duminică, 19 decembrie 2021

Imprejurimile orasului Cork....Castelul Blarney si sarutul "pietrei elocventei"

Imprejurimile orasului Cork....Castelul Blarney si sarutul "pietrei elocventei"

Din Cork am strabatut rapid cei opt kilometri pana la Castelul Blarney situat in micuta localitate cu acelasi nume de pe malul raului Martin si care este faimoasa, printre altele, pentru florile sale uluitoare. Dar, de fapt, renumele acestei mici localitati este datorat prezentei Castelului Blarney, precum si pentru Blarney Woolen Mills - o cunoscuta moara locala deschisa in 1823 pentru filarea si tesutul lanii.
Noi am ajuns “calatorind pe patru roti” cu masina personala, dar exista si autobuze care ajung din Cork pana aici, in Blarney

miercuri, 8 decembrie 2021

Copenhaga...imprejurimi...O vizita in Republica gastelor si a fermelor olandeze

 Copenhaga...imprejurimi...O vizita in Republica gastelor si a fermelor olandeze

In urmatoarea zi, animati de dorinta de a afla cat mai multe despre viata in mediul rural danezo-olandez de altadata, am plecat sa vizitam doua mici localitati - Dragor si Store Magleby. Acestea au fost fondate in secolul al XVI-lea de colonistii olandezi, invitati de Regele Christian al II-lea sa cultive legume pentru Curte si improprietariti cu fermele din jurul Copenhagai. Prima halta am facut-o in Store Magleby pentru a vizita Muzeul Amager, Amagermuseet, situat pe o insula, undeva in sud-estul capitalei daneze.

miercuri, 1 decembrie 2021

Copenhaga...imprejurimi...Arta si regalitatea din afara orasului

Copenhaga...imprejurimi...Arta si regalitate in afara orasului 

"Conacele aveau radacini la fel de vechi in pamantul danez 
ca bisericile si satele si erau la fel de legate de cele patru
 vanturi si anotimpuri, de fauna, de copaci si de iarba, cum
 erau  la fel de legate bordeiele acoperite cu stuf" 
"Lanul de secara " - Karen Blixen
Imprejurimile capitalei Copenhaga ofera multe surprize frumoase. Ca de obicei, noi am ajuns la ele “pe patru roti”, dar exista si posibilitatea de a merge cu trenul sau cu busul, in functie de locatia dorita. Distantele spre aceste atractii turistice nu sunt deloc mari. Bineinteles ca nu le-am vizitat pe toate deplasandu-ne o singura data, ci in mai multe randuri. Am ales zile “de arta” in care am vizitat Muzeul Louisiana si Casa scriitoarei Karen Blixen, dar am avut si “zile de regalitate”, atunci cand am vizitat castelele regilor danezi: Castelul Kronenborg-Castelul lui Hamlet ( descris intr-o alta postare ) din Helsingor, Castelul Frederiksborg si Castelul Fredensborg

duminică, 14 noiembrie 2021

Copenhaga...Poveste de vara in capitala vikingilor (3)

  Copenhaga...Poveste de vara in capitala vikingilor (3)

Langa Gradinile Regale se afla o cladire care gazduieste The David Collection sau Davids Sampling Collection si unde, pe langa arta decorativa europena si daneza, am descoperit cea mai mare si valoroasa colectie de arta islamica din Scandinavia, ambele apartinand avocatului danez Christian Ludwig David. Am avut astfel, fericita ocazie sa fac cunostinta cu arta orientala, cu lucrari de o inestimabila valoare care se afla intr-o locatie unde totul este deosebit de bine pus in valoare si expus intr-o cladirea moderna (redeschisa vizitatorilor in 2008), in care te atrage, din prima, modul de expunere al obiectelor in vitrine, cu lumini si umbre care ajuta, in acest fel, la intelegerea semnificatiei pieselor din muzeu. 

marți, 26 octombrie 2021

Copenhaga...Poveste de vara in capitala vikingilor (2)

 Copenhaga...Poveste de vara in capitala vikingilor (2)

Venise timpul sa exploram si alte zone ale acestui minunat oras viking pe care l-am vizitat de atatea ori. Tot ce pot sa spun este ca am vazut totul, de fiecare data, cu alti ochi si am trait intamplari hilare de care imi amintesc mereu si rad cu pofta. Prima intalnire cu capitala Danemarcei trebuie neaparat povestita.

luni, 27 septembrie 2021

Copenhaga...Poveste de vara in capitala vikingilor (1)

Copenhaga...Poveste de vara in capitala vikingilor (1)

"Copenhaga este un oras corect-provincial, semi-german, semi-nordic,
 femei frumoase, peste si fructe de mare la restaurantele din docuri.
Nave albe si zvelte in canalul ce strabate orasul".
"Un om care scrie -Jurnal 2011-2017"-Mircea Cartarescu
Copenhaga - capitala vikinga dintre ape - este un oras minunat, un loc interesant al intalnirii podurilor si canalelor, al parcurilor bine ingrijite, al strazilor inguste ce intretaie bulevarde mari precum si al cladirilor frumos colorate,

luni, 19 iulie 2021

Montelimar...Doua ore in imperiul dulce al nugalei

Montelimar…Doua ore in imperiul dulce al nugalei
Provence este si o regiune cu surprize nespus de frumoase, cu locuri splendide, dar ceea ce vreau sa relatez acum este “o poveste dulce”, o vizita la Fabrica Arnaud Soubeyran de nuga. Ne intorceam din concediul de la Barcelona "calatorind pe patru roti" cu destinatia Lyon si, pentru ca in calea noastra “era” si localitatea Montelimar, cunoscuta mai ales pentru sortimentele de nuga fabricate aici, am facut un scurt popas.

marți, 6 iulie 2021

Imprejurimile orasului Dublin...Castelul Malahide - cetatea si resedinta seculara a familiei Talbot

Imprejurimile orasului Dublin...Castelul Malahide - cetatea si resedinta seculara a familiei Talbot

“J’ai herite d’une maison et du jardin qui va avec”
Lord Milo Talbot
Foarte aproape de Dublin, aproape la o “aruncatura de bat” de doar 14 kilometri, se afla un castel din secolul al XII-lea care a constituit pentru aproape 800 de ani resedinta familiei Talbot (1185-1976) si care poate fi vizitat doar cu tur ghidat. Ne-am dorit sa-l vedem, mai ales ca, exact in perioada vizitei noastre, Castelul din Dublin era in restaurare. Si cum era sa plecam fara sa fi vizitat macar un castel irlandez? 

marți, 29 iunie 2021

Burgos...Ma inchin in fata vitejiei tale, El Cide!

Burgos...Ma inchin in fata vitejiei tale, El Cide!


In Burgos am ajuns aproape intamplator. Plecasem din Bilbao spre Madrid si, urmarind pe harta itinerariul, ne-am hotarat brusc sa ne oprim aici, macar cateva ore. Nu ar fi fost pacat altfel?

marți, 15 iunie 2021

Grenoble...Parfum de "rosu si negru" in orasul lui Stendhal si un pahar de lichior la Distileria Chartreuse

Grenoble...Parfum de "rosu si negru" in orasul lui Stendhal si un pahar de lichior la Distileria Chartreuse

"Grenoble se desparte aici in doua, casele se retrag in doua randuri drepte, 
lasand sa treaca, lat si neted, cu apa de culoarea otelului,
 Iserul ce vine de undeva de departe, dinspre turnurile de fabrici
 ce trag dungi negre paralele pe albastrul cetos al Alpilor."
"Calator in noaptea de Ajun"-Anisoara Odeanu
Grenoble! Munte...inaltimi...albastru...puritate.Asa imi imaginam acest oras dupa ce am citit, candva, in anii studentiei, nuvela Anisoarei Odeanu, "Calator in noaptea de Ajun". Atunci, lectura mi s-a parut placuta, atractiva, cu un subiect destul de obisnuit si cu actiunea plasata in orasul natal al lui Stendhal.  Dupa un timp am recitit-o si am vazut un altfel de Grenoble: un oras plin de viata, asezat la poalele muntilor intr-un peisaj sublim si cu un trecut incarcat de istorie. Viata, cu anii rostogolindu-se, m-a aruncat in tumultul ei si am uitat nuvela, am uitat orasul si chiar l-am neglijat pe autorul romanului "Rosu si negru".Dar, poate paradoxal, poate nu, in drumurile noastre, cu ani in urma, am trecut pentru prima oara prin Grenoble, dar eram grabiti pentru ca trebuia sa ajungem in aceeasi noapte la Torino.

luni, 26 aprilie 2021

Cork...orasul divers si vibrant cu 30 de poduri peste raul Lee

Cork...orasul divers si vibrant cu 30 de poduri peste raul Lee

Dupa sejurul exceptional din Dublin, calatoria pe patru roti prin Irlanda a continuat cu vizita orasului Cork. “Orasul rebel, asa cum este cunoscut Corkul, s-a aflat in permanenta rivalitate cu Dublinul pentru titlul de capitala a Republicii Irlanda si acest lucru m-a facut si mai curioasa sa-l vad. Am facut o rezervare prin B&B, care s-a dovedit la fata locului o foarte buna alegere iar proprietarul, extraordinar! Cand a aflat traseul concediului nostru si cate “mari si tari” am strabatut pana la Cork, s-a ocupat de noi ca si cum am fi fost niste personalitati itinerante...

duminică, 4 aprilie 2021

Edinburgh…Imprejurimi: Portul Leith - Iahtul Regal Britannia…Rosslyn Chapel…Distileria Glengoyne

Edinburgh…Imprejurimi: Portul Leith - Iahtul Regal Britannia...Rosslyn Chapel...Distileria Glengoyne
Linistea si simplitatea sau natura salbatica nu sunt singurele comori scotiene dupa cum aveam sa aflam vizitand si explorand, destul de rapid, insa, in aceasta vizita, imprejurimile orasului Edinburgh. Nu degeaba acest oras mai este numit si “Atena nordului” fiind situat in topul celor mai frumoase orase din Europa. Insa, cum prevazusem doar doua zile pentru Edinburgh, a trebuit sa-l parasim in cea de-a treia dimineata, plini de regrete insa cuprinsi de dorinta vie de a reveni candva, pentru ca, intr-adevar, orasul este minunat.
Pentru inceput, noi am decis sa mergem, direct, in Portul Leith, pentru o vizita deosebit de interesanta: Iahtul  Regal Britannia.

luni, 22 martie 2021

Dublin...Old Jameson Distillery: Sine metu! - Sa gustam fara frica!

Dublin...Old Jameson Distillery: Sine metu! - Sa gustam fara frica!

"In departare se intindea parcul, unde copacii erau povarniti de zapada. 
Monumentul lui Wellington purta o tichie de zapada care sclipea inspre vest, 
peste campul alb al celor Cinsprezece Pogoane".
James Joyce-Oamenii din Dublin (Cei morti)
Dupa un pahar de bere Guinness ce ar fi mai potrivit sa bei? Recomandarea localnicilor este sa acompaniezi pintul de bere Guinness cu un paharel de whisky din marca locala Jameson. Si unde ar fi cel mai potrivit sa faci asta? Bineinteles ca la Old Jameson Distillery. Deja traisem “experienta Guinness” si stiam ca va urma ceva cool si pentru ca Old Jameson Distillery este echivalentul Guinnesss Storehouse in materie de whisky.

joi, 11 martie 2021

Dublin...Guinness: Slainte! “Guinness is good for you!”

Dublin...Guinness: Slainte! “Guinness is good for you!”
Dublinul este un oras fantastic cu muzica si folclor irlandez, cu restaurante, cafenele si puburi renumite in Temple Bar, cu castele si multe catedrale, dar...daca ajungi aici si nu bei o bere chiar la fabrica in care se produce, inseamna ca ai ratat un moment deosebit. Pai, cum sa nu intri in vechea cladire in care patru ingrediente magice: apa, orz, hamei si drojdie, amestecate si dozate atat de simplu “spun” povestea unei bauturi magice? Ar fi pacat! Iar irlandezii sunt atat de mandri de bautura lor nationala! Si apoi, sa nu uitam ca Berea Guinness este fabricate in 60 de tari si comercializata in alte 120. Simbolul ei actual este harpa - initial fiind un tucan - si acest logo fost adoptat in 1862, modelul aflandu-se expus in Biblioteca Trinity College.

sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Niagara…Sa simti mirosul florilor de tei in iulie la Niagara

Niagara…Sa simti mirosul florilor de tei in iulie la Niagara

 “La Niagara Falls, un orasel cu o suta de mii de locuitori, oamenii traiesc de pe
urma cascadei; hidrocentrala a facut sa se nasca industria electromecanica. 
A doua industrie este turismul; pretutindeni am vazut camere de inchiriat”.
Frumoasa adormita-Radu Tudoran.
Odata ce ajungi in America, categoric ca pe langa orice atractie visata de tine, turistul, te straduiesti si faci cumva astfel incat sa ajungi sa vezi si acel “miracol inspumat” care este Cascada Niagara. Intrucat am inchiriat o masina, am avut ocazia, si pe pamant american, “sa calatorim pe patru roti” dupa cum ne-a placut si ne-am abatut din drum ori de cate ori ne-a atras atentia ceva neobisnuit si care nu figura, de la inceput, pe agenda vacantei noastre in State. La Niagara am ajuns plecand din Syracuse, o localitate unde sotul meu si-a revazut fosti colegi de liceu cu care am discutat mult si multe, apreciind si fiind foarte receptivi la tot ce ni s-a sugerat sa vedem in America.