marți, 29 iunie 2021

Burgos...Ma inchin in fata vitejiei tale, El Cide!

Burgos...Ma inchin in fata vitejiei tale, El Cide!


In Burgos am ajuns aproape intamplator. Plecasem din Bilbao spre Madrid si, urmarind pe harta itinerariul, ne-am hotarat brusc sa ne oprim aici, macar cateva ore. Nu ar fi fost pacat altfel?

Orasul este splendid si atrage si prin faptul ca aici, in Catedrala Santa Maria la Mayor, se afla mormantul Cidului, cunoscutul erou medival, si al sotiei sale, Dona Jimena Diaz. Am avut timp sa tragem o raita prin oras si, in afara catedralei celebre, sa vizitam si un muzeu, destul de curand deschis (2010).

Orasul Burgos este un punct important de pe traseul pelerinilor care strabat an de an “El Camino de Santiago”, iar aceasta etapa a itinerariului, avand in vedere ca totul aici se leaga de numele celebrului erou, este intitulata “Dezradacinarea” sau “etapa Cidului”. Dar, Burgos mai este cunoscut si pentru faptul ca, in timpul razboiului civil spaniol, orasul a gazduit cartierul general al dictatorului Franco. Purtator al unui nume vizigot, Burgos surprinde prin surprize si atractii pentru toate varstele si pentru turistii care vin aici cautand distractii si gusturi deosebite, incepand cu capodopere reprezentative de arta medivala cum sunt bisericile, manastirile, cladirile istorice, 

pietele interesante, 

sau muzeele pana la reteaua de puburi si restaurante atat de frecventate de numerosii studenti care invata aici. 

Am strabatut orasul intr-un ritm alert pentru ca halta noastra era de doar sase ore si am incercat sa parcurgem cateva din aceste atractii, poposind cateva clipe si in fata Primariei orasului, care are o arhitectura simpla, dar placuta.

Am lasat masina intr-o parcare din afara orasului si am pornit plimbarea noastra, pasind pe Podul Sf. Maria, Puente de Santa Maria construit pe raul Arlanzon; astfel, am intrat in Burgos printr-una dintre cele 12 porti de acces.

Aproape de acest pod este si una din zonele de promenada ale localnicilor, unde este mai mereu lume care se vantura in toate directiile. Poarta care se vede pe fundal, foarte veche, se numeste Arco de Santa Maria si a fost construita in onoarea regelui Carlos V de Spania. Arcul gigantic este incadrat de doua turnuri semicirculare, are o poarta grandioasa si o fatada asemenea unei opere de arta, cu picturi si sculpturi care reprezinta personalitati precum fondatorul orasului, Diego Rodriguez Porcelos, Regele Carlos, El Cid si atatia altii. 

Intamplarea a facut ca exact atunci cand am pasit pe sub poarta, un artist stradal sa inceapa sa cante si, astfel, ne-a delectat cu acorduri muzicale incat am trait senzatia intrarilor triumfale, de altadata, in cetate. Dincolo de poarta se gaseste Plaza del Rey San Fernando, pe care am cutreierat-o in lung si-n lat 

pentru ca toate cladirile sunt minunate 

si au o arhitectura deosebita. 
Catedrala din Burgos, pe numele ei oficial si intreg Santa Iglesia Catedral Basilica Metropolitana de Santa Maria de Burgos a fost declarata monument UNESCO si, in acel moment, parea ca ne asteapta.
La ora aceea nu era chiar foarte multa lume. Biletele le-am cumparat chiar din fata ei si, cu emotie, am intrat in cea de-a treia catedrala spaniola ca marime, dupa cele din Toledo si Sevilla. Constructia acestei catedrale impunatoare a inceput in anul 1221 prin grija regelui Ferdinand al III-lea de Castilia si a episcopului Maurice de Burgos, fiind finalizata in 1238. 
Am mers din capela in capela, sunt in total 13, 
iar in cea mai veche se odihneste-se viteazul El Cid si sotia sa, Dona Ximena
Pe cat de mareata este catedrala pe atat de simplu este locul sau de veci si doar cateva flori rosii si o panglica ce inconjoara mormantul marcheaza monumentul. Rodrigo Diaz de Bivar, cunoscut sub numele de El Cid sau El Campeador a fost un brav cavaler si comandant de osti din Castilia medievala, care s-a remarcat, mai ales, in bataliile cu maurii, luptand pentru recucerirea temporara a Valenciei, fiind cunoscut drept eroul Reconquistei. Dupa moartea sa, in anul 1099, a devenit eroul national al Spaniei si al unui binecunoscut poem epic medieval, El Cantar de Mio Cid. El se odihneste in impunatoarea catedrala din anul 1921 alaturi de sotia lui, Dona Ximena, dar ca sa ajunga aici au "trecut" prin  Manastirea San Pedro de Cardena, promenada Espolon si Capela Primariei din Burgos. De indata ce am ajuns in fata celebrului mormant, fara sa vreau, mi-am amintit de filmul "Cidul" avand ca protagonisti pe cunoscutii actori Charleton Heston si Sophia Loren…In catedrala exista si un fel de muzeu cu portretele cardinalilor alaturi de multe documente si hartii oficiale aranjate in vitrine de sticla.

Cel mai pretios artefact care se poate vedea este “El cofre de El Cid”. Legenda spune ca El Cid, adica Ruy Diaz de Bivar, avand mare nevoie de bani pentru lupta, a cerut imprumut unor bancheri evrei, lasand drept garantie un cufar cu conditia ca acesta sa nu fie deschis. De ce? Pentru ca in interior nu erau decat pietricele si nisip. Oare asa o fi fost? Dar, legenda ramane legenda si ea este chiar frumoasa. 

Am parasit catedrala si ne-am continuat explorarea orasului urcand spre Castillo de Burgos

Greu, cald, sus…dar am reusit si am ajuns urcand multe scari.

Mai intai am descoperit insa Iglesia de San Esteban, inchisa la ora vizitei noastre si, pe culmea dealului San Miguel am gasit ruinele fortificatiilor de altadata. 

Pe langa acestea, mai pot fi vazute fundatiile originale ale castelului construit in anul 884. Acest castel a fost in decursul timpului fortareata, resedinta regala si inchisoare, fiind distrus de soldatii lui Napoleon in 1813. Iar panorama orasului, vazuta de la aceasta inaltime, este un VIS! 

Timpul ne presa insa, asa incat nu am reusit sa ajungem in galeriile subterane de sub castel, aflate la 300 metri adancime si cunoscute sub numele de Cueva del Moro.

De la ruinele Castelulului din Burgos am plecat sa vizitam Muzeul Evolutiei Umane

deschis de putin timp, acum 3 ani, avand ca punct de plecare situl aflat la 16 kilometri departare, Sierra de Atapuerca - locul unora dintre cele mai importante descoperiri umane din lume. Cladirea este ultramoderna si gazduieste toate descoperirile din santierele arheologice, oferind o serie de interpretari, explicatii si diverse teorii stiintifice asupra misterului aparitiei si evolutiei omului pe Terra.

Parterul este dedicat teoriei evolutiei prin prezentarea ideilor lui Darwin si Ramon y Cajal, etajul I prezinta ecosistemul si situl archeologic Sierra de Atapuerca si etajul II ofera indiicii pretioase despre evolutia in timp a ecosistemelor. Pentru cei pasionati de toate aceste aspecte aici sunt infatisate cele mai noi descoperiri in domeniu si explicate aspecte controversate, un castig pretios in cunostinte si raspunsuri incitante la intrebari despre noi, trecutul si viitorul nostru. Centrul expozitional cuprinde colectii alcatuite din peste 200 fosile, resturi de animale preistorice inclusiv ramasitele lui Homo Antecessor (cele mai vechi din Europa), craniul lui Miguelon, vechi de 500.000 ani si denumit asa in semn de omagiu pentru sportivul spaniol, pelvisul lui Elvis precum si “Excalibur”. Toate aceste informatii incita la o explorare personala a lantului montan Atapuerca…Aveti curaj? Din pacate este interzis fotografiatul sau filmatul artefactelor, doar schita cladirii…

Ehei, mai sunt multe de vazut in Burgos, dar pentru noi, din pacate, a fost doar o halta de cateva ore…chiar merita sa ne intoarcem aici candva si sa vedem pe indelete toate minunatiile acestui vechi oras.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu