sâmbătă, 16 aprilie 2016

Vatican...Prin bisericile Vaticanului: Basilica di San Pietro si Basilica di San Paolo fuori le Mura

Vatican...Prin bisericile Vaticanului: Basilica di San Pietro si Basilica di San Paolo fuori le Mura 

Am dedicat o zi speciala vizitei bisericilor Vaticanului. Am ales Basilica di San Pietro si Basilica di San Paolo fuori le Mura, iar pe celelalte doua San Giovanni in Laterano si Santa Maria Maggiore le-am lasat pentru o data ulterioara.
Prima data, asa cum era si normal, am ales sa vizitam "inima catolicismului", Basilica di San Pietro, cea mai mare biserica a crestinatatii.
Inca de departe si-a facut simtita prezenta garda elvetiana cu uniforma ei viu si atractiv colorata;
soldateii simpatici fiind asezati chiar in fata scarilor.
I-am remarcat in trecere, insa mai apoi chiar am facut si o poza cu ei, dupa care ne-am asezat constiincios la coada pentru vizita Bisericii Sfantul Petru; asteptarea a insemnat 90 de minute. Am luat partea cea buna a lucrurilor, timpul petrecut la coada l-am folosit in chip util: numai asa am avut ocazia sa studiem cu minutiozitate Piazza San Pietro si ansamblul construit de Bernini. Si, stand la umbra, am privit in liniste cele 284 de coloane dorice si cele 140 de statui perfect aranjate ale sfintilor, iar dupa, am studiat cupola Domului proiectat de Michelangelo. Cum am fi pretuit altfel munca lui Bramante si a colaboratorilor sai Giuliano da Sangallo si Rafael?
Am admirat minute in sir Obeliscul inalt de peste 25 metri care, dupa cum am aflat ulterior, a fost ridicat cu mare greutate folosind forta si puterea a 150 de cai, dar si cu ajutorul a 47 de macarale.
La intrare a fost un control foarte strict cu care deja eram obisnuiti (similar cu cel de la aeroport).
Toata istoria constructiei faimoasei biserici poate fi citita si de aceea ma voi multumi sa postez cateva impresii si poze facute in interiorul ei.
Mai intai mi-am acoperit umerii pentru ca altfel nu se poate patrunde inauntru si am pasit in biserica respectand cordonul gros format din turistii nerabdatori. Pe partea stanga s-au ordonat cei care intrau in basilica, iar in partea dreapta cei care urcau pe cupola Domului, de unde privelistea este innebunitoare: o perspectiva mai larga poate cu greu sa fie vazuta altundeva. La Turnul Eiffel? Poate, dar aici era cu totul altceva, ceva total diferit datorate si incarcaturii sufletesti.
Interiorul poate fi descris din mai multe puncte de vedere, dar mie mi se pare ca cel mai important il reprezinta valoarea lucrarilor de arta expuse. In termeni statistici descrierea este ceva sec si banal. Cum ar fi, cam asa: Basilica di San Pietro Petru din Roma are 11 capele si 45 de altare, ocupa o suprafata de 15000 metri patrati, o suprafata cu care este comparat doar Palatul de Justitie din Bruxelles (a se vedea postarea mea cu acest oras).
Dar cum as putea sa fac acest lucru cand totul este deosebit in interiorul bisericii, cand totul merita privit pe indelete?
De indata ce am intrat ne-am pierdut in marea de turisti si priveam cu mare atentie in toate partile : nu trebuie sa-ti scape nici cel mai mic amanunt, totul este construit intr-o perfecta armonie a barocului roman.
Doua lucruri atrag atentia in mod deosebit: este vorba de lucrarea “Pieta” lui Michelangelo, protejata de un geam de sticla
 si de Baldachinul lui Gian Lorenzo Bernini, comandat de Papa Urban al VIII-lea.
De reamintit doar, ca faimoasa sculptura, considerata a doua mare capodopera a lui Michelangelo, a fost realizata pe cand artistul avea doar 25 de ani. Sub cupola gigantica se afla altarul principal al Papei ce adaposteste cunoscutul Baldachin cu o inaltime de 25 de metri.
Totul este foarte bine marcat si lesne de gasit.
Din zona apropiata coloanelor care sustin cupola se coboara in Grota Vaticanului (nu am ajuns acolo) unde se presupune ca ar fi fost mormantul initial al Apostolului Petru. Scaunul Sfantului Petru este chiar in absida.
Bine, nu pot sa nu amintesc de statuia Sfantului Petru, realizata din bronz. O lume intreaga ii mangaie piciorul drept asa ca…si noi am facut la fel.
Am iesit in Piazza San Pietro, am reusit sa o ocolim sub soarele arzator de iulie care ne topea si ne-am indreptat catre masina parcata undeva in apropiere pentru a merge sa vedem si alte obiective turistice.
Fantanile din marea piata aruncau parca mai multa apa decat de obicei...era prea cald, erau acolo si lacrimile credinciosilor?...
...Doua zile mai tarziu am vizitat si Basilica di San Paolo fuori le Mura.
Am patruns mai intai am in curtea interioara a bisericii cu o lungime de 70 de metri. De aici vizita este directionata intr-un singur sens, nu te poti intoarce la intrare, deci atentie la tot ce vedeti; dar bineinteles ca se poate reveni oricand de la inceput pentru a admira din nou cele 150 de coloane minunate,
iesirea fiind printr-o alta aripa, foarte comerciala, unde veti gasi diverse efecte bisericesti, suveniruri de orice fel. In micul restaurant puteti bea si un cappucino spumos.
In centrul acestei curti troneaza statuia Sfantului Pavel, asezata chiar in mijlocul fatadei decorata cu mozaicuri aurite.
Basilica di San Paolo fuori le Mura (sau Biserica Sfantul Pavel in afara zidurilor) a fost construita in timpul lui Constantin cel Mare, pe locul unde se crede ca ar fi mormantul Sfantului Pavel. Biserica originala a fost distrusa intr-un incendiu in 1823. Din nefericire, desi reconstruita, s-au conservat putine elemente ale constructiei initiale.
In interior biserica este minunata: abside, mozaicuri splendide, picturi, coloane cu intarsii foarte frumos si atractiv colorate; iar deasupra coloanelor sunt expuse, pe partea dreapta pornind de la intrare,
portretele papilor incepand cu primul tablou care il reprezinta pe Sfantul Petru.
Am avut impresia ca intrarea principala seamana foarte mult cu Basilica Sant'Apollinaire in Classe din Ravenna, pe care o vazusem cu cateva zile in urma si pe care nu o prea pretuiesc italienii (poate ca datorita regelui Teodoric?). In sfarsit, este istoria lor!
Am zarit si Baldachinul din marmura masiva realizat in 1285 de Arnolfo di Cambio.
La fel ca la Basilica di San Pietro, sub altar se afla un sfant, de asta data Mormantul Sfantului Pavel. L-am ocolit si apoi am coborat pe niste scari micute
unde poate fi vazut si lantul cu care se presupune ca a fost legat Sfantul Apostol Pavel.
Am avut si o "surpriza" placuta...chiar in limba romana scrisa:
Se spune ca lantul este cel cu care a fost legat Apostolul Pavel atunci cand a fost intemnitat, la porunca Imparatului Irod. Doi credinciosi l-au pastrat, dupa eliberarea sa de catre ingerul trimis de Dumnezeu si este acum expus in aceasta biserica.
Intr-un alt loc poate fi admirat Sfesnicul Pascal al lui Nicolo di Angelo si Pietro Vassaletto, o lucrare de dimensiuni mari, cu o inaltime de 5,5 metri.

Am inconjurat biserica de mai multe ori pentru ca totul este deosebit si nu as fi vrut sa omit vreun detaliu. Desi se afla destul de departe de alte obiective turistice, merita din plin sa fie vizitata.
Cred ca am facut cea mai buna alegere vizitand aceste doua biserici atat de legate intre ele. Asa ca nu regret deloc pentru ca am lasat spre a vedea la urmatoare incursiune in Vatican: Biserica San Giovanni in Laterano si Santa Maria Maggiore...
Totul a fost minunat...arta, trecutul si zilele tihnite in care am "gustat" din plin frumusetile Vaticanului...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu