marți, 9 august 2022

Dubai - Pasi pe caldaramul opulentei Orientului… (2)

  Dubai - Pasi pe caldaramul opulentei Orientului… (2)

M-am trezit dis-de-dimineata si parca nu eram eu: unde ma aflu? Eram atat de buimacita si, doar cand am privit in jur si am deschis geamul am realizat ca suntem in Dubai, ca urma inca o zi in acest oras miraculos.

Am luat micul dejun pe indelete - timp in care am admirat si simpaticul restaurant al hotelului, iar apoi am dat fuga la masina. Obiectivele zilei erau numeroase si destul de indepartate ca distanta unele de altele. Astfel, pentru dimineata, prevazusem vizitarea cartierului Jumeirah - o arie rezidentiala avand o arhitectura usor influentata de cea europeana, 

dar si o zona turistica pentru ca aici se afla cele mai multe atractii pe care Dubaiul le poate oferi vizitatorilor.
Ne propusesem sa vizitam Moscheea Jumeirah si sa facem o mica o plimbare pe malul Golfului, pe plaja La Mer, iar pentru dupa-amiaza o escapada in afara orasului, pe dunele de nisip situate la aproximativ 30 kilometri de Dubai.
Este o placere sa vezi zilnic - din masina! - Dubaiul care este, parca, mereu altfel, mai vioi, mai animat sau poate, deja, ne familiarizasem cu atmosfera locala si cu ospitalitatea pe care am simtit-o din primul moment aici, o caracteristica ce atrage turistii. Priveam pe geam si nu ma mai saturam: eram sau nu in desert? Dupa numarul florilor multicolore, in special petunii uriase, te-ai fi crezut intr-un oras european,
dar cand le priveai mai atent, zareai, aproape de radacinile lor, tuburile prin care apa curge continuu. Fara acest ajutor, vegetatia s-ar usca rapid.
Totodata remarcam cum toate explicatiile si semnele sunt bilingve: in araba si engleza. Dupa cum aveam sa constatam curand, desi araba este limba oficiala, engleza te scoate din incurcatura in majoritatea situatiilor. Asa ne-am descurcat si intr-un oficiu postal de unde, ca de obicei, am trimis cateva vederi.
Am ales sa vedem Moscheea Jumeirah pentru ca este considerata ca fiind cea mai frumoasa din Dubai si reprezentativa pentru pentru arhitectura islamica moderna. 
In plus, este una dintre cele trei moschei care pot fi vizitate de non-musulmani, 
alaturi de: Marea Moschee din Abu Dhabi si Moscheea Al Farooq din zona Al Safa din Dubai. Silueta ei alba, flancata de cele doua minarete, te intampina de la mare distanta si, pe masura ce te apropii de ea, isi anunta si isi dezvaluie grandoarea. 
De asta data, timpul a fost de partea noastra si ne-a permis sa o inconjuram in tihna pe exterior, sa ajungem la punctul comun de intalnire pentru turul ghidat “Porti deschise, minti deschise” organizat pentru non-musulmani si chiar sa vizitam o parte din cladire. Construita in anul 1979 in stil traditional Fatimid, care provine din Siria si Egipt, aceasta moschee a fost un cadou facut actualului conducator HH Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum
de catre tatal sau, Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum - fostul conducator al Dubaiului. De altfel, pentru a-i intelege importanta, imaginea Moscheii Jumeirah apare pe bancnota de 500 de dirhami a statului arab. In asteptarea ghidei, 
am fost invitati in sala de primire cu deosebita politete si amabilitate sa servim ceai, diverse dulciuri, bomboane si curmale. 
Ghida a fost punctuala si ne-a dat primele informatii sumare dupa care am fost invitati sa facem un tur in aceasta cladire si chiar sa urcam la etaj.
Totul era nou si neobisnuit pentru mine astfel ca priveam in toate partile, 
savurand incet si pe indelete cafeaua araba cu care fuseseram serviti.
La capatul primei sali de la parter se afla si un magazin de suveniruri unde am poposit cateva minute, dar atentia mi-a fost distrasa de micul soim simpatic cu care am schimbat "mesaje"pe tacute! si, bineinteles, pe nevazute.
Grupul s-a adunat si ne-am incolonat ca sa intram impreuna in Marea Moschee. Ne-am descaltat si ne-am lasat incaltamintea la intrare. Si ce poti sa spui prima data cand intri si te impresioneaza cupola? Wow! Ce inalta este! 
Si ce ornamente frumoase exista pe pereti alaturi de inscrisurile arabe! Ne-am asezat, fiecare dupa preferinta: pe banci, pe scaune sau chiar direct pe un covor imens, tesut dintr-o singura bucata, cu un model floral deosebit si moale-moale. 
In acest timp asistam la o scurta introducere in Coran si explicatii in limba engleza despre simbolurile religioase, dar eram foarte atenta la moschee, mai ales ca era prima data in viata cand vedeam un astfel de locas de cult.
De la moschee am plecat spre La Mer – o zona cu plaje aurii 
strajuite de palmieri
si intesata de vile, hoteluri, restaurant, cafenele si chiar magazine.
Sa nu uitam ca este si cea mai populară și mai aglomerată plaja din tara. 
Dintre cei aflati pe mal, putini se incumetau insa sa intre si sa faca si o baie. Mi-am luat inima in dinti, m-am descaltat, zicandu-mi ca daca nu pot face plaja, macar sa intru in apa Golfului…Dar, brr! imposibil sa rezisti mai mult de cateva minute, era totusi februarie! Mi-am simtit gleznele ca ingheata si repede-repede am iesit pe mal. Insa voi pastra cu drag amintirea acestei scurte promenade la malul marii. Cine stie? Poate vom mai avea candva ocazia sa revenim aici.
Ne-am intors la hotel intrucat pentru acel safari in desert de dupa-amiaza, agentia care organiza distractia noastra urma sa ne preia destul de curand. Eram nerabdatori, dar ora s-a devansat si am plecat abia la 15:30, deci cu o intarziere de 2 ore. In sfarsit! Masina, o Toyota Land Cruiser, ne-a luat intai pe noi, apoi inca o familie de tunisieni care s-au dovedit a fi o companie destul de agreabila. Pe parcursul celor 30 kilometri, soferul a fost foarte amabil oferindu-ne multe explicatii, chiar ne-a aratat casa si domeniul surorii seicului care conduce acum Dubaiul. Am coborat intr-un loc in care s-a adunat tot grupul care urma sa porneasca in aventura desertului, pe ATV-uri. Dotati cu casti si cu mainile inclestate pe manere, 
ne-am suit in masinute si am pornit pe urmele soferului care ne preluase de la hotel si care avea sa ne insoteasca peste tot.
Din acel moment, totul a insemnat adrenalina forte: suisuri si coborasuri abrute, urmate de franari si intoarceri bruste pe culmea dunelor. Cand coboram de la acele inaltimi in viteza, simteam cum inima imi batea mai sa imi sparga cosul pieptului, dar nu ne lasam. Nici vorba sa ramanem in urma grupului. La un moment dat ne-am oprit sa facem poze, 
dar si sa ne dam cu skate-ul din varful unei dune inalte: sandboarding! A fost senzational! La inceput nimeni din grup nu era amator ( si) de aceasta senzatie tare, dar pana la urma, toti am vrut sa plonjam macar de doua ori. Din pacate…performanta mea a inregistrat doar doi metri. Conteaza? Sigur ca nu. A fost importanta hotararea de a incerca sa cobor cu placa. Si ca, intr-un fel, am reusit!
In timp ce noi hoinaream neobositi si veseli pe nisip, mai curajosi decat la inceputul acestei escapade, soarele “inrosea” orizontul si ne anunta ca ziua era pe sfarsite. 
Dar a fost sublim: mergeam pe dune, ne pierdeam in acea imensitate galben-ocru, traiam senzatii tari si simteam din plin gustul vacantei perfecte din Dubai.
Si inca nu era totul pentru acea zi. A urmat plimbarea cu camila, foarte blanda si ascultatoare.
Dar stiti de ce purta camila naostra "botnita" aceea simpatica pe botic? Pentru ca isi mai scuipa "pasagerii" cand si cand si astfel, ei sunt protejati. Ha ha!
Si, incet-incet, ne-am deplasat la un fel de tabara amenajata constand din cateva corturi mari
in fata carora erau asezate covoare si niste mese lungi-lungi de tot. 
Inainte de cina traditionala puteai sa optezi pentru un tatuaj artistic pe mana, temporar, cu henna (care poate dura pana la sapte zile)
precum si sa tragi din narghilea, intins fiind pe acele covoare. Masa a fost mai mult decat generoasa: multa mancare arabeasca, foarte variata si delicioasa, asezonata, bineinteles, cu multe condimente.
Pe timpul servirii mesei, am fost rasfatati cu un spectacol in care au evoluat trei artisti ce se jucau si inghiteau flacari, 
dupa care o dansatoare ne-a oferit un dans, voluptos, al “voalului”, totul desfasurandu-se in jurul acestui voal. Frumos si exotic! Intunericul dadea tarcoale petrecerii noastre din desert si cobora pe nesimtite, iar noi ne simteam tot mai relaxati si, desi obositi, parca voiam ca aceasta seara sa nu se mai termine. 
Traisem in premiera o experienta de neuitat! (continuare)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu