luni, 13 mai 2019

Riga...Art Nouveau si eleganta baltica in orasul comerciantilor hanseatici (II)

Riga...Art Nouveau si eleganta baltica in orasul comerciantilor hanseatici (II)

"If I am destined to ruination, I will be rebuilt by you!” 
Inscriptie pe un portal-inscriptie care s-a adeverit

Piata Primariei din Riga este patrata si are dimensiuni reduse; in vechime aici aveau loc executiile celor care sfidau regulile sau ordinea publica, iar ceva mai tarziu a devenit centrul administrativ si economic al asezarii. Ea este inconjurata de o serie de cladiri interesante, de vizitat, de la Casa Fratiei Capetelor Negre si clopotnita Bisericii Sf. Petru, pana la fostul Muzeu al Puscasilor Rosii Letoni, devenit Muzeul Ocupatiei ce prezinta ororile ocupatiilor naziste si a celei sovietice.
Primaria a fost restaurata, iar astazi, aceasta cladire a devenit sediul guvernului local.

In centrul Pietei Primariei este usor de zarit o statuie impresionant de mare care il infatiseaza pe Roland, fiul lui Carol I, statuie ce este simbolul oraselor hanseatice medievale si al carui original se afla în biserica Sf. Petru.
Dar de departe cea mai atragatoare cladire din Riga este Casa Fratiei Capetelor Negre sau Melngalvju Nams cum i se spune in letona.
Este usor de identificat nu numai pentru ca intr-adevar este cea mai frumoasa cladire din Piata Primariei, dar are un stil arhitectural ce aminteste de casele dantelate din Amsterdam. 
Daca ati vizitat Palatul Rundale si v-a impresionat prin grandoare si rafinament, va recomand sa nu ratati sub nici o forma Casa Fratiei Capetelor Negre, aceasta uluitoare cladire care este singura mostenitoare istorica a legendarei organizatii comerciale si totodata "pastratoarea" istoriei orasului Riga. Nici nu va inchipuiti ce lux si opulenta se ascund aici, am fost la fel de mult impresionata precum am ramas in urma vizitei Palatului Rundale; iar in plus, Casa Fratiei Capetelor Negre este pozitionata central in Riga spre deosebire de Palatul Rundale aflat la 63 de de kilometri in afara orasului. Si ca sa va conving sa intrati aici,  inainte de a relata ceea ce am vazut, va spun doar atat: in perioada anilor 2012-2016, cand s-a realizat restaurarea Castelului Riga, cabinetele de lucru ale Presedintelui Letoniei au fost mutate aici. Remarcabil nu? Azi, in Casa Blackheads, in atmosfera acelui lux medieval, se organizeaza cele mai importante si sofisticate evenimente, au loc concerte, mese oficiale, dineuri, banchete, conferinte etc.
O sa incerc sa prezint cu ajutorul fotografiilor si in cateva cuvinte, dar cat mai veridic, ceea ce am vazut acolo si care m-a impresionat foarte mult, cred ca la fel ca si Palatul Rundale. Daca as reveni vreodata la Riga mi-as dori sa o revad pentru ca, intre timp, am aflat multe dintre misterele in care este invaluita si care, intr-adevar, o fac irezistibila. Asadar, pretul biletului de intrare este modic: 6 EUR/ pesoana pentru adulti, 3 EUR pentru celelalte categorii. Minunata cladire a fost construita în 1334, are doua etaje si o pivnita si a devenit in timp simbolul Rigai. Ea a servit ca punct central de intalnire a promotorilor antreprenoriatului - comercianti locali si navigatori - care s-au constituit intr-o fratie care a ajutat la mentinerea legaturilor economice atat cu partenerii din est cat si din vest. Dar cine au fost intemeietorii acestei fratii?
Societatea Blackheads a fost infiintata in secolul al XIII-lea de un grup de tineri necasatoriti, in principal germani, dar si englezi, scotieni, olandezi, suedezi si norvegieni, ca un club pentru comerciantii bogati si celibatari. Se pare ca ordinul poarta numele unui comandant african crestin, St. Maurice, care a refuzat sa execute alti crestini, iar capul sau se afla pe stema Blackheads.
In 1477 membrii fratiei au inchiriat Noua Sala a Marilor Ghilde, adica ceea ce este astazi Casa Blackheads si au cumparat-o in 1773, când Marile Ghilde si-au mutat spatiile. Membrii fratiei au adunat laolalta personalitati locale si oameni respectabili incat, pe langa partea comerciala al carui scop l-a servit, Casa Blackheads a capatat o aura speciala devenind si un principal centru cultural. Aici au avut loc, pentru aristocratia locala, carnavaluri de epoca, s-au tinut diferite festivaluri, iar cu trecerea timpului au fost gazduiti chiar si regi sau tari rusi.
Din pacate, bombardamentele din anul 1941 au distrus-o, dar, printr-un miracol, planurile originale s-au pastrat si cu multa daruire si ravna a fost construita o replica identica pentru omagierea a 800 de ani de existenta a orasului Riga. Este de retinut ca pivnita a scapat nevatamata si reprezinta singura parte autentica a cladirii.
Ea servise comerciantilor ca loc de depozitare a marfurilor
precum: piele, vin, ceara, miere, cereale.
Intrebarea pe care am omis s-o pun, chiar daca nu foarte importanta, este doar o simpla curiozitate care ma roade si care poate fi valabila oriunde: oare tot ceea ce am vazut expus aici a fost refacut?
 si ma refer atat la obiectele de arta dar mai ales la diversele exponate.
Ma gandesc ca totusi unele au fost salvate iar altele restaurate dupa planurile initiale.
In anul 2002, Societatea bijutierilor "Birsons" din Riga a oferit locuitorilor orasului si Casei Blackheads o statueta din argint, care cantareste 6,650 kilograme, are o inaltime de 38 de centimetri si este placata cu pietre pretioase.
La etajul I se pot vedea cabinetele unde aveau loc intalnirile comerciantilor in urma carora se luau decizii, se faceau calcule sau diverse rapoarte.
De remarcat aici Camera Presedintelui, o colectie superba de argintarie, cutii de tutun “Smith Mauchline” si un ceas “Gustav Becker” salvat ca prin minune. 
Am urcat la etajul al II-lea unde am inceput cu “wow”! Nu poti sa nu fii coplesit de uimitoarea Sala a Adunarii,
de magnifica Sala Lubeck sau de Galeria compozitorilor.
Tavanul Salii Adunarii este o realizare de exceptie, o capodopera a artei decorative intitulata “Apoteoza Sfantului Maurice” si este impodobit cu candelabre superbe.
Imaginati-va receptiile si concertele care au avut loc aici candva...selecte si ravisante!
Tablourile expuse pe pereti prezinta fosti regi sau domnitori si au rame de lemn minutios sculptate.
Sa nu mai vorbesc de Galeria compozitorilor unde sunt expuse opt busturi ale compozitorilor straini si patru ale celor letoni. Si daca va voi spune ca aici a concertat si Richard Wagner in perioada anilor 1837-1839 cat a locuit in Riga? Da, ceea ce puteti admira aici este un regal de arta fina care aminteste gusturile elaborate al membrilor Fratiei Capetelor Negre pentru muzica si arta. Ca poate organizatia ar fi avut si alte scopuri? Nu am gasit raspunsul! Dar chiar si ceea ce ne-a lasat ca arta are o valoare inestimabila si de aceea va recomand s-o vizitati neaparat cand va aflati la Riga…
Dupa vizita Casei Fratiei Capetelor Negre am intrat in Biserica Sf. Petru, aflata in vecinatate si care a fost inclusa in 1997 pe lista patrimoniului universal UNESCO.
Este cea mai inalta biserica din Riga si are un turn gotic foarte inalt, care masoara 123.25 metri, dar in care nu am urcat desi am fi avut o vedere de ansamblu asupra Orasului vechi si chiar asupra Golfului Riga. Si turnul si aceasta biserica au o poveste trista: au fost demolate, apoi reconstruite, dar forma pe care o au azi se datoreaza restaurarii relativ recente inceputa in anul 1967. Interiorul este minunat, somptuos,
opulent si puteti admira si originalul statuii lui Roland.
Ne-am continuat itinerariul spre Piata Dome
unde, pe langa o zona intesata cu cele mai bune cafenele si baruri, se afla cea mai mare catedrala baltica, Catedrala Dome. Colosul rosu de caramida este una dintre cele mai vechi catedrale luterane din Letonia si zona baltica, datand din anul 1211.
Totul este valoros aici din punct de vedere istoric si cultural, dar ceea ce atrage atentia in mod special este orga imensa cu 6768 tuburi; se zice ca insusi Franz Liszt a compus muzica sa de inaugurare. 
Iar mai departe pasii ne-au purtat pe Strada Castelului. Ne-am mai oprit, din cand in cand, sa admiram cladirile maiestuoase, iar
una dintre ele a fost Muzeul de Arta Bursa din Riga (Art Museum Riga Bourse)
unde se afla, ca urmare a efortului depus de membrii consiliului din Riga, primari si comercianti din secolul al XIX-lea, cea mai mare si valoroasa colectie de arta straina din tarile baltice. Arhitectura cladirii aminteste de muzeele venetiene construite in epoca Renasterii si isi propune sa simbolizeze abundenta si bogatia (continuare). 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu