vineri, 6 decembrie 2019

Bergen-imprejurimi: Insula Lysøen si Troldhaugen-Lumea fascinanta a muzicii norvegiene

Bergen-imprejurimi: Insula Lysøen si Troldhaugen-Lumea fascinanta a muzicii norvegiene


"Daca intrati aici, va rog sa lasati partiturile muzicale,deoarece nu au nici o valoare
 pentru nimeni, ci doar pentru compozitorul Edvard Grieg!"
-cuvinte scrise de compozitor pe un petec de hartie-
In apropierea orasului Bergen se afla cateva proprietati, remarcabile prin arhitectura lor, ale unor compozitori norvegieni celebri. Acestea merita cu adevarat sa fie vizitate, mai ales ca se poate ajunge la ele foarte usor, cu un autobuz care pleaca din centrul orasului Bergen, mai precis dintr-un punct situat langa Centrul de Informare Turistica; resedintele sunt situate pe Insula Lysoen unde se afla "mica Alhambra" a compozitorului Ole Bull si la Troldhaugen - locuinta compozitorului Edvard Grieg.
Noi am pornit spre Insula Lysøen cu masina personala, “pe patru roti ”, pana la punctul in care am luat o mica ambarcatiune care face curse regulate pana la Lysoen.
Traversarea a durat putin, doar cateva minute, si, iata-ne gata sa patrundem in universul magic al carismaticului  si excentricului violonist-compozitor, Ole Bull. Vaporasul ne-a lasat la ponton si am pasit pe una din aleile pietruite si bordate cu arbori umbrosi pana la casa sa.
Vila se prezinta azi asa cum a fost finalizata in anul 1905. 
Vizitatorii au acces doar la partea cea mai veche a sa. Arhitectura deosebita a “micii Alhambra”, asa cum el insusi si-a intitulat locuinta, imi trezise de multa vreme curiozitatea si abia asteptam sa o vizitez.
Insula Lysøen-locul unde se afla aceasta constructie fascinanta a nonconformistului si celebrului compozitor norvegian, a fost cumparata de catre acesta in 1872 ( si masoara 0.71 kilometri patrati). Calatorind mult in lumea larga si incantandu-si audienta de pe mai toate continentele lumii, Ole Bull a vrut sa-si construiasca o resedinta care sa-i aminteasca de toate locurile pe care le-a vizitat. Vila, in stil mauro-arab, dar prevazuta si cu niste turnuri cu cupola in forma de ceapa, de inspiratie ruseasca, a fost ridicata dupa planuri proprii dar supravegheate indeaproape de un foarte cunoscut arhitect norvegian, Conrad Fredrik von der Lippe, care l-a inteles si s-a conformat dorintelor sale ciudate, chiar excentrice. Si nu numai minunata si originala vila atrage turistii, nu! Intreaga insula a fost transformata. Ea are 13 kilometri de trasee cu alei batute cu pietricele albe si marcate special, cu locuri-surpriza amenajate in stil romantic la liziera padurii de pin, iazuri si foisoare, totul armonizandu-se si creind o atmosfera ireala, un cadru exceptional si o ambianta relaxanta, decontractata. Vila-muzeu Ole Bull si micile cladiri din jurul ei sunt singurele constructii de pe insula, dar în jurul Lysefjord se afla destul de multe case de agrement sau alte proprietati. 
Viata compozitorului a fost la fel de complicata si controversata ca si aceasta interesanta amenajare, unica in Norvegia si chiar in lume: doua casatorii, o moarte nu neaparat timpurie, dar care a survenit la putin timp dupa finalizarea constructiei casei sale, o fata si o nepoata, Sylvea Bull Curtis, casatorita in SUA, insa revenind periodic in Norvegia si a carei statuie se afla in curte.

Insula a si fost donata de catre Sylvea, in 1974, Societății pentru conservarea monumentelor antice norvegiene din departamentul Bergen. Incepand cu 1984, vila lui Ole Bull are statut de muzeu, Muzeul Lysøen. In timpul verii, aici au loc, de altfel, numeroase concerte 
în cadrul Festivalului Internațional anual de la Bergen.
Casa este mare si luminoasa si pastreaza mobilierul original. Am patruns, initial, in camera de zi,
i-am admirat obiectele aduse din toate colturile lumii, pe unde a calatorit compozitorul,
celebra sa vioara,
pianul,
i-am “invadat” spatiul intim, personal, respectiv dormitorul
si celelalte camere.
La mezaninul vilei se afla o sală de muzică lungă de 20 de metri, cu superbe candelabre de sticla; astăzi, ea este folosită ca sală de concerte.
Totul este minunat aici si te indeamna la liniste si calm. Noi am ajuns, din pacate, dupa ora de desfasurare a concertului si am prins doar ultimele acorduri. Intr-adevar, violonistul norvegian a lasat ca mostenire culturala nu numai casa in care si-a petrecut ultimii ani ai vietii ci si minunatele sale compozitii.
La iesire, nu poti sa nu admiri minunatia de flori multicolore ce vin sa completeze cadrul de vis in care aceasta vila a fost asezata.
Dupa vizita, am asteptat vaporelul care ne-a readus la masina.
Eram oarecum grabiti pentru ca mai aveam prevazuta si vizita la Troldhaugen - resedinta de vara a compozitorului Edvard Grieg.
Asa ca, dupa Muzeul Ole Bull de pe Insula Lysoen, ne-am indreptat repede catre Troldhaugen, sa ajungem la locuinta Edvard Grieg
care este situata pe malul Lacului Nordas, la 8 kilometri de Bergen, intr-o zona de o incredibila frumusete.
Drumul te poarta prin padure si incet-incet ajungi la casa. Totul pare rupt din basm, iar privelistea de aici, de sus, asupra fiordului este de nedescris.
Si daca mai punem la socoteala ca Troldhaugen inseamna “Dealul trolilor”, chiar simti ca faci parte dintr-o poveste si inca intr-una cu locuri bantuite de spiridusi si troli.
Aici vei descoperi un ansamblu format din vila propriu-zisa si o cabana micuta - spatiu de refugiu pentru momentele de inspiratie ale compozitorului.

Iar putin mai departe, ascunse intr-o stanca, se afla mormintele compozitorului si al sotiei sale.
Vila de la Troldhaugen a fost construită în 1885 si a devenit muzeu in anul 1928. Cuplul de muzicieni a trăit aici ultimele 22 de veri ale vieții lui Edvard Grieg. In vecinatatea locuintei s-a construit in 1984 o mare sala de concerte cu o acustica deosebita si care poate găzdui 200 de persoane. Muzeul Edvard Grieg gazduieste, in aceasta sala, cea mai mare parte a concertelor din cadrul Festivalului International de Muzica din Bergen.
In comparatie cu vila lui Ole Bull, excentrica si bizara, locuinta lui Edvard Grieg, devenita muzeu, pare proiectata si trasata la linie. La parter se gaseste sufrageria,
veranda si o camera de zi in care am descoperit pianul Steinway, primit in dar cu ocazia nuntii de argint, aflat si azi, inca, in stare de functiune si chiar utilizat in anumite concerte.
Tot aici se afla manuscrisele si partiturile marelui pianist-compozitor.
Dupa ce am trecut in revista si cateva obiecte personale ale compozitorului, palaria si bastonul,
am iesit pe usa din spatele vilei si am descoperit statuia de bronz a lui Edvard Grieg, a carei copie se află în parcul central din Bergen, langa o fantana. Această sculptură are inaltimea reala a compozitorului, respectiv 1,52 m. Coborand cativa metri pe o poteca serpuita,
am ajuns la micuta coliba a celebrului compozitor, cu patul modest si biroul simplu - locul unde s-au “nascut” multe din operele muzicale, daruite generos posteritatii. Acestei colibe, atat de discret construita incat trece aproape nevazuta vizitatorilor care traverseaza micul pod catre Troldhaugen,
i s-a adaugat, intr-o maniera originala, un acoperis cu gazon specific tarilor nordice. Mergand prin incaperile Muzeului Edvard Grieg ma intrebam, curioasa: Oare cate serate muzicale au avut loc aici? Cat de incantati trebuie sa fi fost oaspetii lui Edvard Grieg si ai sotiei sale (si verisoara), Nina Hagerup - soprana daneza? Si cum a ajuns la asemenea performante? Legenda spune ca, intr-o vara, Ole Bull se afla in vizita la parintii lui Edvard Grieg, care era, pe atunci, doar un adolescent de cincisprezece ani si, auzindu-l interpretand o bucata muzicala, i-a sfatuit pe acestia sa-l indrume sa urmeze o cariera muzicala. Asa o fi fost? Cine stie? Oricum tanarul Grieg nu a ramas doar o promisiune si mai tarziu a devenit cel mai mare compozitor, pianist si dirijor norvegian, desi originile sale sunt “internationale” si trebuie cautate foarte adanc in Scotia.
Edvard Grieg s-a straduit si a reusit sa creeze un nou stil muzical, inspirat din folclorul norvegian, care ii incanta si astazi pe iubitorii muzicii clasice.
Si sa adaug, pentru cei interesati, ca pretul unui bilet de intrare la acest muzeu este 110 NOK, adica aproximativ 11 EUR.
Si vizita la Troldhaugen a luat sfarsit, noi fiind bucurosi ca petrecusem cateva ore in casele in care au trait si au creat cei doi mari compozitori norvegieni. Fiecare dintre aceste resedinte are ceva original si cand pasesti acolo te simti cuprins de emotie, iar inima incepe sa iti bata tare de tot: sunt resedintele a doua genii muzicale...si fara sa le vedeti, orice sejur la Bergen este incomplet...












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu