miercuri, 13 decembrie 2023

Cantonul Ticino: Bellinzona...frumusete, cultura, istorie in orasul celor trei castele

 Cantonul Ticino: Bellinzona...frumusete, cultura, istorie in orasul celor trei castele

Fermecatoare si eleganta, Bellinzona, capitala cantonului Ticino, la fel ca celelalte doua orase–surori, Lugano si Locarno, te introduce imediat in atmosfera montana relaxata a muntilor Alpi, intr-un paradis autentic al vacantei perfecte care te rasfata cu multe surprize placute.

luni, 27 noiembrie 2023

Cantonul Ticino: Locarno...miros de iasomie...printre lamai si palmieri

 Cantonul Ticino: Locarno…miros de iasomie...printre lamai si palmieri

Din Lugano treci pe nesimtite in Locarno, acest minunat oras montan unde primavara palmierii isi dau intalnire cu lamaii, curmalii sau rodii, in miros suav si discret de iasomie. Aici, in anotimpul trezirii naturii la viata, atmosfera este sublima; flori colorate, stralucind in lumina soarelui bland, aparand de prin toti acesti copaci exotici pentru noi, iti dau binete numaidecat si, dintre toate, aceasta iasomie iti gadila narile usor incat iti vine sa ii "adulmeci" aroma, precum un catel ce isi asteapta nerabdator mancarea...

miercuri, 8 noiembrie 2023

Cantonul Ticino: Caslano-Alprose sau calator in lumea ciocolatei elvetiene

 Cantonul Ticino: Caslano-Alprose sau calator in lumea ciocolatei elvetiene

“Calatorisem-pe-patru-roti” din Bucuresti si ne cazasem undeva in Ponte Tresa - Italia, la doar 2 kilometri de Elvetia. Hotarasem ca, de indata ce ajungem in cantonul Ticino, primul obiectiv turistic sa fie unul “dulce-amarui-cafeniu”, Schokoland Museum, adica Fabrica de ciocolata Alprose SA aflata la o aruncatura de bat de Lugano (Via Rompada 36, Caslano). 

vineri, 27 octombrie 2023

Cantonul Ticino: Montagnola-Acasa la Herman Hesse

Cantonul Ticino: Montagnola-Acasa la Herman Hesse

"Intre doua fiinte, oricat de apropiate ar fi, exista intotdeauna o prapastie 
peste care iubirea nu poate arunca decat o punte fragila"
Herman Hesse
Nu pot descrie emotia care m-a cuprins atunci cand mi-am propus sa vizitez Muzeul Herman Hesse din Montagnola. “Imi facusem lectiile” de acasa, pe cat putusem de bine si ma informasem asupra vietii scriitorului, dar mult mai multe detalii aveam sa aflu despre el la fata locului. 
Cu tremur i-am pasit pragul si cat de impresionata am fost de tot ceea ce am vazut acolo! 
Cum sa nu fii infiorat cand intri si te plimbi prin casa in care Herman Hesse, nascut la 2 iulie 1877 la Calw-Wurtemburg si-a petrecut 43 de ani din viata? 
Sa stii ca aici a scris, creat, gandit si pictat atata amar de vreme un laureat al Premiului Nobel? 
Care a trecut printr-un razboi mondial si avut o viata personala tensionata? Paseam, priveam cu aviditate si respiram acelasi aer cu al marelui scriitor candva. Fiind intr-o astfel de casa istorica, avand ocazia de a patrunde in cateva detalii ale unui om de o astfel de valoare nu poti decat sa te simti norocos, minunat: el a creat pentru noi, pentru toate generatiile care s-au succedat.
Acest mic muzeu a fost infiintat in 1997, prin grija Fundatiei Herman Hesse, in Turnul Camuzzi, o cladire aflata aproape de Casa Camuzzi, cu ocazia implinirii a 120 de la nasterea scriitorului; aici scriitorul inchiriase un apartament, cu vedere asupra lacului Lugano, unde a locuit intre anii 1919-1931. Mai tarziu, intre 1931-1962, Herman Hesse a locuit in Casa Rossa.
Expozitia intra in intimitatea vietii personale a scriitorului
si permite vizitatorului sa isi faca o minima impresie asupra etapelor de viata si creatie a celui a carui opera a fost tradusa in 60 de limbi si ale carui lucrari vandute totalizeaza 120 milioane de exemplare. Si nici nu este de mirare, avand in vedere originea si descendenta sa, chiar incepand cu bunicul, Herman Gudert, care a fost doctor in filozofie si vorbea fluent cateva limbi; acesta i-a oferit acces la biblioteca personala, plina de operele scriitorilor lumii. Mama lui a scris poezie iar tatal a redactat cateva tratate religioase. Alaturi de  poezie, muzica a fost foarte importanta in familia Hesse.
Muzeul Herman Hesse expune lucrari dar si obiecte personale precum ochelarii, o palarie, celebra masina de scris
precum si acuarelele care i-au adus linistea sufleteasca. 
Pasiunea pentru acuarele (a pictat peste 3000, multe expuse in muzeu) a fost incurajata si de peisajul admirabil ticinez, precum si de conditiile de lumina de pe Collina d’Oro - locul pe care l-a iubit atat de mult si unde chiar se odihneste intr-un mormant cat se poate de simplu.
Tot ce se gaseste in acest loc- atat de drag lui Hesse- 
 obiectele personale precum umbrela si palaria sa, 
haina sa alba
sau "penele maiestre" de scris
induc o stare de bine si normalitate, de atat firesc. 
Linistea - stapana acestui loc magic - te invaluie si te  invita la reflectie adanca...doar vorbim despre Herman Hesse...Aici, in Torre Camuzzi, dupa suferinta provocata de consecintele Primului Razboi Mondial dar si dupa divort, Herman Hesse s-a regasit, s-a redefinit si a dat lumii operele care i-au adus notorietatea: “Siddartha”, 
“Narcis si Goldmouth”, “Lupul de stepa” si Premiul Nobel (1946) pentru “Jocul cu margele de sticla”.
Muzeul Herman Hesse este promotorul intalnirilor, prezentarilor si expozitiilor de acuarele ale scriitorului rebel nascut in Germania si devenit cetatean elvetian. 
Totodata, are amenajata o sala video unde se proiecteaza diverse documentare in limbile italiana, germana si franceza despre cartile autorului. Iar in vecinatate, la iesire, dupa ce te inclini in fata marelui “zeu Siddartha”, te poti aseza in cafeneaua literara, unde alaturi de vizitatori - infocati cititori - poti schimba idei asupra lucrarilor lui. Iar daca timpul iti permite, cu ajutorul unui ghid audio obtinut de la muzeu, poti merge “Pe urmele lui Herman Hesse”, in fapt, esti condus prin locurile preferate ale scriitorului.
Minunata vizita! Ce pot sa mai adaug? Recomand tuturor celor care il iubesc pe Herman Hesse si care ajung aici, in cantonul Ticino, sa isi faca timp neaparat si sa ajunga la Montarola. Si cine stie? Poate ca va da chiar peste spiritul lui Herman Hesse?!

sâmbătă, 7 octombrie 2023

Cantonul Ticino: Lugano...orasul rafinat si boem unde lacurile "imbratiseaza" Alpii

 Cantonul Ticino: LUGANO...orasul rafinat si boem unde lacurile “imbratiseaza” Alpii

Veneam din Lichtenstein "calatorind pe patru roti" dupa o zi obositoare si incercam sa ajungem cat mai repede in Italia, intr-o mica localitate de frontiera din provincia Varese, Ponte Tresa, unde rezervasem o cazare, care s-a dovedit excelenta. Doream sa respiram noaptea aerul Italiei si ziua sa ne clatim ochii cu frumusetile naturale ale cantonului elvetian Ticino. Parcurgeam un drum incitant, care ne-a purtat si prin tunelul San Bernardino, din cantonul Graubunden, cu o lungime de 6,6 kilometri - o adevarata opera de arta, finalizata inca din 1967. Am trecut, de asemenea, pe langa Via Mala si repede mi-am amintit romanul cu acelasi nume al scriitorului John Knittel; am simtit o emotie puternica, pentru ca vazusem filmul iar mai tarziu am citit romanul, iar acum, tocmai trecusem pe langa locul principal al actiunii – de altfel, un paradis montan ce te lasa fara cuvinte.

sâmbătă, 29 iulie 2023

Balcic..."Maria si marea",,,sau Regina Maria la Marea Neagra

Balcic..."Maria si marea"...sau Regina Maria la Marea Neagra


“Tenha-Juvah de la Balcic a fost locul cel infaptuit, acolo mi-a fost dat sa fac din vis un adevar si, fiindca acesta a insemnat pentru mine mal mult decat as putea talmaci vreodata, am cerut fiului meu Regele Carol II ca inima mea sa fie adusa si asezata in Stella Maris, biserica pe care am cladit-o la marginea marii... Cu trupul voi odihni la Curtea de Arges langa iubitul meu sot, Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea sa fie asezata sub lespezile bisericii pe care am cladit-o. In decursul unei lungi vieti, atatia au venit la inima mea incat moarta chiar as dori sa mai poata veni la ea de-a lungul potecii cu crini ce mi-au fost mandria si bucuria…Vreau sa odihnesc acolo, in mijlocul frumusetilor faurite de mine, in mijlocul florilor ce le-am sadit.”
Regina Maria - 1933
    Eram intr-o scurta vacanta la Marea Neagra si ziua se anunta nu tocmai potrivita pentru plaja. Priveam cu ingrijorare pe fereastra cum cerul se “imbraca’ usor-usor in haine mohorate si ne intrebam ce putem altceva face. Asa ca ne-am zis: Hai sa tragem o fuga la vecinii nostri bulgari si sa vizitam Castelul Reginei Maria de la Balcic. Am plecat in mare graba si chiar a fost cea mai inspirata idee. Am trecut repede frontiera, nu inainte de a ne cumpara vigneta care se da pe 7 zile (10 leva). Pai, ce insemna pentru noi, hoinarii Europei, sa parcurgem o distanta de numai 105 kilometri, ca o aruncatura de bat.

miercuri, 5 iulie 2023

Berna...In cautarea lui Einstein in capitala linistii

 Berna...In cautarea lui Einstein in capitala linistii

"De tout mon vecu scientifique que m'ont apporte ces annees heureuses a Berne, 
je ne mentionnerai  que la theorie de la relativite.
 Quel beau temps j'ai passe alors a Berne!"
Albert Einstein
    Dupa aproape 30 de ani, am revenit la Berna, de data aceasta “Calatorind pe patru roti” cu masina personala, ceea ce ne-a conferit libertate deplina in petrecerea unei zile linistite in aceasta capitala sobra si misterioasa, dar in acelasi timp rafinata si eleganta precum locuitorii sai.

miercuri, 14 iunie 2023

Regensberg...Rasfoind o pagina de istorie medievala la Castel

 Regensberg...Rasfoind o pagina de istorie medievala la Castel

Calatorind pe patru roti spre Zurich, ne-am decis sa facem o scurta oprire si sa vizitam Regensberg, cunoscut ca fiind cel mai bine conservat oras medieval din Elvetia. Ce poate fi mai provocator decat sa strabati cu pasul vremuri demult apuse si sa incerci sa-ti imaginezi ca retraiesti viata locuitorilor de-atunci, incepand chiar cu 1245 - anul atestarii documentare a micutului orasel?

sâmbătă, 20 mai 2023

Zurich..."Cetatea banilor" din inima Europei



Zurich…”Cetatea banilor” din inima Europei

„Am ales pictura, caci imi era la fel de vitală ca aerul. 
Mi s-a parut o fereastra prin care pot sa-mi gasesc scaparea intr-o alta lume”
— Marc Chagall

    Intotdeauna o calatorie in Elvetia presupune calm si relaxare intr-un mediu natural absolut sublim, fie ca mergi doar iarna pentru o vacanta la schi fie in plina vara cand verdele smarald al padurilor de brazi se contopeste cu albul zapezii de pe piscurile montane si cu splendidul azuriu al unui cer senin. Si apoi, fara sa vrei, te gandesti ca Elvetia este tara ciocolatei fine, branzeturilor delicioase, ceasurilor scumpe si, mai ales, a banilor si lingourilor ferecate in safe-uri.

vineri, 5 mai 2023

Varsovia...Lectia vietii din orasul lui Chopin si al Mariei Curie: patriotism, eroism si supravietuire (2)

 Varsovia…Lectia vietii din orasul lui Chopin si al Mariei Curie: patriotism, eroism si supravietuire (2) 

Prima impresie despre capitala poloneza fusese aceea de amalgam, de hazard arhitectonic alternativ vechi-nou, peste tot simteam ca parca ceva nu se lega, dar sentimentul acesta contradictoriu se estompa treptat pe masura ce depaseam cartierul in care ne cazasem si numai dupa ce am ajuns in Stare Miasto, Piata din Centrul Vechi, simturile mele au decelat clar senzatiile traite. Noul adauga vechiului prinosul de angajament; asa ca, prima zi petrecuta in Varsovia a schimbat total ceea ce stiam sau credeam despre acest oras.

luni, 24 aprilie 2023

Varsovia...Lectia vietii din orasul lui Chopin si al Mariei Curie: patriotism, eroism si supravietuire (1)

 

Varsovia…Lectia vietii din orasul lui Chopin si al Mariei Curie: patriotism, eroism si    supravietuire (1)

Motto-ul Varsoviei este: "Contemnit procellas" (Invinge furtunile)

Am inscris Varsovia pe agenda calatoriilor de indata ce revenisem din Cracovia - un oras care ma impresionase profund din multe puncte de vedere (vezi postarea despre Cracovia). Insa am amanat mereu si mereu, ajungand aici destul de tarziu, dupa ce inconjurasem o mare parte din Europa…Si asta dupa multe peripetii! Dar ce concediu este acela in care totul decurge lin, fara pic de adrenalina?

miercuri, 19 aprilie 2023

Philadelphia...Orasul in care s-a nascut America (3)

 Philadelphia...Orasul in care s-a nascut America (3)

Cea de-a treia zi petrecuta la Philadelphia a fost foarte incarcata. De parca celelalte doua nu ar fi fost la fel! Sejurul nostru se apropia, deci, cu viteza maxima de sfarsit si nu stiam cum vom incadra ultimele trei obiective programate, mai ales ca primul dintre ele era situat in afara orasului, in Doylestown, cam la 45 de minute de mers cu masina.

miercuri, 5 aprilie 2023

Philadelphia...Orasul in care s-a nascut America (2)

Philadelphia...Orasul in care s-a nascut America (2)

"Be frugal and industrious and you will be free"
Benjamin Franklin

A doua zi dimineata, in timp ce luam un mic dejun frugal si studiam niste harti puse la dispozitie pe masa din bucatarie, am auzit niste ciocanituri zdravene in usa de la intrare. Cine sa fie altul decat proprietarul apartamentului? Acesta a avut amabilitatea sa se intereseze daca suntem multumiti de cazare si, dupa un schimb de cateva fraze prin care i-am aratat cum ne schitasem planul zilei, ne-a furnizat multe amanunte pentru “ziua noastra culturala” dandu-ne chiar cateva sugestii de urmarit indeaproape in galeriile Muzeului de Arta, care era primul punct prevazut pe “ordinea de zi”. Asa, din vorba-n vorba, am aflat si ca acel apartament inchiriat de noi apartine unui medic american iubitor de arta si frumos. 

sâmbătă, 11 martie 2023

Philadelphia…Orasul unde s-a nascut America (1)

Philadelphia…Orasul unde s-a nascut America (1)

 

    Cele sase zile petrecute la New York luasera sfarsit iar ele m-au marcat cu adevarat si trebuie sa marturisesc ca, desi am calatorit prin aproape toate tarile Europei, "orasul care nu doarme niciodata"  m-a impresionat profund. Nu stiu daca pot defini exact ceea ce am simtit atunci, acolo, dar socul cultural l-am resimtit puternic. Este o alta viziune asupra vietii, alte obiceiuri, alte reguli statornicite de secole in societatea americana. Tare imi doresc sa revin in orice oras din SUA pentru ca abia acum, dupa un timp, realizez cu adevarat  ce presupune viata americana, cu "bunele si relele" ei si ii simt pulsul trepidant. Asa ca, este adevarat ca  tot ce am trait mi-a dat de gandit si mi-a crescut dorinta de a mai veni, candva...

marți, 21 februarie 2023

Boston - Hyannis Port…Hoinarind pe nisip in cautarea lui John Fizgerald Kennedy

Boston - Hyannis Port...Hoinarind pe nisip in cautarea lui John Fizgerald Kennedy

"Un atentat asupra regelui este aidoma unui paricid, statul fiind asemuit unui parinte, 
 iar juriul, martorii si chiar judecatorii, copiilor. 
Ar fi deci indicat un ragaz solemn inainte de a rosti, fara pripeala, sentinta”.
Lordul-cancelar Thomas Erksinein in apararea lui James Hadfield, 
acuzat de tentativa de asasinare a Regelui George al-III-lea.

Ultima parte a sejurului la Boston am rezervat-o si organizat-o tinand cont de admiratia mea pentru personalitatea fascinanta care a fost J.F. Kennedy, drept pentru care mereu am cautat sa citesc ce s-a scris despre viata si moartea lui, atat de controversate; astfel ca am prevazut o vizita in Hyannis Port, un satuc din Barnstable situat la mica distanta de Boston, iar in alta zi, la revenirea in acesta, 

marți, 7 februarie 2023

Boston...Pe Drumul Libertatii sau Lectia de istorie a natiunii americane (2)

Boston...Pe Drumul Libertatii sau Lectia de istorie a natiunii americane (2)

"Ziua de azi nu se va mai repeta niciodata.Fa-o sa conteze!"
Citat motivational al studentilor de la Universitatea Harvard

A doua zi in Boston am fost ceva mai relaxati, obiectivele propuse incadrandu-se intr-un registru cu un aer mai putin formal, tintind arta si cultura americana. Asadar, dimineata am plecat direct la Casa Otis (Otis House), unde am beneficiat de un tur privat ghidat prezentat de o tanara scotiana, cu care am interactionat atat de bine incat ne-a povestit si cateva din amintirile vacantelor ei "europene".

miercuri, 1 februarie 2023

Boston...Pe Drumul Libertatii sau Lectia de istorie a natiunii americane (1)

Boston…Pe Drumul Libertatii sau Lectia de istorie a natiunii americane (1) 

"Libertatea inseamna sa fii capabil sa-ti gandesti propriile ganduri si sa-ti traiesti propria viata"
John Fitzerald Kennedy
Am plecat dis-de-dimineata din Syracuse si  “am calatorit pe 4 roti” fara probleme spre Boston timp de 6 ore si jumatate, dornici sa cunoastem acel oras rafinat, aristocratic, intelectual, brav si viteaz, deopotriva "tanar" si "batran", cunoscut lumii intregi ca fiind locul de unde a pornit miscarea revolutionara a natiunii americane pentru independenta. Gratie masinii inchiriate, am trecut prin mai multe state americane, am circulat pe autostrazi, unele moderne, altele ceva mai vechi, si, in final, am ajuns, cam dupa pranz, nerabdatori dar pregatiti sufleteste sa vedem acest minunat Boston, incarcat de istorie, cu minunatii de tot felul ce poarta pecetea insolitului fie ca vorbim de arta, cultura si arhitectura, politica sau ingeniozitati tehnice (sa nu uitam ca Graham Bell a descoperit telefonul chiar aici, la Boston). Este adevarat ca ne-am si oprit pe drum, mai mult de dragul de a poposi si inspecta cum arata acele locuri de odihna pentru cei care doresc sa faca o pauza de sofat.