luni, 14 decembrie 2015

Rothenburg ob der Tauber...tara de zi cu zi a lui Mos Craciun

Rothenburg ob der Tauber...tara de zi cu zi a lui Mos Craciun

" Imi era draga altadata seara de Anul Nou. Si niciodata n-am trait-o cum mi-as fi dorit.
 In copilarie ma temeam de priculici. Stiti ce sunt priculicii? Nisti spiridusi negativi.
 Pe vremea aceea nu stiam ca priculicii ma asteptau sa cresc.
Dar anii au trecut si nu i-am intalnit."
Polemici cordiale-Octavian Paler
Craciun 2015
Anul Nou...Craciunul...In copilaria mea aproape ca se contopeau aceste doua sarbatori...de aceea am ales acest motto potrivit mai degraba pentru sfarsitul de an ...Pe atunci noi asteptam doi mosi: un Mos Craciun si un Mos Gerila. Amandoi erau generosi si buni cu copiii. Ni se se spunea sa fim cuminti tot anul ca sa primim in dar ceva frumos…Zilele acelea de sarbatoare, de la sfarsitul fiecarui an, aveau miros de mar copt cu scortisoara si de omat proaspat asezat pe pamant. Pai, ai fi mers cu saniuta pe derdelus fara un mar copt sau fara turta dulce? Cu siguranta NU! Si daca nu iti ajungeau mai dadeai o raita prin vecini: un colind, un cantec la vreo usa si…gata te trezeai cu un covrig cu mac sau cine stie ce bomboana din cutiile acelea mari numite “O poveste dulce” care aveau pe capac imaginea lui Mos Craciun

miercuri, 2 decembrie 2015

Odense...Pe taramul basmelor lui Andersen si al viselor noastre din copilarie

Odense....Pe taramul basmelor lui Andersen si al viselor noastre din copilarie


''Atunci când, la 14 ani, plin de teama, dar si de speranta, mi-am parasit zona natala
 pentru a-mi   încerca norocul la Copenhaga, nu eram decât un sarman baiat de la tara. 
Dar în cele din urma, am ajuns sa beau o ceasca cu cacao cu regina, 
asezat la aceeasi masa  cu ea, în fata ei si a regelui''.
Hans Christian Andersen

Odense
Oare de cate ori am rasfoit “Basmele” lui Hans Christian Andersen? Oare de cate ori am citit minunatele sale povesti? Cate seri minunate si linistite am petrecut cu cartile lui in patul acela cu tablii uriase de lemn din casa bunicilor mei dintr-un sat din sudul Olteniei? Seara de seara, bunicul meu, invatator pensionar, ïmi citea aceleasi basme, uneori doar pasaje pentru ca nu ma mai saturam si nu puteam decide si alege intre Andersen, Wilhelm Hauf sau Fratii Grimm…

miercuri, 11 noiembrie 2015

Wroclaw... Regalitate...arta...poduri ...si multa liniste in vechiul Breslau (II)

Wroclaw... Regalitate...arta...poduri ...si multa liniste in vechiul Breslau (II)

Wroclaw
...Nu departe de cea veche se afla Primaria noua si controversata Fantana de Sticla, nu prea iubita la inceput de locuitorii orasului pentru ca, ziceau ei la inaugurare, forma ei ultramoderna face nota discordanta cu aerul vechi al Pietei Rynek. Da, sticla, beton, jeturi imense de apa intr-o zona cu aer medieval...Dar, poate ca tocmai prezenta ei sa fie "puntea " de trecere spre secolul nostru!

sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Wroclaw....Hansel si Gretel, piticii de bronz si umbra lui Matei Corvin la 17 grade longitudine estica (I)

Wroclaw: Hansel si Gretel, piticii de bronz si umbra lui Matei Corvin la 17 grade longitudine estica (I)
Wroclaw
Ne intorceam de la Berlin iar tinta noastra era Cracovia, insa ne-am oprit pentru o halta de o zi la Wroclaw. Din Berlin plecasem pe o ploaie deasa, cam in jurul orei 16h00, eram foarte aproape de destinatia vizata, dar…surpriza, si nu una placuta! Mai ales pentru masina noastra, drumul care leaga Berlinul de Wroclaw este unul dintre cele mai proaste vazute vreodata prin aceste locuri…Cosmar! Nu ne venea sa credem: chiar eram in Germania? Raspunsul era clar si precis: DA! iata ca si nemtii au drumuri mai putin ingrijite…unul dintre acestea se afla la iesirea spre Wroclaw...

sâmbătă, 10 octombrie 2015

Bruxelles...Lola Bobescu privind admirativ din Atomium spre... Victor Horta (II)

Bruxelles...Lola Bobescu privind admirativ din Atomium spre... Victor Horta (II)
Galeries Royales Saint-Hubert, Bruxelles
...Si am intrat in Les Galeries Royales Saint-Hubert ( Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, în olandeza) care reprezinta o mare galerie comerciala, din sticla, lunga de 213 metri, cu multe magazine si cafenele cochete, foarte frecventate pe timp nefavorabil.

marți, 6 octombrie 2015

Bruxelles...Bere si ciocolata impreuna cu "familia " lui Manneken Pis (I)

Bruxelles...Bere si ciocolata impreuna cu "familia" lui Manneken Pis 
(I)
"O fantana si o legenda.Un strengar durduliu, imaginat parca de Rubens, intretine prin gestul sau necuviincios buna-dispozitie celor care privesc jetul de apa cu pricina, ce-i stropeste uneori".
"Polemici cordiale"-Octavian Paler
Bruxelles
Ploaia ne-a fost un tovaras de drum aproape tot timpul cat am calatorit de la Liege pana la Bruxelles unde am ajuns cam intr-o ora si 20 de minute.

vineri, 25 septembrie 2015

San Marino ...Un colt de rai «turnat» in piatra dura ca si… sculptura lui Marcel Guguianu (II))

San Marino ...Un colt de rai «turnat» in piatra dura ca si… sculptura lui Marcel Guguianu 
(II)
San Marino
...Vestibulul este cea mai generoasa incapere a Palatului Public din San Marino. Este luminos, rece si emana un aer de eleganta princiara. Lumina patrunde prin ferestrele mari inundandu-l generos.

marți, 22 septembrie 2015

San Marino ...Un colt de rai «turnat» in piatra dura … (I)

San Marino ...Un colt de rai «turnat» in piatra dura … 
(I)
San Marino
Dintotdeauna mi-am dorit sa revin in San Marino, in aceasta tara mica de numai 61 kilometri patrati pe care o vazusem candva in tinerete intr-o zi de iulie si care imi placuse mult de tot.
Atunci am pasit intaia oara pe caldaramul incins al cetatii cu setea celui care descopera ceva nou, acum ma simteam un pic altfel: traiam ceva amestecat intre bucuria intensa de a revedea un loc deosebit si dorinta de a ma cufunda incet si treptat in atmosfera linistita cu iz medieval pe care o degaja mica republica…

marți, 4 august 2015

Bratislava...Batand la Poarta lui Mihail in acorduri de Mozart si Liszt!

 Bratislava...Batand la poarta lui Mihail in acorduri de Mozart si Liszt
Bratislava
…Cele cateva ore petrecute la Bratislava au fost neplanificate, chiar au constituit o surpriza pentru concediul nostru care abia incepuse. Ne-am zis ca trebuie neaparat sa facem o “halta”aici si s-a dovedit a fi o idee foarte inspirata intrucat am descoperit cu mare placere un oras dragut, cochet, o imbinare armonioasa intre vechi si nou.. Ulterior am constatat ca aici am trait cea mai relaxata zi a concediului nostru din 2014. Desi nu am avut nici o harta si nu stiam prea multe despre acest oras, inarmati cu buna-dispozitie si dorinta de a explora necunoscutul  am petrecut patru ore minunate in orasul cu "brau " de ...Dunare".

sâmbătă, 13 iunie 2015

Verona...Pasind cu emotie in orasul iubirii eterne

Verona
Un drum lung si greu spre Italia, dar frumos..."Calatoria pe patru roti" a inceput din Craiova, de unde am plecat dimineata la 7h15 si am ajuns in apropierea Veronei spre seara, cred ca dupa mai mult de 15 ore in care am strabatut 1217 kilometri. Drumul a trecut prin Serbia, foarte accesibil, a urmat cel prin Croatia si Slovenia…o excursie minunata, dar pe care mai intotdeauna cand alegem aceasta ruta nu ii putem gusta farmecul fiind presati  de timp: trebuia sa ajungem seara la Verona ( altadata la Venetia ).

duminică, 7 iunie 2015

Hoinareala prin Madrid si un respiro in Parque del Buen Retiro (ziua a treia)

Hoinareala prin Madrid  si un respiro in Parque del Buen Retiro (ziua a treia)


"Aerul diminetii in Buen Retiro era asa de proaspat, de parca te-ai afla intr-o padure. 
Peste tot era plin de verde, trunchiurile copacilor erau intunecate si distantele erau de necalculat. Lacul nu mai era acolo unde fusese inainte si, cand in sfarsit il vazura 
printre copaci, arata cu totul altfel".
"Gradina Raiului" -Ernest Hemingway
Madrid
Atmosfera madrilena mi-a devenit cu timpul familiara si ma simt aici ca pestele in apa - comparatia imi face bine gandindu-ma la canicula pe care am intalnit-o in vacantele mele de iulie-august -. Caldura verii nu ma mai doboara, nici distantele lungi pe care trebuie sa le parcurgem pe jos, totul este perfect. Mai ales ca aceasta zi a fost cea mai “aerisita”, de fapt cam mai tot timpul l-am petrecut afara, pe strazi.

vineri, 29 mai 2015

Madrid ...O zi pe "drumul culturii" si... o surpriza : pictorul Victor Brauner (ziua a doua)

  Madrid  ...O zi pe  "drumul culturii"  si... o surpriza : pictorul Victor Brauner (ziua a doua)


«Am pictat un tablou profetic al mortii Fuhrerului si l-am intitulat "Enigma lui Hitler».
                                                                                                  Salvador Dali -"Jurnalul unui geniu"


Madrid

...O noua zi la Madrid! Orasul acesta nu are dimensiunile Parisului, dar are un farmec deosebit pe care il gusti incet-incet… Simteam cu fiecare clipa petrecuta aici ca il iubesc din ce in ce mai mult, ca este special, ca fiecare strada pe care trec ma face sa il simt tot mai aproape de ceea ce imi inchipuiam. Este adevarat ca prima zi a fost mai relaxanta, cu multe plimbari; a doua insa avea sa imi aduca satisfactii mai mari, mergand pe « drumul picturii ».

duminică, 24 mai 2015

Arta, tapas si un pahar de sangria la Madrid (prima zi)

Arta, tapas si un pahar de sangria la Madrid  (prima zi)


"Madridul este un oras care petrece zi si noapte in vremuri de criza, in care se mananca bine".
"Un om care scrie -Jurnal 2011-2017"-Mircea Cartarescu

Sangria Madrid
Mi-e dor de Madrid…mi-e dor de diminetile fierbinti si zilele incinse de iulie in care fugeam sa ma adapostesc sub “umbrarul” facut din fasii de nylon rosu ce acopera vara strazile adiacente Puertei del Sol. Mi-e dor de hoinareala de la un cap la altul al Bulevardului Gran Via sau Callei Alcala. Mi-e dor de Piata Columb si de Parcul El Retiro, de un tapas gustos si un pahar rece de Sangria  intr-o tabernas…Mi-e dor de culorile verii la Madrid! Mi-e dor…si imi va fi intotdeauna…

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Brno ... "Intalnirea" lui Edison si Mendel cu Dragonul verde in orasul in care s-a semnat separarea Cehiei de Slovacia (II)

Brno ...  "Intalnirea" lui Edison si Mendel cu Dragonul verde in orasul  in care s-a semnat 
                separarea  Cehiei de Slovacia (II)


Brno
...Ei, dar ne-am reintors prin Piata Siliger la Primaria Noua si, de aici, stiam ca trebuie sa lasam deoparte galagia si animatia orasului si sa ne indreptam spre ultimele obiective pe care le aveam planificate…respectiv Teatrul Mahen, Castelul Špilberk, celebra Vila Tugenhat si Muzeul Geneticii Mendel

sâmbătă, 4 aprilie 2015

Brno ..."Intalnirea" lui Edison, Mendel si Kaplan cu Dragonul verde in orasul culturii cehe (partea I)

Brno..."Intalnirea" lui Edison, Mendel si Kaplan cu Dragonul verde in orasul culturii cehe (partea I)

Brno
Din Bratislava pana la Brno pe E65 sunt doar 133 kilometri. Vigneta o luasem deja de la o statie de benzina OMV (310 coroane, adica aproximativ 13 euro) si pana cand sa ne dumirim mai bine cum e cu drumul am si intrat in Brno. Mi-am dorit o halta aici nu numai pentru a a vizita acest minunat oras ci si din respect pentru Johann Gregor Mendel, fondatorul geneticii moderne si pentru…si pentru…o sa vedeti cate alte motive am avut. 
Brno este un oras cosmopolit, plin de viata si culoare. El ofera multe surprize frumoase si neasteptate turistilor, unele chiar incredibile …dar toate la timpul lor.

duminică, 29 martie 2015

Andorra..."Intalnirea mea" cu Contador in tara "piticilor" si a shopping-ului

Andorra..."Intalnirea mea" cu Contador  in tara  "piticilor" si a shopping-ului



Imi place Andorra. O ador desi nu gasesc  un motiv anume pentru care m-am indragostit de acest micut tinut. Am fost de trei ori acolo si mi-au ramas in memorie niste imagini de vis. Poate Pirineii? Sunt MAGNIFICI! Poate peisajul abrupt cu multe serpentine? Sau poate strazile pline de viata, colorate  si vesnic animate ale Andorrei La Vella? Sau poate "intalnirea" noastra cu Contador in plina Vuelta 2012?

joi, 19 martie 2015

Vevey...Eminescu "la taclale" cu ...Charlie Chaplin pe faleza din Vevey

Vevey ...Eminescu  "la taclale" cu ...Charlie Chaplin pe faleza din Vevey


Vevey
Elvetia...o tara de vis! O tara ca-n povesti! Munti inalti acoperiti de paduri cu lacuri si ghetari...dar riviera splendida de pe malul lacului Leman (sau Geneva) este cu adevarat un loc rupt din rai! Magnific! Orase mici si colorate, vesele si in acelasi timp linistite. Asa mi-o amintesc desi au trecut ceva ani de cand am fost acolo ultima data...Sa fi fost 2008? Da, eram doar in trecere pentru un scurt sejur la Nyon si am „tras" o fuga la Vevey...aveam un motiv anume...

sâmbătă, 14 martie 2015

Berlin...Din biroul Angelei Merkel din Reichstag... prin punctul zero ...in Primaria Rosie

Berlin...Din biroul Angelei Merkel din Reichstag... prin punctul zero ...in Primaria Rosie 
Germania
2014 a fost anul in care am acordat o atentie speciala vizitelor primariilor si parlamentelor din tarile nordice (pe care le-am vizitat in acest concediu). Dupa catedrale si muzee, dupa castele, gradini si monumente, case memoriale si locuri istorice am considerat ca a venit si randul lor. Si dupa Scandinavia ce putea sa urmeze ? Cu siguranta si fara nici un dubiu Germania.
Am plecat dimineata la 7h15 din Copenhaga si la 15h20 eram in districtul Mitte din Berlin, unde aveam rezervata cazarea. Am parcurs dintr-o suflare cei 744 kilometri de la Copenhaga, pentru ca ne inscrisesem in aceeasi zi la vizita ghidata a Parlamentului german. 

vineri, 6 martie 2015

Lubeck...Nobel... martipan...si o zi de vis in "orasul - ou cu sapte turle"

Lubeck...Nobel ... martipan ...si o zi de vis in "orasul - ou cu sapte turle"


Lubeck
Era un inceput calduros de septembrie si ne intorceam de la Copenhaga. Concediul nu se terminase si urma sa vizitam nordul Germaniei si al Olandei. Ne doream sa vedem Hamburg-ul si Lubeck-ul asa ca am poposit pe aici si chiar am stat trei zile, dar pentru ca nu am gasit cazare inca o noapte la Hamburg am dormit la Schackendorf, la doar 33 de kilometri de Lubeck. Un hotel micut si cochet numit Land-gut-Hotel Rasthaus Schackendorf, pe care il recomand din toata inima celor aflati in trecere prin zona desi la prima vedere nu am fost incantati mai deloc: prea aproape de autostrada care vine dinspre Flensburg. Dar ce am gasit pentru 46 euro/noapte? O camera spatioasa cu un mic balcon, confort, liniste, parcare gratuita.

joi, 26 februarie 2015

Windsor..."Casa Papusilor" din ..."Casa Reginei"

Windsor..."Casa Papusilor" din ..."Casa Reginei"


Castelul Windsor
Windsor? Regalitate, maretie, lux si opulenta... Asa pot caracteriza in cateva cuvinte acest castel despre care s-a scris si s-a povestit atat de mult incat ma intreb ce as putea eu sa povestesc mai mult despre aceasta "bijuterie de piatra" in care s-au luat decizii si s-au tesut intrigi care au influentat soarta unei Europe intregi?
Gasesc ca relatarea mea despre aceasta vizita la Castelul Windsor este ca o saritura curajoasa cu schiurile de pe o mare trambulina: daca nu aleg ceva interesant din tot ce am vazut aici timp de aproape o zi, ma voi prabusi, voi cadea in gol, voi fi plictisitoare. Asa ca, mai bine sa "cobor" cu calm pe picioarele mele, sa povestesc in felul meu acea zi de iulie fara sa ma las intimidata. Sa descriu prin ochii mei acea zi luminoasa de iulie in care am descoperit, pe indelete, tot ce are mai frumos de oferit cel mai vechi castel locuit din lume ce se apropie de venerabila varsta de 1000 de ani.

duminică, 22 februarie 2015

Vicenza...Bijuterii de aur…bijuterii de piatra "semnate"Andrea Palladio

Vicenza...Bijuterii de aur…bijuterii de piatra "semnate"Andrea Palladio


Vicenza
Ne intorceam in Romania de la Barcelona, ca intotdeauna cu masina, si pentru ca ne oprisem cateva ore la Lago di Garda ca sa ne intalnim cu niste prieteni am renuntat sa poposim peste noapte la Verona si am ales Vicenza, un intreg oras aflat sub patronaj UNESCO. Eram inca sub influenta stilului arhitectonic modern al capitalei cataluneze si inca visam la casele lui Gaudi, inedite si pitoresti. Parca nu ma simteam pregatita sa cunosc minunatiile lui Andrea Palladio, un alt arhitect de exceptie care si-a lasat “semnatura” pe multe cladiri din regiunea Veneto, realizate intr-un stil caracteristic, sobru si echilibrat: vile celebre precum La Rotonda, Villa Foscari si Villa Piovene sau palate ce amintesc de Roma antica. Un oras de “aur” la propriu si la figurat.

duminică, 15 februarie 2015

Granada....Tufe de mirt, fantani, califi...sau “Noaptea 1002 la Alhambra”

Granada....Tufe de mirt, fantani, califi...sau “Noaptea 1002 la Alhambra”
Alhambra
“Andalucia is hot!” ne-a spus chicotind cu complicitate vadita o receptionera focoasa de la hotelul in care ne-am cazat in Madrid, afland ca vrem sa ajungem in sudul Spaniei. Si a avut dreptate: Andaluzia este fierbinte, traiesti senzatii tari la …“multe grade”, adesea peste 40 C vara. 
Toate amintirile mele de calatorie sunt superbe pentru ca am ales mereu sa vizitez locurile cele mai deosebite si incarcate de istorie. Am momente cand ma gandesc doar la vacantele din Spania, alteori la cele Franta sau Marea Britanie, Elvetia, Germania sau din oricare alta tara vizitata.
Granada insa a fost speciala, cu totul deosebita. Si as mai merge de cateva ori sa o descopar cu calm, lipsita de emotia care m-a gatuit si nu m-a lasat sa respir timp de o zi.
Granada e magica! Este sublima! Este magnifica!

joi, 12 februarie 2015

Waterloo...Miros de praf de pusca si zgomote de tun

Waterloo...Miros de praf de pusca si zgomote de tun


“Era singurul care gandea intr-o lume in care cei ce nu l-au tradat l-au incurcat sau invers”
"Polemici cordiale"-"Momentul Waterloo"-Octavian Paler
Waterloo, Belgia
Waterloooooooo! La ce te gandesti cand rostesti cuvantul Waterloo?… Iti poate sugera razboi, literatura, muzica! ...Sau rostesti Napoleon, Victor Hugo si ABBA…Cai si muschete, invaluiti in praf de pusca, un manuscris sau ritm si muzica ce ne incanta de peste 40 de ani?
Cu siguranta ca iti doresti sa ajungi acolo macar o data in viata si sa strabati cu piciorul acel camp de lupta unde Napoleon, in zgomote de tun si de muschete, si-a "semnat" pasaportul pentru Sfanta Elena…Din admiratie? Curiozitate? Respect? Cate putin din toate...sau toate la un loc...Din copilarie am fost fascinata de geniul militar si politic al lui Napoleon, de aceasta minte sclipitoare si riguros organizata de la care a ramas Codul Civil care a modelat societatea moderna asa cum o stim noi astazi. 

vineri, 6 februarie 2015

Leeuwarden-Dokkum...Tinutul frizonilor si tiara lui Mata Hari

Leeuwarden-Dokkum ...Tinutul frizonilor si tiara lui Mata Hari


"In 1947, procurorul Andre Morneti a destainuit scriitorului Paul Guimard ca
 intregul proces  s-a bazat pe deductii, extrapolari si supozitii, incheindu-si 
marturisirea astfel: intre noi fie vorba, dovezile pe care le aveam erau 
atat de sarace, incat n-ar fi fost  de ajuns nici cat sa pedepsesti o pisica".
"Spioana"-Paulo Coelho


Leeuwarden, Olanda
Mi-a placut Olanda din primul moment. Prima data cand am ajuns aici, ca orice turist avid, am ales sa vizitam doar zonele turistice importante si obiectivele cele mai cunoscute, desi citisem despre nordul acestei tari ca este foarte deosebit de restul tarii.  Mi-am propus  sa ajung acolo candva, sa vad, sa aflu, sa ma conving…Si iata ca acel “candva” a devenit "acum”. Am ajuns in provincia Friesland din nordul Olandei care se aseamana in anumite privinte cu Tara Bascilor din Spania. Frizonii, locuitorii acestei provincii, au un stil de viata total deosebit de restul olandezilor, sunt semeti si indarjiti, mandri de originea lor scandinava sau chiar celtica, cuceriti in parte doar de romani, dar pana la urma lasati in libertate.

sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Tetuan si Tanger...Tajina si cuscus...dans si antren la un restaurant din Medina-Tetuan

Tetuan si Tanger...Tajina si cuscus...dans si antren la un restaurant in Medina -Tetuan

"O apucara pe stradutele inguste ale Tangerului. La fiecare colt
erau baraci cu lucruri de vanzare. Ajunsera in sfarsit in mijlocul 
unei piete mari. Mii de oameni discutau, vindeau, cumparau
legume amestecate cu pumnale, covoare langa fel de fel de pipe.
Oamenii strigau si cumparau covoare amestecate cu alune, salate
alaturi de tavi de arama, vedeai femei cu valuri, miros de mancare."
Alchimistul- Paulo Coelho

Tanger, Maroc
Maroc! Prima tara araba pe care am vizitat-o…Si singura tara in care am calatorit fara masina personala. Am plecat  cu ferry din Algeciras si am traversat Gibraltarul invaluit, in acea dimineata, intr-o ceata laptoasa. A fost o excursie de o zi, cu un itinerar destul de lung: Ceuta-Tetuan-Tanger si retur.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Gernika y Lumo ...Juraminte sub stejarul secular sau...moartea coboara din cer!

Gernika y Lumo ...Juraminte sub stejarul secular sau...moartea coboara din cer! 
Gernika y Lumo, Tara Bascilor, Spania
Tentatia de a ajunge aici a fost mare. Eram in Bilbao, la doar 30 de  kilometri si ar fi fost pacat sa nu vad locul unde s-a “nascut” Gernika, o localitate mica din Tara Bascilor, bombardata si distrusa de nemti  si facuta si mai cunoscuta de Pablo Picasso.
Vazusem prima oara “Guernica” la Centrul de Arta Moderna Reina Sofia din Madrid in vara lui 2012 …iar acum eram doar la o aruncatura de bat…Nici nu-mi venea a crede

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Bilbao...Mama Paianjen si Cățelușul din flori... privesc spre Nervion

Bilbao...Mama Paianjen si Catelusul din flori... privesc spre Nervion


Bilbao
Bilbao... Tara Bascilor! El Pais Vasco! O locatie atractiva la care nu ma gandisem primele doua dati cand am vizitat Spania, dar rascolitoarea “Biskaya” lui James Last m-a facut sa ajung acolo. Ceea ce am vazut …nu seamana cu nimic din imaginatia mea…
Am plecat din Nisa la 9h00 dimineata si intr-o “mare fuga " am parcurs cei aproximativ 999 de kilometri pana la Bilbao, mergand pe autostrada A4 cu determinare si perseverenta si doar cu o oprire de cateva ore la Lourdes. Practic, am strabatut intr-o zi tot sudul Frantei.

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Tarifa..."Alchimistul" ...la confluenta Atlanticului cu Marea Mediterana

Tarifa..."Alchimistul"... la confluenta Atlanticului cu Marea Mediterana


"Pe dealul micului oras Tarifa se ridica un vechi fort construit de mauri,
si cine se aseza pe zidurile lui putea zari o piata si o bucata din Africa"
Alchimistul - Paulo Coelho
Tarifa
Spre Tarifa am plecat cu masina personala din Algeciras, "cartierul general spaniol"...O localitate micuta, gata "sa cada" de pe harta Spaniei in Africa. Un mic orasel despre care nu ai crede ca poate oferi prea mult intr-o vacanta, in comparatie cu alte zone turistice foarte frecventate. O localitate devenita brusc foarte cunoscuta dupa ce Paul Coelho a scris romanul "Alchimistul" in 1988 si a plasat in Tarifa prima parte a actiunii: Santiago, micul pastor andaluz a hotarat brusc ca nu vrea sa devina preot, ci doreste sa cutreiere lumea, sa ajunga in Egipt pentru a gasi o comoara ingropata la Piramide...

luni, 12 ianuarie 2015

Culoare, soare si un pahar de vin de Porto

Culoare, soare si un pahar de vin de Porto


 ...Uneori am senzatia ca nu noi ne alegem destinatiile de vacanta, ci ca exista locatii care ne ademenesc pur si simplu, ne cheama si ne bantuie gandurile, nu ne lasa pana cand nu ajungem sa le vizitam. Cand este vorba despre un oras al carui intreg centru istoric  se afla sub patronaj UNESCO, ce poti spune? Si daca mai adaugi ca ingrediente: atmosfera medievala, soare, culoare, apa si muzica fado, ei? Arzi de nerabdare sa ajungi acolo! Eventual sa le "gusti"? Sau sa le traiesti?
Da, vorbesc despre Porto unde am ajuns plecand cu masina personala din Madrid. Facusem  o halta aici ca sa ne mai tragem sufletul pentru cateva zile  deoarece "calatoria pe patru roti"  incepuse... de la Bucuresti.

marți, 6 ianuarie 2015

Monte Carlo...intre rafinamentul lui Grace Kelly si circuitul Formulei 1

Monte Carlo...intre rafinamentul lui Grace Kelly si circuitul Formulei 1 


Monaco
Eram la Nisa pentru a doua oara, de aceasta data  am stat chiar pe Promenade des Anglais si am decis sa vizitam inca o data Principatul Monaco. Acest micut principat, al doilea stat ca marime din Europa dupa Vatican, este mult deosebit de celelalte tari mici ale batranului continent pentru ca se bucura de o glorie princiara, de traditii indelungate si, pe deasupra, este situat si intr-o zona a lumii cu niste peisaje de vis. Daca s-ar face un sondaj in care sa fie precizate trei lucruri despre Monaco, cu siguranta 90% dintre cei chestionati ar indica: Grace Kelly-Cazinou-circuit Formula 1.