lui Charlie Chaplin" (I)

"De fiecare data trebuia sa ne facem bagajul 
si sa ne luam salteaua si scaunele în carca spre o noua casa. 
Dormeam pe unde apucam dupa ce eram goniti. 
Eu preferam bancile din parc".
Din Amintirile  marelui actor
Ne pregateam pentru un nou concediu in Elvetia si cautam informatii despre diverse obiective turistice la care nu ajunsesem in vizitele anterioare. Intamplator am gasit o stire pe internet care ne-a determinat sa revizuim un pic planurile de vacanta si sa planificam o raita pe Riviera elvetiana: se inaugurase in  Corsier-sur -Vevey un muzeu dedicat vietii si activitatii actorului Charlie Chaplin
chiar in casa in care acesta isi traise ultimii 
25 de ani ai vietii impreuna cu Oona, sotia sa, si cei opt copii ai lor.
Am parcurs cei 90 de kilometri care despart Geneva de Vevey cu Lacul Leman in dreapta, privind peisajul de vis al muntilor profilandu-se pe fundal: nu poti decat sa crezi ca ai patruns intr-o lume virtuala. E minunata aceasta “pata” albastra care se “intovaraseste“ cu autostrada si te conduce foarte precis spre intrarea in Vevey. Insa noi am cotit spre stanga ca sa urmam directia Corsier-sur-Vevey.
De aici, a fost doar un drum scurt pana la proprietatea lui Charlie Chaplin si locul special amenajat pentru parcare. 
Aglomeratie, lume multa la coada la bilete si, nota bene, peste tot pliante cu informatii despre actor, dar si pentru cei dornici sa nu se opreasca aici ci sa purceada la drum, mai departe, spre Montreux. Pretul de vizita este de 23 CHF pentru adulti si 21 CHF pentru studenti. De remarcat ca poti ramane aici toata ziua sa te plimbi pe proprietatea actorului si chiar sa faci un picnic la iarba verde. Este o zona foarte frumoasa si linistita, chiar cu toata gloata de oamani care "viermuieste" peste tot.
Muzeul este numit “World’s Chaplin by Grevin” si acopera mai bine de 3000 metri patrati, o suprafata generoasa care ne permite sa facem cunostinta cu amanuntele vietii particulare a marelui artist. Ceea ce il diferentiaza de alte muzee si ii confera o nota suplimentara de autenticitate este includerea in vizita turistica a reconstituirii Studiourilor Chaplin. In fapt, acestea reprezinta punctul de forta, culminant al programului si exercita atractia fortissima. Dupa cum veti vedea, totul este special realizat.
Chiar de la intrare ne intampina o placuta aurie a Fundatiei Muzeului Charlie Chaplin, ce ne devoaleaza, din primul moment, pe cei care au jucat rolul crucial in amenajarea si deschiderea acestui obiectiv turistic: fiul sau, Michael Chaplin si fiica, Victoria Thieree Chaplin. Bineinteles ca au fost sprijiniti de multe alte organizatii culturale sau de turism, de autoritatile din Cantonul Vaud, ca sa nu ma vorbim de parteneri bancari, cu totii au fost entuziasmati de acest proiect.
Pasiunea pentru cinema si pentru Charlie Chaplin a muzeografului canadian Yves Durand precum si a arhitectului elvetian Philippe Meylan a condus, in urma unei intalniri a acestora in anul 2000, la demararea si realizarea acestui proiect unic de catre compania Grevin - lider european în divertisment si petrecere a timpului liber. Compania Grevin  a mobilizat si coordonat o echipa de arhitecti, ingineri si designeri care, intr-adevar, s-au intrecut pe sine. Perioada de la vis la realitate s-a intins pe aproape 10 ani, daca luam in considerare si lucrarile de amenajare ale conacului si frumosului sau parc.
Am aflat aici despre perseverenta cu care toti cei implicati s-au luptat pentru a deschide acest muzeu: au trebuit ani de asteptare pentru obtinerea aprobarilor necesare chiar si rezolvarea unor diferende cu vecinii proprietatii lui Chaplin. Proiectul a devenit realitate si a inregistrat succes chiar din momentul deschiderii acestui muzeu, respectiv pe 17 aprilie 2016, doar la o zi dupa a 127-a aniversare a actorului.
Actorul care s-a retras aici, in Corsier-sur-Vevey, ca urmare a acuzatiilor autoritatilor americane care l-au suspectat ca ar fi un simpatizant al partidul comunist. In Elvetia actorul a fost primit cu bucurie si a petrecut aici cea mai frumoasa si lunga perioada fericita din intreaga lui viata.
Cand am pasit pe intrarea principala eram destul de emotionata: urma sa patrundem in intimitatea unui geniu care a impresionat o lume intreaga cu acel copil sarac al Londrei, micul vagabond in care, pare-se, ca s-a regasit intru totul.
Charlie Chaplin ne-a “intampinat “ jovial chiar in micutul hol de langa scara spiralata, la intrarea in conac. 
Acolo este asezata o statuie a actorului, admirabil realizata si vegheata, din posterul afisat, de o femeie cu un zambet larg: cine altcineva decat sotia sa, Oona?
Si de aici am patruns in “universul” lui Charlie Chaplin. Vizita a debutat in camera de zi,
printre obiectele personale,
pastrate cu mare grija
si raspandite pe tot mobilierul,
alaturi de fotografii de familie
sau decupaje aranjate pe pereti.
In total sunt 15 incaperi
si fiecare dintre ele ajuta vizitatorul sa-i descopere gusturile, preferintele si personalitatea destul de sofisticata. Veti gasi aici piese de mobilier autentice,
chiar si fotoliile in care se cufunda in vreo discutie cu Oona, sotia sa, femeia pe care a iubit-o cel mai mult.
Langa o fereastra cu vedere splendida spre parc am descoperit si admirat pianul lui Charlie Chaplin; este pianul la care a compus muzica pentru ultimele sale filme: mult controversatul si satiricul  “Un rege la New York” (ultimul film in care a jucat genialul actor si regizor, nu neaparat si cel mai bun) si “Contesa din Hong Kong” (cu Sophia Loren)
In apropierea lui se afla expusa si vioara la care, visand sa devina artist de concert, exersa stangaciul Chaplin - asa cum il putem vedea si in filmele lui; vioara a fost modificata cu corzile inversate pentru ca genialul actor sa poata canta la ea, oriunde mergea.
Nu poti sa nu te opresti in fata bibliotecii, si sa privesti tomurile rasfoite de atatea ori de actor, asa cum il puteam vedea in poze sau scurte documentare ce ruleaza permanent in muzeu.
Sala de mese este destul de incapatoare si totul degaja rafinament si eleganta, dupa cum am surprins in cateva secvente. Chaplin a rasfatat o serie de celebritati de la Hollywood pe care le-a invitat si cu care a cinat impreuna aici.
Pe un perete se afla si aici un ecran pe care se proiecteaza continuu filme cu imagini din viata de familie: il vedem razand, povestind, servind masa cu clanul sau numeros. 
Din sala de mese am aruncat o privire spre domeniul conacului: cata liniste si naturalete, cata frumusete!
Am urcat scara in spirala iar la etaj am patruns si mai adanc in “universul” micului vagabond de altadata, descoperind camera lui Chaplin,
baia si alte cateva incaperi ce aduceau aminte de secvente celebre din filmele lui.
Desi vila era foarte aglomerata, am remarcat ca toti vizitatorii se deplasau discret, strabatand incaperile in liniste si doar din cand in cand auzeam cate o exclamatie de uimire. Toti eram incantati de ceea ce vedeam si, era impresia ca parca toti il asteptam sa apara dintr-o camera si sa ne incante “pe viu” cu giumbuslucurile sale. Este o lume reala,
este o realizare geniala pentru un om care a starnit rasul unei planete intregi, dar mai ales, o lume pe care nu o poti uita usor…( continuare).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu