vineri, 4 iulie 2025

Alesund...Splendoarea Art Nouveau din mijlocul apelor

 Alesund...Splendoarea Art Nouveau din mijlocul apelor

Alesund este o destinație fascinanta, un oras aflat "in mijlocul apelor” care te intampina cu un peisaj spectaculos, inconjurat de stanci impunatoare si varfuri muntoase inalte dar si cu case colorate și straduțe inguste care te vor purta intr-o lume magica de basm medieval.
Am ajuns aici spre seara, cand o ploaie fina imbratisa orasul, invaluindu-l lin in tacere si mister; dar noi voiam doar sa ajungem cat mai repede la apartamentul care ne astepta (in casa rosie),
situat la mare inaltime si care ne-a oferit o vedere de ansamblu asupra orasului. Panorama pe care am admirat-o de la fereastra apartamentului inchiriat prin airbnb era fabuloasa. 
Eram obositi pentru ca veneam de la Trondheim. Da, stiu, daca spun ca intre cele doua orase, Trondheim si Alesund sunt doar 340 km o sa va ganditi cam asa: ”Hei, si ce mare lucru? Ei, bine, circulatia in Norvegia, tara care nu este membra a Uniunii Europene, se supune parca altor reguli: este linistita, fara emotii, poate chiar plictisitor de calma pentru cei care au bolizi si s-ar vrea pe autostrazile din Germania. Limita de viteza, in general, pe cele opt sectiuni rutiere cu regim de autostrada este 110 km/h dar sunt multe zone cu 90 km/h; iar noi, vrajiti de frumusetea de nedescris a peisajelor norvegiene, am ales, uneori, sa mergem cam cu 60km/h si, surpriza, uneori am circulat ore bune cu 30-40km/h pentru ca atat configuratia drumului cat si liniile continui nu iti dadeau sanse. Daca ai depasit ce scrie pe indicator, te-ai ars, te faci scrum dupa cat incalci limita pentru ca vei zari mereu camera care te supravegheaza dupa ce mai intai ai fost atentionat ca vei fi supus verificarii. Este bine sa va informati dinainte ca sa stiti ce se poate intampla daca veti depasi viteza. Daca incalcati limita cu pana la 5 km/h veti primi o amenda de 78 EUR; nu vreti sa stiti pentru mai mult: de la 829 EUR pentru 21-25km/h pana la privare de permis sau chiar inchisoare pentru 36-40 km/h. 
Si asta nu este tot. NIMENI nu se aventureaza sa depaseasca si toti mentin distanta regulamentara fata de masina din fata. Am “calatorit pe patru roti” cu masina personala timp de 10 zile si nu am observat nici o depasire in trafic. Da-da, nimeni nu indraznste sa depaseasca incorect! Ei, ce ziceti? Mai vizitati Norvegia? A, dar mai este ceva: lipseste cu desavarsire publicitatea stradala care ar distrage atentia soferilor si ar conduce la accidente. Oricum, va spun din start, ca Norvegia “isi atrage doar anumiti turisti” Care turisti? Pai, aceia care viziteaza Norvegia pentru ca iubesc cu adevarat si din toata inima natura si peisajele absolut incantatoare ale acestei tari mirifice. 
Hai sa ne intoarcem la Alesund, considerat cel mai mare oras pescaresc norvegian si care se intinde pe cateva insule din Oceanul Atlantic, legate unele de altele prin poduri. Super cazare prin airbnb, super conditii intr-o zona linistita, la mare distanta de apa dar cu o priveliste de vis. Bucataria era si ea spatioasa, dar in afara unei cafele nu ne-a prea servit; cafea pe care ne-a placut sa o bem pe terasa de unde puteam privi pana la apa.
Dimineata, ploaia se oprise, iar un soare luminos si totusi bland ne-a binedispus si ne-a imbiat sa vizitam cat mai repede acest micut orasel de numai 47 000 de locuitori.
Am plecat pe jos spre Oficiul de turism studiind cladirile care aveau un aer elegant, acel “stylish” cum ne place sa le denumim. Aveam nevoie de o harta cu ceva indicatii locale si doream sa aflam raspunsurile la cateva intrebari referitoare la trecutul sau istoric.
Alesund este plin de case colorate, uneori asemanatoare ca stil, alteori ceva mai moderne, mai deosebite, pe unele nu le vei uita.
Inca nu ajunsesem la acea zona celebra cu aer boem de secol XIX si eram deja incantati de ceea ce vazusem, pentru ca de cele mai multe ori ghidurile turistice supraestimeaza ceea ce descriu si uneori te astepti la prea mult. 
Chiar trebuie sa caut cuvinte deosebite ca sa descriu ceea ce am vazut aici, pentru ca tot ce citisem despre acest oras se dovedea adevarat si minunat. Nu poti ajunge in Norvegia si sa nu vizitezi Alesund, aceasta “bijuterie nordica” renascuta din cenusa  incendiului catastrofal din 1904 gratie ajutorului financiar oferit in reconstructie de imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei - cucerit de frumusetea orasului si afectat de cele intamplate - precum si donatiilor altor tari europene. Incendiul devastator a distrus nu mai putin de 850 de case si a lasat peste 10 000 de locuitori fara adapost. Dupa asta, doi arhitecti norvegieni  au lucrat cu pasiune si abnegatie timp de trei ani si au ridicat din piatra si caramida – materialele tipice ale acelor timpuri - un oras cu o arhitectura spectaculoasa in stil Art Nouveau. Cladirile acestea cu fatade bogat ornamentate
si frumos colorate si pictate, cu multe turnulete au devenit emblema acestui frumos oras “din mijlocul apelor” conferindu-i o nota specifica si inconfundabila de romantism. 
Am mers la pas pe strazile comerciale, pe ulite mai putin umblate
si privirile ne fugeau in toate partile: spre cladirile colorate ce nu depasesc 4-5 etaje, minutios ornamentate, cu turnulete sau terase si care la, parter, au magazine, galerii si restaurante. Nu ne-am oprit pana in Portul Brosudet 
de unde  am avut cea mai buna vedere de ansamblu a caselor multicolore care, intr-adevar, reprezinta o incantare vizuala.
Am ales sa facem acest prim tur de vizionare
dupa care am intrat in Art Nouveau Centre (Jugendstilsenteret) care ne-a surprins, in primul rand deoarece este organizat ca o farmacie si mai apoi  prin modul de prezentare a informatiilor si expozitiilor multimedia. Construita in 1905, Farmacia Swan, cea care gazduieste Centrul Art Nouveau, este, in acelasi timp, si muzeu precum si centru national Art Nouveau. Nu cred ca ia mai mult de o ora vizita, dar este una chiar foarte incitanta intrucat prin obiectele autentice expuse si piesele de mobilier prezentate, ofera indicii importante asupra stilului Art Nouveau. Si, in plus, muzeul poate fi vizitat zilnic intre 10:00 - 17:00. Mobilierul din expozitie este colorat in nuante inchise, fie verzi, 
albastre
sau maronii
si are acea caracteristica nativ - medievala cunoscuta si placuta ochiului. Exista aici incaperi mobilate complet astfel incat iti poti face o idee generala asupra servirii unui pranz,
dormitoare
sau chiar o sala de muzica din acele timpuri.
Incantati si constatand, totusi, ca a venit ora mesei, am ales unul din restaurantele frecventate de cei mai multi turisti 
si, desi am fost “arsi” la buzunare, trebuie sa recunosc ca pranzul acela gustos cu greu il voi uita.
Ghiftuiti bine, am plecat intr-o plimbare relaxanta spre batranul Far Molja, construit in urma cu  150 de ani.
Pana la far, am descoperit statuia lui Rollo, despre care am aflat ca este unul din vikingii care au fondat Normandia. Trebuie neaparat sa precizez ca este o copie in bronz a celei originale aflata la Rouen, in  Franta si care a fost daruita si asezata in Alesund cu ocazia celebrarii a 1000 de ani de la fondarea Ducatului Normandiei in 911. Exista trei astfel de statui: in Rouen, Alesund si Fargo, SUA.
 
Si chiar ne-a prins bine sa ne miscam dupa – masa, farul fiind situat chiar la intrarea in Alesund. Am depasit Muzeul Pescuitului (Fiskerimuset) pe care il planificasem ceva mai tarziu, dar din lipsa de timp, din pacate, pana la urma l-am ratat.
Farul Molja are un diametru de doar 3 metri si, sa vedeti surpriza: exista un dormitor la etaj si o baie la parter. 
Nu am intrat in far pentru ca nu sunt posibile vizitele, dar am aflat ca designul interiorului apartine celor doi arhitecti norvegieni renumiti pentru a fi realizat proiectele Operei din Oslo si Muzeului Ground Zero (cel ridicat in urma prabusirii Turnurilor Gemene din New York). Ceea ce il face unic in lume este ca acest spatiu poate fi inchiriat cu ocazia casatoriei de cei doi tineri care isi doresc sa petreaca prima noapte aici. Nu este o idee geniala utilizarea in acest scop? Farul Molja este administrat de Hotelul Brosudet pe care il vazusem inainte de a ajunge aici.
Ultima vizita am facut-o la Biserica din Alesund care apartine Bisericii Evanghelice Luterane. Construita din piatra in anul 1909, biserica are un interior generos si poate gazdui 800 enoriasi.
Si uite asa, ziua a trecut pe nesimtite; desi ne propusesem sa urcam si cele 418 scari ale Dealului Aksla, am renuntat avand in vedere ca urma sa ne trezim devreme a doua zi pentru a pleca spre Lillehammer…
Norvegia m-a surprins mereu prin farmecul ei natural si inca nedominat de comercial, dar Alesund -cunoscut asa cum bine a fost exprimat ca fiind “The capital adventure of the fjords”- chiar este o asezare speciala…oricand as mai reveni aici pentru a petrece cateva zile de odihna si incantare…si ma va duce acolo tot Compania de ferry boat Color Line.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu