luni, 18 septembrie 2017

Tarragona...Memoria istoriei pe Coasta de Aur (Costa Daurada)

Tarragona...Memoria istoriei pe Coasta de Aur (Costa Daurada)
"Intreg cartierul parea incremenit in secolul al XIX-lea.
Vitrinele pravaliilor erau imbracate in lemn vopsit,
 lampadarele cu gaz raspandeau  o lumina din alta epoca, 
in timp ce stradutele stramte 
serpuiau spre niste gradini secrete din care se vedeau 
doar cateva ramuri in spatele portilor mari din fier forjat"
"Maine"-Guillaume Musso


Forumul roman, Tarragona, Spania
Tarragona...un oras minunat, un oras care, desi nu intra in programul initial de vizita, a ramas ca una dintre cele mai placute si surprinzatoare amintiri…Un oras incarcat de istorie straveche, plin de viata si totusi mai tihnit decat Barcelona, un oras solar si care se dezvaluie din primul moment ochiului lacom al turistului si-l invita sa se "infrupte" din minunatiile sale. Intr-adevar, Guillaume Musso a surprins perfect esenta acestui oras cu "radacini" infipte in antichitate... ceva frumos, deosebit...de neratat.
Cand am patruns pe marele bulevard central am avut senzatia ca suntem la o plimbare pe Las Ramblas din Barcelona; am gasit aici o zona pietonala care ii seamana foarte mult.
Tarragona, Spania
Si totusi eram pe Rambla Nova din Tarragona, iar la capatul bulevardului nu se afla statuia lui Columb ci cea a amiralului Roger Llauria, comandantul flotei aragoneze din 1282.
Statuia amiralului Roger Llauria,, Tarragona, Spania
La intrarea pe marele bulevard ne-a intampinat faimosul grup de statui ce formeaza piramida umana. Este cu adevarat impresionanta!
Piramida umana, Tarragona, Spania
Si ce spectacol, ce minunate or fi cele realizate de oameni cu ocazia festivalului desfasurat din doi in doi ani in mai multe orase din Catalunia sau la alte evenimente unde aceasta traditie e musai pastrata. De fiecare data participa mai multe echipe si fiecare dintre acestea se straduieste sa construiasca un turn cat mai inalt din trupurile lor. Este declarata castigatoare echipa care a construit cea mai inalta “piramida umana”. Iar aici, la Tarragona, organizarea si desfasurarea acestui eveniment sunt de departe cele mai spectaculoase.
Nu eram foarte grabiti si ne pregateam pentru un tur de forta al celei mai vechi asezari romane din Peninsula Iberica: fara un plan anume si fara sa fim in posesia a prea multe informatii. Locul este deosebit si parca te indeamna sa-l descoperi treptat. Asa ca, dupa ce am ajuns la capatul Ramblei si am privit panorama portului de sus,
Tarragona, Spania
ne-am lasat purtati pe esplanada de pasi si de instinct.
Tarragona, Spania
Am luat “urma “ ruinelor pe Passeig Arquelogic si nu ne-am abatut deloc.
Tarragona, Spania
La un moment dat ne-a aparut in fata ochilor si edificiul, foarte deosebit, al Universitatii Rovira I Virgili din Tarragona, considerata una dintre cele mai bune din Europa si unde invata circa 11 000 de studenti.
Universitatea Rovira I Virgili din Tarragona, Spania
Am descoperit catedrale,
Tarragona, Spania
strazi ascunse,
Tarragona, Spania
ziduri mai mult
Tarragona, Spania

sau mai putin conservate
Forumul roman, Tarragona, Spania
si ne-am avantat prin locuri mai putin circulate pentru a surprinde adevaratul aer al Tarragonei,
Tarragona, Spania
cladirile mai putin prezentate de ghidurile turistice,
Tarragona, Spania
iar, in final, am revenit in centrul orasului pentru a vedea ruinele orasului roman Tarraco,
Forumul roman,Tarragona, Spania
zona inclusa pe lista monumentelor UNESCO.
Forumul roman,Tarragona, Spania
Ne-am "zbenguit" in cautarea Tarragonei de altadata
si a celei de azi
Tarragona, Spania
cautand ungherele cele mai ascunse si gangurile cele mai putin umblate,
Tarragona, Spania
care ascund curti pline de flori
Tarragona, Spania

sau cafenele familiale.
Tarragona, Spania
Din forumul construit in vremea lui Vespasian au mai ramas doar cateva “marturii", cum este Turnul Pretori si niste ramasite ale altor cladiri. Turnul Pretori, construit din piatra dura, menit sa reziste peste secole, a devenit mai tarziu resedinta contilor de Barcelona; ulterior a servit si ca inchisoare.
Din acest turn se poate vedea foarte bine si Catedrala din Tarragona. Mergand asa mult pe jos
Tarragona, Spania
am ajuns chiar in fata ei. Are o fatada ciudata si doua clopotnite neterminate, dar gradinile interioare sunt splendide.
Catedrala din Tarragona, Spania
In spatele acestei catedrale se afla ceea ce a mai ramas din Spitalul Santa Tecla: cateva arcuri minunat sculptate si pilonii de sustinere decorati cu motive vegetale.
Tarragona, Spania
Orasul, insa, mai pastreaza inca mistere pentru sine, care nu se lasa usor a fi descoperite; si asta se vede din straduinta, in timp, a oamenilor care cauta sa afle...
Lucrarile arheologice continua peste tot…si vor mai trece ani, poate decenii, pana cand sa fie scoase la lumina si alte secrete ingropate adanc de trecerea inexorabila a timpului.
Tarragona, Spania
Turul orasului a fost lung, am vazut atatea lucruri deosebit de dragute si, mai ales, am vazut, deja in noapte, oameni fericiti la terase si restaurante
razand si petrecand: era o seara minunata de iulie;
Tarragona, Spania
si am mai remarcat ca unii dintre localnici se pregateau pentru un spectacol.
Tarragona, Spania
Ma intreb si azi despre ce-o fi fost vorba...ce urma sa se intample acolo? Ca pentru noi era oricum mult prea tarziu ca sa mai intarziem prin zona!
Cand am revenit in centrul vechi,
Tarragona, Spania
privind spre catedrala, spre multimea de turisti, spre “lampile” ce aruncau, acum prin negura, raze piezise spre marea piata,
Tarragona, Spania,
am avut senzatia bizara ca ajunsesem intr-un alt secol.
Tarragona, Spania
Nu pot descrie si nici nu-mi pot explica ce se intampla; dar in seara unei zile de vacante in care vrei sa te pierzi si sa fii una cu nisipul auriu al Coastei de Aur, in care evident ca nu conteaza ceea ce a fost ieri si ce va sa fie maine...nu mai avea importanta cum si de ce a aparut acea traire stranie!
A fost ceva sublim si nici pe departe un "deja vu"...dimpotriva!
Tarragona, Spania
Am coborat usor pe scari spre Carrer La Merceria…se intunecase bine de tot…haidem repede inapoi la Barcelona, desi nu apucasem sa introspectam nici minunatul apeduct si nici amfiteatrul roman…Cat despre plaje insorite sau despre Parcul de distractii PortAventura World din apropierea Tarragonei...nici nu putea fi vorba de aceasta data! Cine stie, cu alta ocazie!
Spania
Maine pornim, dis-de-dimineata, spre Monserrat! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu