miercuri, 14 iunie 2023

Regensberg...Rasfoind o pagina de istorie medievala la Castel

 Regensberg...Rasfoind o pagina de istorie medievala la Castel

Calatorind pe patru roti spre Zurich, ne-am decis sa facem o scurta oprire si sa vizitam Regensberg, cunoscut ca fiind cel mai bine conservat oras medieval din Elvetia. Ce poate fi mai provocator decat sa strabati cu pasul vremuri demult apuse si sa incerci sa-ti imaginezi ca retraiesti viata locuitorilor de-atunci, incepand chiar cu 1245 - anul atestarii documentare a micutului orasel?
Ajunsi la marginea orasului, devenisem chiar tot mai atrasi si, totodata, pregatiti sa deschidem “o pagina de istorie medievala”. 
Mai intai, de spus, ca nu este deloc usor sa parchezi in Regensberg si de aceea am lasat masina relativ departe de mica asezare cu numai 459 de locuitori.
Am urcat putin pentru ca localitatea este cocotata pe o creasta stancoasa de la capatul estic al lantului muntos Lagern. Odata ajunsi acolo sus, am descoperit mai intai o priveliste de neuitat, cu dealuri inverzite care se intind pana hat-departe in zare, chiar pana la Zurich care se afla la o distanta de doar 18 kilometri de noi.
Punctele de interes turistic ale orasului Regensberg sunt putine, dar de o mare valoare istorica si importanta nationala, trei dintre ele figurand in inventarul elvetian al bunurilor culturale. Este vorba de Turnul Rotund-Rundturm al fostului Castel de altadata, inalt de aproape 21 metri, 
o fantana cu adancimea de aproximativ 57 de metri
si o biserica veche, toate datand de aproape 800 de ani. 
La acestea se adauga o casa construita pe jumatate din lemn, de pe la 1540, “Rote Rose”. Mai tarziu in timp, dupa ce casa a fost restaurata, in ea a locuit, pentru o vreme, pictorita Lotte Gunthard, o indragostita de trandafiri care a cultivat in gradina personala peste 100 de specii.
Biserica Reformata ridicata in secolul al XIII-lea a fost, la randu-i, reconstruita in anul 1506. 
Am urcat treptele sfiosi si, deschizand usa, am descoperit unul dintre cele mai simple interioare: doar doua randuri de banci de lemn iar in fata, locul predicatorului.
Aceasta asezare fortificata a fost ridicata de Baronul Luethold al V-lea de Regensberg dupa canoanele epocii, ca un oras-castel. Micul orasel medieval a fost martorul tacut al ascensiunii si declinului baronilor de Regensburg care, la un moment dat, in 1302, au fost obligati sa vanda castelul familiei Habsburg.
In acele vremuri, Castelul superior, Oberburg, era constituit din doua randuri de case care cuprindeau intre ele o piata dreptunghiulara, piata orasului, cea care facea deosebirea dintre un oras sau sat obisnuit si titulatura de tip castel obtinuta prin carta regala. Spre deosebire de el, Castelul de Jos, Unterburg, care a fost construit ceva mai tarziu, avea doar case amplasate dincolo de poarta de intrare, in afara fortificatiilor orasului. Incendiul din 1540 a mistuit casele medievale in intregime, dar donjonul si portile orasului de jos au scapat ca prin minune, fiind separate printr-un sant adanc
Cu trecerea timpului, in oraselul medieval au avut loc mai multe schimbari. De exemplu, cladirea principala a fostului castel a fost largita si transformata in anul 1890 in sediu de scoala,
astazi gazduind sediul Fundatiei Stiftung Schloss Regensberg
De asemenea, in vecinatatea cladirii principale, au fost construite mai multe cladiri noi sau restaurate cele vechi. Cladirea Krone, aflata deasupra portii care separa Orasul de sus de Orasul de jos a fost transformata intr-un hotel restaurant, care ofera conditii de vis turistilor in cele 9 apartamente cu pereti de piatra si podele de lemn. 
Fundatia Castelului Regensburg proprietara actuala a Castelului Regensburg - permite accesul liber al turistilor in Turnul Rotund, tocmai pentru a admira de sus minunata panorama a acestei regiuni si a le oferi posibilitatea rememorarii istoriei micutului oras Regensburg de altadata, prin amplasarea unor panouri informative. Minunata idee! 
Am ocolit pe de-a-ntregul micuta localitate
si am admirat fiecare coltisor al acesteia, pentru ca este o adevarata placere sa te plimbi prin fata caselor
atat de bine ingrijite si cu atat de multe flori ce rad la soare. 
Linistea este stapana acestui colt parca uitat de lume si de timp, 
iar senzatia de confort pe care ea ti-o confera, te face sa visezi si sa te simti cu adevarat ca plonjezi in vremuri de demult, chiar in acel ev zis intunecat, dar atat de luminos in ziua vizitei noastre! 
Doar ca...lipsesc trasurile trase de patru cai focosi!
Incursiunea noastra in Regensburg a durat cam o ora si jumatate dar a fost suficient pentru a "rasfoi o pagina medievala la Castel".
Am plecat incantati pentru ca aceasta vizita ne-a introdus intr-o lume aparte, undeva unde oamenii continua sa traiasca, de secole, o viata bazata pe alte reguli si legi…cele ale OAMENILOR!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu